1. novembris vēsturē: Ticīgo pasaulē atzīmē «Visu svēto dienu»

Visu svēto diena ir diena, kad kristietībā tiek pieminēti visi svētie. Romas katoļu baznīcā tā tiek svinēta 1. novembrī, bet austrumu baznīcās — pirmajā svētdienā pēc Vasarsvētkiem.

Katoļu baznīcas visā pasaulē godina gan par svētiem oficiāli pasludinātos, piemēram, svētīgo māti Terēzi no Kalkutas, svēto Mariju Faustīni Kovaļsku un pāvestu Jāni Pavilu II, gan arī nepazīstamos svētos, kuriem Baznīcas kalendārā nav veltīta īpaša diena.

Šajā dienā ticīgie, apmeklējot Svētās Mises, dodoties uz kapiem, lūdzas par mūžībā aizgājušajām dvēselēm un gavē. Lūgšanas par mirušajiem ir vissenākā kristīgā tradīcija. Katrā Svētajā Misē Baznīca lūdzas par ikvienu cilvēku, kas atstājis šo pasauli. Pieminot mūžībā aizgājušos, ticīgie lūdzas, lai Dievs stiprina viņu ticību Kristum, kas ir augšāmcēlies, un cerību, ka arī mirušie sasniegs augšāmcelšanos.

Visu svēto dienu 1. novembrī sāka svinēt pāvesta Gregora III (731 - 741) laikā, kad viņš 1. novembrī visiem svētajiem svētīja kapelu Pētera bazilikā. Sākotnēji šī diena bija saistoša tikai baznīcai Romā, bet pāvests Gregors IV (827 - 844) noteica, ka šis datums ir saistošs visām Baznīcām.

Evaņģēliski luteriskā baznīca Vācijā, Šveicē, Igaunijā un Latvijā līdzīgā veidā svin Mirušo piemiņas dienu, kas noteikta pēdējā svētdienā pirms pirmās Adventes svētdienas. Skandināvijas un Ziemeļamerikas luterāņu baznīcas pirmajā svētdienā pēc 1. novembra svin Mirušo piemiņas dienu (All Saints Sunday).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Trakai TIC
,


Viesistaba
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16358495sec.