1. septembris vēsturē: Latvijā un daudzās citās valstīs svin Zinību dienu

Klāt ir 1. septembris, un skolēni sāk savas skolas gaitas – kuram šī būs pirmā diena skolā, kuram iesāksies pēdējais mācību gads, kurš dosies jau lielākā dzīvē un uzsāks studijas. Travelnews.lv novēl visiem skolēniem un studentiem veiksmīgu un panākumiem bagātu mācību gadu, un, lai šis gads tiešām noritētu skolas solā, nevis mājās pie datora…

Zinību dienu atzīmē daudzās postpadomijas valstīs. Oficiāli kā svētki tā tika atzīta ar 1984. gadu, taču PSRS to atzīmēja jau kopš 1935. gada.

Zīmīgi, ka Latvijā Zinību dienu atzīmē arī pēc PSRS sabrukuma, un kopš 2002. gada tā ir oficiāla atceres un svinamā diena.

Daudzās Austrumeiropas valstīs skolēnu mācības sākas tieši 1.septembrī, piemēram, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Serbijā, Slovēnijā, Ungārijā vai Polijā.

Augusta vidū mācību gads sākas Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Skotijā.

Eiropas valstīs vidējais mācību gada garums ir 180 – 182 mācību dienas. Latvijas skolās ir viens no īsākajiem mācību gadiem Eiropā, kas ir tik pat garš kā Igaunijā, Lietuvā, Kiprā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Portugālē un Somijā. Īpaši gari mācību gadi ir Dānijā, Nīderlandē, Anglijā un Velsā. Piemēram, Nīderlandē skolēni mācās vairāk nekā 200 dienas gadā. Visilgāk pasaulē mācās Ķīnas skolās, kur mācību gada garums var sasniegt 250 dienas gadā.

Mācību gada brīvlaiki un svētku dienas ir nozīmīgas tūrisma nozarē, jo tieši skolēnu brīvdienās vecāki plāno lielākus ģimenes ceļojumus. Parasti skolēnu brīvlaiku ceļojumi ir dārgāki, jo pieprasījums pēc ceļojumiem šajā laikā pieaug.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.97400594sec.