26. augusts vēsturē: Pasaulē svin starptautisko suņu dienu

Beznosacījumu mīlestība, pozitīvas emocijas un kompanjons uz mūžu. Suņu mīļotāji zina, ka mājdzīvnieks var būt cilvēka labākais draugs un vairot prieku. Zīmīgi, ka 26. augustā visā pasaulē pat svin Starptautisko suņu dienu. Bet vai tiešām ķepaiņu īpašnieki ir laimīgāki par citiem cilvēkiem?

Izrādās, ka jā – to pat pamato zinātne. Proti, 2016. gadā veiktā pētījumā atklāts - 71% suņu īpašnieku uzskata, ka četrkājainie mīluļi padara viņus laimīgākus, toties teju 80% aptaujāto ir vieglāk pamosties no rīta, ja ķepaiņi viņus sveicina. Savukārt teju visi jeb 94% aptaujas dalībnieku apgalvo, ka savu mājdzīvnieku dēļ viņi kopumā ir labāki cilvēki.

Zinātnieki atzīst, ka saimnieka un mājdzīvnieka attiecības var pielīdzināt vecāku izjūtām pret bērniem. Tāpēc ir vairāk nekā pelnīti Vispasaules suņu dienā veltīt īpašu uzmanību saviem mīluļiem.

Šos īpašos svētkus visā pasaulē svin jau kopš 2004. gada. To iniciatore ir Kolīna Peidža, mājdzīvnieku un ģimenes dzīvesveida eksperte un dzīvnieku aizstāve. Ideja radās pavisam vienkārši - Kolīna 26. augustā adoptēja savu pirmo kucēnu Šeltiju.

Sieviete dedzīgi iestājās par to, ka visi suņi ir pelnījuši mājas, pievēršot uzmanību tieši četrkājaino mīluļu skaitam patversmēs, iedrošinot cilvēkus adoptēt un iegūt uzticīgu draugu uz mūžu.

Lai atgādinātu par šo daudzveidīgo ķepaiņu nozīmi, kanāls “National Geographic” iepazīstina ar pieciem iemesliem, kas apstiprina suņu pozitīvo ietekmi uz cilvēkiem.

#1 Suņi neļauj justies vientuļi

“Covid-19” pandēmijas “burbulī” daudzi cilvēki jūtas norobežoti un atsvešināti no citiem. Izrādās, ka, esot saimnieka klātbūtnē un sniedzot emocionālo atbalstu, suņi palīdz novērst sociālo izolāciju un mazina vientulības sajūtu.

Ikdienas saskarsme ar savu četrkājaino draugu uzlabo cilvēka noskaņojumu arī ilgtermiņā. Ģimenes mīlulis spēj emocionāli rezonēt ar savu saimnieku un pat atpazīt viņa emocijas. Toties rūpes par dzīvnieku palīdz justies vajadzīgam un vēlamam, kā arī novērst uzmanību no dažādām problēmām ikdienā.

Jāatzīmē, ka ķepaiņu īpašnieki arī visbiežāk iepazīst svešiniekus un veido jaunas draudzības, pastaigājoties parkos, dodoties pārgājienos vai pat esot zooveikalā. Suns ir lielisks iemesls sarunas uzsākšanai un sociālo kontaktu veidošanai, tā radot pozitīvas sajūtas. Kādā pētījumā pat pierādīts, ka aptuveni 40% suņu īpašnieku ir vieglāk iegūt draugus.

#2 Suņi uzlabo veselību

Veselības eksperti pieaugušajiem iesaka nedēļā vismaz divarpus stundu veltīt mērenām fiziskām aktivitātēm. Četrkājaino draugu īpašniekiem par to nav jāsatraucas – pat ikdienas pastaiga ar savu kompanjonu palīdz būt aktīvam. Interesanti, ka visbiežāk tieši ķepaiņu īpašnieki mazāk apmeklē ārstu, turklāt nereti viņiem ir zemāks ķermeņa masas indekss un holesterīna līmenis.

