15. jūnijs vēsturē: Notiek pirmais dokumentētais pilnais saules aptumsums

Dzīvošanai 21. gadsimtā ir savas priekšrocības. Piemēram, informācijas laikmetā ir iespējams visai viegli noskaidrot zinātnisku skaidrojumu saules aptumsumam, līdz ar to nekrītot panikā, kad dienas vidū pēkšņi kļūst tumšs.

Tomēr varam tikai iedomāties kā cilvēki jutās pirms vairākiem tūkstošiem gadu, kad kas tāds notika (jāņem vērā, ka saules aptumsumi reti notiek vienās un tajās pašās vietās, kas nozīmē, ka zināšanas pat grūti nodot tālāk saviem bērniem). Lai arī jau se­na­jās ci­vi­li­zā­ci­jās (Ķī­nā, Ēģip­tē, Ba­bi­lo­ni­jā) mā­cī­ti ļau­dis bi­ja ap­tvē­ru­ši li­kum­sa­ka­rī­bas, kas ļā­va ap­tu­ve­ni prog­no­zēt ap­tum­su­mu lai­ku, pilnu aptumsumu redzēt nācās tikai retajam.

Mūs­die­nās as­tro­no­mi ap­lē­su­ši, ka kā­dā kon­krē­tā vie­tā pilns Sau­les ap­tum­sums no­vē­ro­jams vidē­ji rei­zi 370 ga­dos. Ša­jā lai­kā pa­spēj uz­augt un sa­vu mū­žu no­dzī­vot ne vie­na vien pa­au­dze, sa­vu­kārt ar mo­bi­li­tā­ti mū­su priekš­te­či ne­va­rē­ja le­po­ties un uz ci­tiem kon­ti­nen­tiem vē­rot ap­tum­su­mu ne­dzi­nās. Tā­pēc nav pār­stei­gums, ka šī pa­rā­dī­ba, kas pa­tie­sī­bā ir tik­pat da­bis­ka kā Mē­ness fā­žu mai­ņa, līdz pat sa­mē­rā ne­se­niem lai­kiem tā arī ne­ti­ka uz­ska­tī­ta par ik­die­niš­ķu.

Pirmais datētais pilnais saules aptumsums notika 763. gada 15. jūnijā pirms mūsu ēras. Asīriešu astronomi atstājuši rakstiskas ziņas par Saules aptumsumu, kas notika. Teksts vēstī, ka Saules aptumsuma laikā notika Ašūras iedzīvotāju sacelšanas. Viņi bija pārliecināti, ka notikums signalizē par pasaules galu.

Tāpat arī daudzas citas civilizācijas uzskatīja šo ne­pa­ras­to dabas parādību kā bries­mu un gai­dā­mu ka­tas­tro­fu sig­nā­lu - vēl aptuveni 1900. gadā Turcijā cilvēki šāva ar ieročiem pret pazūdošo sauli, jo uzskatīja, ka tai jācenšas palīdzēt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 19.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61172104sec.