Elitas Patmalnieces asorti Rēzeknē

Līdz 11. novembrim Rēzeknē, Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102), apskatāma gleznotājas un modes mākslinieces Elitas Patmalnieces darbu izstāde “Elitas asorti”. Māksliniece ir apbūrusi izstādes apmeklētājus ar savu personības šarmu, kas staro no ikviena mākslas darba. “Tu zīmē to, kas tu pats esi”, saka Elita.

Izstādē apvienoti Elitas Patmalnieces darbi, kas atklāj mākslinieces talanta tik daudzveidīgās izpausmes – izšūtas un akrila tehnikas gleznas, apgleznoti ciļņi, porcelāna trauki un apdrukāts tekstils. Dažādās tehnikas, kurās radīti darbi, ir tikai veids un paņēmiens, lai attēlotu to, kas saista un iedvesmo, bet Elitu iedvesmo gan priekšmeti un cilvēki, kas ir apkārt, gan vietas, kurās ir būts.

Elitas Patmalnieces darbos ir tēli vai parādības, kas, laikam ritot, nepazūd, bet atkārtojas, pārtop, iegūst jaunu nozīmi. Šie “elementi”, kā tos sauc pati māksliniece, ir vērtība pati par sevi, tie ir simboli, kas piesaista, neliek mierā, atkal un atkal ienāk darbos. Kaut vai – mērkaķis, kas greznas galda lampas veidolā sēž klusās dabas centrā gleznā “Klusā daba ar mērkaķi”, bet citā darbā ir jau atbrīvojies no lampas un noslēpies aiz aizkara...

Āfrika ir ienesusi Elitas darbos dzīvniekus – “zvērus” un “zvēriņus”, kas nu jau izkāpuši no klusās dabas kompozīcijām un ir kļuvuši par atsevišķiem “elementiem” cilnī. Tādā tehnikā māksliniece ir iecerējusi turpināt veidot jaunus darbus, piešķirot tiem citas dimensijas. Meksika Elitu Patmalnieci iedvesmo ar savu krāšņumu dabā un cilvēkos, ar katolisko simbolu klātbūtni – krusts, ērkšķiem apvītā Jēzus Sirds parādās ne tikai “elementos”, bet arī trauku apgleznojumā. Arī roka ar asinsriti liek skatītajam pulsēt līdzi, un ir viens no “elementiem”, kas apgleznoti sarindojušies dažādās kompozīcijās starp gleznām. Ņujorka un mode ir nesaraujami jēdzieni, kuru atspulgs ir daudzie modes industrijas aksesuāri klusajās dabās, it kā sadzīviski sīkumi – krelles, somiņas, smaržu pudelītes, tomēr tie var būt svarīgi dzīves stila elementi.

Cilvēka ķermenis nereti ir darba kompozīcijas kodols, kā tas ir gleznā “Meitene vasaras naktī”, ap ko pulcējas vēl citi svarīgi simboli – nakts, mēness, asara, čūska, galvaskauss, kāpnes, caurdurta sirds, kronis. Lūkojoties meitenē, skatītāju uzrunā visu emociju bagātība, kas varētu skart šo plaukstošo ziedu.

Krāsu laukumi un to ietverošā līnija kā izteiksmes līdzekļi cilvēka sejas attēlojumā var paust gan skumjas, gan pārliecību, gan ievilkt noslēpumainības atmosfērā, jo acis un lūpas, lai cik banāli tas nebūtu, ir jūtīgākās sejas sastāvdaļas, kas visbiežāk neprot noslēpt cilvēka noskaņojumu, melus vai prieku.

Dalī, Pikaso, Ruso – mākslinieki, kuru radošums arī kalpo kā iedvesmas avots un izpaužas mākslinieces Elitas Patmalnieces darbos. Savijušās kopā, līnijas rada jaunus tēlus un dzīvo mākslinieces gleznās.

Uz piezīmi, ka izstādes atklāšana notikusi piektdienā un 13. datumā, māksliniece tikai pasmaida, jo šajā dienā tika svinēta simtgade kopš Fatimas Dievmātes parādīšanās brīnuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21715808sec.