Rēzeknē ar 351 vienībām papildina Latgales keramikas kolekciju

Latgales Kultūrvēstures muzejā pabeigts darbs pie mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta māsas dēla Mārtiņa Kroņa dāvinātās Pujātu dzimtas keramikas kolekcijas pieņemšanas muzeja krājumā, to papildinot precīzi ar 351 keramikas vecmeistaru un mūsdienu šī amata pratēju darbiem. Tas ir līdz šim lielākais šāda veida dāvinājums vienkopus.

Jāteic, ka kolekcijā blakus jau zināmiem un veikuma ziņā plaši pārstāvētiem meistariem ir daudz arī tādu autoru, kuru darbi līdz šim Latgales Kultūrvēstures muzejā ir bijuši nelielā skaitā vai to nav bijis nemaz, kā piemēram, Staņislavs Kaļva, Apolinārijs Dieglis, Polikarps un Antons Riuči, Arnis Preiss, Onufrijs Kondrovs, Antons Ivanovskis, Donats Kasparāns, Antons Peipāns u. c.

Vērojama arī formu dažādība, sākot no sīkplastikas figūrām un svilpauniekiem, līdz apjomīgākiem daudzžuburu svečturiem un dekoratīviem sienas šķīvjiem. Salīdzinoši lielu skaitu veido dažāda izmēra ziedu vāzes. Ir arī atsevišķi trauku komplekti. Katrs priekšmets ataino tā darinātāja un konkrētā laika posma raksturīgākās iezīmes. Tas var būt savdabīgs pats trauka būvķermenis, plastiskais veidojums, specifisks grafiskais rotājums, glazūras aplējums vai kas cits, kas to atšķir no pārējiem.

Nu visi priekšmeti ir daļa no Nacionālā muzeju krājuma. Tie tikuši attīrīti, dokumentēti, fiksēti fotoattēlos un izvietoti plauktos muzeja krājuma glabātavā. Piesaistot nepieciešamo finansējumu, dažiem darbiem nākotnē iecerēts veikt restaurāciju. Tiek domāts arī par patstāvīgās Latgales keramikas ekspozīcijas "Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums" atjaunošanu ar jaunieguvumiem. Jāpiebilst, ka darbs pie kolekcijas izpētes vēl turpināsies, precizējot nezināmos autorus, datējumu un citas detaļas.

Latgales Kultūrvēstures muzeja Latgales keramikas kolekciju šobrīd veido 2761 vienības, pārstāvot apmēram 130 autoru darbus. Mākslas zinātniekam Jānim Pujātam savulaik bijusi nozīmīga loma Latgales keramikas attīstībā. Viņš ir bijis tas, kas mudinājis meistarus darboties un piedalīties izstādēs, atklājis arī pa kādam jaunam talantam. Vēl aizvien ik gadu Rēzeknes novadā un Latgales Kultūrvēstures muzejā notiek viņa iedibinātās "Latgales keramikas dienas", kur liela nozīme ir arī teorētiskajiem lasījumiem par tautas lietišķās mākslas jautājumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47109008sec.