Latgales Kultūrvēstures muzejā apskatāma ilustrāciju izstāde «Strupā Pupa»

No 2019. gada 4. janvāra līdz 8. februārim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) apskatāma izdevniecības "Liels un mazs" dzejas bilžu grāmatu sērijas "Bikibuks" ilustrāciju izstāde "Strupā Pupa".

Izdevniecības "Liels un mazs" "Bikibuka" sērija aizsākās pirms sešiem gadiem, tās ideja bija izdot 100 bilžu grāmatiņas ar 100 latviešu dzejoļiem bērniem.

"Bikibuks" ir 100 latviešu bērnu dzejoļu izlase no Blaumaņa līdz Vērdiņam kabatas formāta bilžu grāmatās, ko ilustrējuši mūsdienu latviešu ilustratori. Izstādes simbols ir pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai, gatavs jaunam lēcienam un jaunam piedzīvojumam. Šo tēlu, tāpat kā sērijas dizainu, radījusi "Bikibuka" idejas autore un mākslinieciskā redaktore Rūta Briede un mākslinieks Artis Briedis, iedvesmojoties no Jāņa Baltvilka dzejoļa "Biki-buki", ar kuru 2012. gadā aizsākās šī sērija.

"Bikibuku" sērijas sastādītāja ir izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore un dzejniece Inese Zandere. Dzejniece norāda, ka "latviešu bērnu literatūra visos laikos ir bijusi bagāta ar skaistiem un asprātīgiem dzejoļiem. Latviešu mūsdienu māksla ir sinonīms radošai iztēlei un mūsdienīgam pasaules redzējumam. Mēs tos savienojām, domājot tieši par tiem bērniem, kas aug šodien un skatās ar šodienas acīm. Grāmatas logo norādīts katra dzejoļa tapšanas laiks: līdz 1940. gadam, no 1940. līdz 1990. gadam, pēc 1990. gada – taču tās visas būs īstas šodienas grāmatiņas".

Katru ceturksni tiek izdoti pa seši jauni bikibuki, pagājušā gada rudenī iznāca pēdējais – simtu pirmais – sērijas izdevums.

Izstādē iespējams apskatīt Latvijas ilustratoru Reiņa Pētersona, Jura Petraškeviča, Daces Sietiņas, Mārtiņa Zuša, Elīnas Brasliņas, Guntara Sietiņa, Kristiana Brektes, Viviannas Marijas Staņislavskas, Andra Brežes, Annas Zvaigznes, Rūtas Briedes, Arta Brieža, Ūnas Laukmanes, Alekseja Naumova, Gundegas Muzikantes, Ingrīdas Pičukānes, Annas Vaivares, Kriša Salmaņa, Kristīnes Jurjānes, Vladimira Leščova, Paula Liepas, Rebekas Lukošus, Artura Bērziņa, Edgara Folka, Lienes Mackus, Anitas Paegles, Dārtas Stafeckas, Anitas Rupeikas, Jāņa Blanka un Māras Viškas darbus.

Dzejas bilžu grāmatu sērija "Bikibuks" ir saņēmusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balvu par oriģinālas idejas radošu realizāciju un Latvian Art Directors Club (LADC) rīkotā radošās izcilības festivāla ADWARDS 2013 sudraba ordeni kategorijā Ilustrācija.

Tiem, kas tikai iepazīst burtus un tiem, kas jau tos pazīst, izstādes ietvaros būs iespējams apmeklēt muzejpedagoģisko programmu "Pašiem sava Ābece". Laipni aicināti iepazīt ābečpasauli kopā ar bikibukiem!

Iesaka pašiem mazākajiem! Ienāc, satiec vai atnes uz muzeju paciemoties savu bikibuku!

Iepriekšējā pieteikšanās uz muzejpedagoģisko programmu "Pašiem sava Ābece" pa tālruni +371 64622464 vai +371 28624381 (muzejpedagoģe Inga).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69823909sec.