5. jūlijs vēsturē: Tiek nodibināta pasaulē pirmā tūrisma aģentūra

Daudzi no tiem, kas dodas ceļojumos, mēdz izmantot tūrisma aģentūras, kas krietni atvieglo ceļojuma plānošanu un citas ar ceļojumu saistītas lietas. Varētu pat teikt, ka tūrisma aģentūras ir viens no tūrisma nozares stūrakmeņiem. Taču, kā izrādās, pirmā tūrisma aģentūra pasaulē tika dibināta tikai salīdzinoši nesen – 1841. gada 5. jūlijā, Lielbritānijā.

Rietumu pasaulē modernās tūrisma industrijas pirmsākumi pamatā meklējami 19. gadsimtā. Līdz ar rūpniecības apvērsumu Amerikas Savienotajās Valstīs un Eiropā skaitliski pieauga vidusšķira un aizvien vairāk bija tādu cilvēku, kuriem bija gan nauda, gan laiks, lai ceļotu.

Turklāt strauji attīstījās masu transports. Jaudīgu lokomotīvju vilkti vilcieni pārvadāja pasažierus starp lielajām pilsētām, un lieli tvaikoņi īsā laikā nogādāja tos no viena kontinenta uz otru. Lai apkalpotu augošo ceļotāju plūsmu, pie dzelzceļa stacijām un ostām cita pēc citas tika atvērtas lielas viesnīcas.

1841. gadā angļu uzņēmējs un baptistu mācītājs Tomass Kuks saskatīja iespējas, kas pavērtos, ja šos elementus apvienotu. Viņš bija pirmais, kas piedāvāja klientiem pakalpojumu kompleksu, kurā ietilpa transports, naktsmītne un izklaides pasākumi. 19. gadsimta 60. gados britu valstsvīrs Viljams Gledstons izteicās: "Pateicoties Kuka kunga izveidotajai sistēmai, veselām šķirām pirmo reizi ir parādījusies iespēja viegli nokļūt svešās zemēs un iegūt par tām tuvāku priekšstatu tādā veidā, kas veicina sirsnību, nevis nicinājumu."

Kuks uzskatīja, ka lielākā daļa Viktorijas laikmeta sociālo problēmu rodas no pārlieku lielas alkohola lietošanas. Tāpat arī viņš domāja, ka cilvēku dzīves uzlabotos, ja tie alkoholu lietotu mazāk un būtu izglītotāki, tāpēc sāka organizēt un vadīt dažādās ekskursijas un izbraucienus, nemaz nedomājot par peļņu. Tikai pēc vairāku gadu entuziasma pilnas bezpeļņas darbības, Kuks nolēma, ka par saviem pakalpojumiem varētu prasīt arī samaksu.

Pirmais oficiālais ceļojuma maršruts, ko Tomass Kuks izstrādāja par samaksu, bija 1845. gada vasarā, un tas bija brauciens uz Liverpūli. Šim braucienam Kuks gatavojās īpaši kārtīgi ne tikai, izveidojot dažādas cenas pirmās un otrās klases ceļotājiem, bet arī cītīgi izpētot maršrutu un tādējādi izveidojot 60 lapu garu bukletu, kas bija pirmsākums ceļojumu brošūrām, ko pazīstam tagad. Savukārt pirmais ārzemju brauciens bija jau uz pasaules izstādi Parīzē 1855. gadā.

2019. gada 23. septembra rītā pasaulē vecākā tūroperatora "Thomas Cook" vadība paziņoja par uzņēmuma bankrotu. Šī fakta dēļ tika ietekmēti vairāk nekā pusmiljons ceļotāju visā pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28616309sec.