26. maijs vēsturē: Gruzija atzīmē Neatkarības gadadienu

26. maijā Gruzija atzīmē savas neatkarības dzimšanas dienu, kas, līdzīgi kā Latvija, savu neatkarību ieguva 1918. gadā pēc 1. Pasaules kara un revolūcijas Krievijā.

Gruzija ir prezidentāla republika, kurā izpildvara pieder prezidentam un ministru kabinetam. Prezidentu ievēl uz pieciem gadiem ne vairāk kā uz diviem termiņiem. Likumdevēja vara pieder vienpalātas parlamentam ar 235 locekļiem. Vēlēšanas notiek reizi piecos gados un balsstiesības iegūst 18 gadu vecumā.

Mūsdienu Gruzijas teritorija ir bijusi pastāvīgi apdzīvota kopš agrīnā Akmens laikmeta. Jau kopš mūsu ēras sākuma tā atradās Krievijas ietekmes sfērā, taču līdz 19. gadsimtam Gruzija atradās mongoļu, otomāņu un persiešu impēriju sastāvos. Pēc tam tā ar varu tika iekļauta Krievijas impērijas, no kuras neatkarību ieguva 1918. gada  26. maijā pēc Pirmā Pasaules kara un revolūcijas pašā Krievijā. Taču šī neatkarība nebija uz ilgu - 1921. gadā valstī iebruka Padomju Krievijas karaspēks un 1922.gadā, kopā ar Armēniju un Azerbaidžānu, tā tika iekļauta Padomju Savienībā. Neatkarību no Padomju Savienības Gruzija atguva 1991. gadā. 2003. gadā valstī notika miermīlīga revolūcija jeb Samta revolūcija, kuras rezultātā pie varas nāca jauna uz rietumiem orientēta reformatoru valdība, kas tiecās pievienoties NATO. Šobrīd Gruzija piedalās Austrumu partnerības programmā ar Eiropas Savienības valstīm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83094096sec.