11. janvāris vēsturē: Oficiāli atklāj Latvijas Konservatoriju

1920.gada 11.janvārī oficiāli tika atklāta Latvijas Konservatorija, kura vēlāk pārtapa par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju.

Latvijas Konservatorija  ieguva bijušās Rīgas Aleksandra zēnu ģimnāzijas telpas Suvorova (tagadējā Krišjāņa Barona) ielā Nr. 1. Jāzeps Vītols atceras, ka lietderība prasīja diezgan plašas pārbūves, remontus, un zem amatnieku klaudzieniem, izlauzto sienu un grīdu gružiem, Konservatorijas pedagogu padome septembra beidzamajās dienās iesāka arī Konservatorijas idejisko izbūvi.  

Konservatorijas pastāvēšanas pirmajos gados izveidojās spēcīga starptautiska mūziķu kopa, kas varēja jaunajai mācību iestādei nodrošināt 20. gadsimta prasībām atbilstošu  profesionālās darbības līmeni. Pēc Bermonta armijas uzbrukuma atsišanas konservatorija uzsāka darbu un atvēra piecas fakultātes: Kompozīcijas, teorijas un ērģeļu, Dziedāšanas, Klavieru, Stīgu instrumentu, Pūšamo un sitaminstrumentu. Pirmo mācību gadu jaunā augstskola noslēdza ar 34 pedagogiem un 367 audzēkņiem. Divdesmit gadu laikā absolventu – brīvmākslinieku vidū ir bijušas daudzas skatuves zvaigznes un talanti, kuri aktivizēja mūzikas dzīvi arī citās Latvijas pilsētās, dibināja mūzikas skolas un tautas konservatorijas.

Pēc Otrā pasaules kara Latvijas Konservatorija tika iekļauta padomju mūzikas izglītības sistēmā ar tās ieguvumiem un zaudējumiem. Tika nodibinātas jaunas nodaļas – Kordiriģēšanas (1944), Muzikoloģijas (1947), Mūzikas skolotāju (1966) un Horeogrāfijas (1977). Ilgāku laiku darbojās arī Teātra nodaļa, Kultūrdarbinieku nodaļa, epizodiski – Estrādes orķestra vadītāju un Militāro orķestru diriģēšanas klase.

1958. gada 20. maijā Latvijas PSR Ministru padome pēc Latvijas PSR Kultūras ministrijas ierosinājuma izdeva lēmumu piešķirt Latvijas Valsts konservatorijai Jāzepa Vītola vārdu un turpmāk to saukt par Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatoriju.

1991. gadā konservatorija tiek pārdēvēta par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA).

Daudz kas mainījies aizvadītajā gadsimtā. Tomēr nemainīga palikusi uzticība Jāzepa Vītola izvirzītajiem uzdevumiem: augstskolas pienākums ir, no vienas puses, kopt augsni visas sabiedrības muzikālajai izglītošanai, cienīt savas tradīcijas un, no otras puses, radīt apstākļus spilgtāko talantu attīstīšanai līdz mākslinieciskai un profesionālai izcilībai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.09058785sec.