Sakopj Latgales brīvības cīņas piemiņas vietu Rušenicā

Godinot pirms 99 gadiem notikušās Latgales brīvības cīņas, janvāra vidū Rēzeknes novada Feimaņu pagasta Rušenicā tika aizvadīts piemiņas pasākums. Atsaucoties uz kara veterānu lūgumu un izprotot vēstures notikumu nozīmīgumu, AS "Latvijas valsts meži"(LVM) aizvadītā gada izskaņā pabeidza darbus pie piemiņas vietas sakārtošanas. (Diānas Seleckas bildes).

"Zemessardzes 32. Kājnieku bataljona veterāns virsseržants Antons Cauņa vērsa uzmanību, ka Latvijas valsts mežu teritorijā atrodas aizmirsts obelisks Latgales brīvības cīnītājiem – Jelgavas 3. Kājnieku pulkam. Izprotot vēstures notikumu nozīmīgumu, pieņēmām lēmumu sakārtot minēto piemiņas vietu. Nepilna gada laikā veicām sakārtošanas darbus: mežaudzē veicām ainavu cirti ap pieminekli un līdz piemineklim izveidojām taku ar koka pakāpieniem, lai piemiņas vietas apmeklētāju pārvietošanos padarītu ērtāku un drošāku," piemiņas vietas labiekārtošanas darbu gaitu atklāj LVM Ziemeļlatgales reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Dainis Rudzīts.

Zemessardzes 32. Kājnieku bataljona Veterānu apvienības priekšnieks Antons Cauņa, kurš par aktīvu sabiedrisko darbību pērn tika apbalvots ar Viestura ordeņa otrās pakāpes goda zīmi, uzskata, ka Latgales brīvības cīņas nedrīkst aizmirst: "Agrāk obelisks atradās vecā ceļa malā, bet kopš jaunās šosejas Rēzekne–Daugavpils izveides, piemineklis palika novārtā, jo no ceļa tas vairs nav redzams. Šobrīd ir izcirsti koki, ierīkoti pakāpieni un, pateicoties pašvaldības atbalstam, izvietota arī informācijas plāksne. Esmu ļoti gandarīts par paveikto, taču mēs turpināsim strādāt – tīrīsim mežu, lai tas neaizaug, rīkosim pasākumus, lai stāstītu par vēsturi.

1920. gada 16. janvārī šajā vietā Jelgavas 3.Kājnieku pulks izcīnīja sīvas cīņas pret lielinieku karaspēku, un tam par godu šajā vietā 1936. gadā tika atklāts piemiņas obelisks ar tekstu "3. Jelgavas kājnieku pulka cīņu vieta uzvaras gājienā pa Latgali. 1920.16. I. mēs nesām sauli, brīvību un patstāvību Latvijai".

LVM uztur vairāk nekā 350 bezmaksas atpūtas vietas visā Latvijā. LVM Ziemeļļatgales reģionā 2018. gadā ir apsekotas un atjaunotas 34 vietējo iedzīvotāju iecienītākās atpūtas un piemiņas vietas valsts mežā. Viena no tādām ir arī Latvijas nacionālo partizāņu apmetnes un cīņu piemiņas vieta Stompaku purvā, kas kļuvusi pieejama apmeklētājiem pēc Viļakas novada Susāju pagasta iedzīvotāju un vadītāju iniciatīvas. Aptuveni kilometru garās takas četros posmos ir izveidotas koka laipas, lai dabas draugi un vēstures atklājēji varētu vieglāk pārvarēt mitrākās un purvainākās vietas. Visā takas garumā ir izvietoti soli un atkritumu tvertnes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46595311sec.