Pētījumi arī atklāj, ka suņu īpašniekiem ir stabilāks asinsspiediens, turklāt saikne starp cilvēkiem un četrkājainajiem draugiem samazina stresu, kas ir galvenais sirds un asinsvadu problēmu cēlonis.

Nesenais pārskats par pētījumiem, kas publicēti laikā no 1950. līdz 2019. gadam, atklāj, ka suņu īpašniekiem ir arī mazāks nāves risks.

Bet ne tikai – dzīvnieka adoptēšana no patversmes ir pirmais solis uz labsajūtu, jo pozitīvu darbu veikšana cilvēkus padara laimīgākus un veselīgākus.

#3 Suņi padara cilvēkus pievilcīgākus – pat virtuālā vidē

Jā, tieši tā - četrkājainā mīluļa klātbūtne cilvēkiem liek justies simpātiskiem un pašpārliecinātiem. Kādā pētījumā lūdza indivīdus novērtēt cilvēkus fotogrāfijās un atklājās, ka personas, kas attēlotas kopā ar suni, izskatās laimīgākas un pārliecinātākas par sevi.

Pēc psiholoģijas ekspertu domām vīriešus, kuriem ir savs mājdzīvnieks, biežāk uzskata par gādīgiem un pašaizliedzīgiem, toties sievietes suni vīrieša dzīvē uztver kā pozitīvu signālu.

Savukārt kāds cits pētījums liecina, ka arī virtuālajā vidē četrkājainā drauga klātesamība sociālo mediju profilos padara personas pievilcīgākās un uzticamākas citu acīs. Šādu pieeju visbiežāk izmanto tieši dažādās iepazīšanās lietotnēs, kur cilvēku profilos bieži novērojamas fotogrāfijas ar četrkājainajiem mīluļiem.

#4 Suns palīdz ikdienā uzturēt kārtību un disciplīnu

Katram no mums ir gadījies apmaldīties ikdienas steigā. Tomēr pat haosā saimnieki spēj pielāgoties sava ķepaiņa vajadzībām, kas palīdz būt atbildīgākam un kārtīgākam arī citās dzīves jomās.

Proti, mīluļiem ir nepieciešams regulārs barošanas grafiks, rūpes un noteikts laiks, kad doties ārā, jo pastāvīga rutīna dzīvnieku uztur līdzsvarotu un mierīgu. Tā savukārt palīdz arī cilvēkam plānot savu laiku.

Neatkarīgi no jūsu garastāvokļa, viens mājdzīvnieka skatiens liks izkāpt no gultas un doties ierastajās dienas gaitās, kas ir svarīgi gan pašam četrkājainajam draugam, gan saimniekam.

#5 Suņi palīdz tikt galā ar stresu

Vai to var pierādīt zinātniski? Izrādās, ka jā. Pētījumi liecina, ka pazīstama suņa glāstīšana normalizē sirdsdarbību, palēnina elpošanu un mazina muskuļu sasprindzinājumu, jo dzīvnieka klātbūtne ietekmē kortizolu, kas ir galvenais stresa hormons cilvēka ķermenī.

Pierādīts, ka, pavadot tikai dažas minūtes kopā ar savu mājdzīvnieku, mazinās trauksme un nemiers, kā arī paaugstinās serotonīna un dopamīna līmenis – divas neiroķīmiskas vielas, kurām ir liela nozīme cilvēka labsajūtā un stresa mazināšanā. Tādēļ tieši suņus bieži vien izmanto dažādās terapijās, piemēram, lai palīdzētu cilvēkiem cīnīties ar depresiju.

Tāpēc Starptautiskajā suņu dienā “National Geographic” aicina būt kopā ar saviem mīluļiem un atcerēties, ka ne tikai saimnieki rūpējas un padara savus ķepaiņus priecīgus, bet tas ir abpusēji - arī četrkājainie draugi sniedz pozitīvu artavu cilvēku dzīvēs, un zinātne to apstiprina.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13396597sec.