Zināma trešā Baltijas džeza festivāla “Škiuņa džezs” programma un atklāta pieteikšanas festivāla meistarklasēm

Vasaras noslēgumā, no 25. līdz 28. augustam, Rēzeknes novada Lūznavas muižā atkal skanēs džeza mūzika – trešo reizi iecerēta Baltijas džeza festivāla “Škiuņa džezs” norise, iezīmējot to kā stabilu tradīciju Latgales kultūras notikumu gada kalendārā. Lai arī pandēmijas dēļ pastāvošie ierobežojumi arī šogad ievieš zināmas izmaiņas festivāla norisē, taču tā rīkotāju komanda sagatavojusi daudzveidīgu programmu ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV un Francijas mūziķu piedalīšanos, cerot, ka vasaras beigās būs iespēja visus notikumus piedzīvot klātienē.

Šī gada festivāla programmā piedalīsies ne vien Baltijas valstu, bet arī ASV un Francijas džeza mūziķu un grupu sagatavotas koncertprogrammas. 25. augustā festivālu atklās Latgales jaunie džeza mūziķi, kas ir izauguši līdz ar festivālu – Trio Lipskis/Justs/Arbidāns. Pērnā gada beigās izdots apvienības debijas mini-albums “Taids džezs”, bet šopavasar skaņdarbs “Oki, nalej, leiteņ” tika iekļauts izlasē “Jazz in Latvia 2021”. 27. augustā festivāla programmā viesu dienu – ar franču folkdžeza programmu Baltijas džeza festivālā “Škiuņa džezs” viesosies “David Chevallier Trio” no Francijas, modernais un akadēmiskais džezs saplūdīs lietuviešu “Kęstutis Vaiginis Quartet” izpildījumā, bet “The Ciel Experience” no ASV skanējumā savīsies amerikāņu džeza tradīciju harmonijās un improvizācijā sakņotie R&B, svinga, hip-hop un tradicionālās Haiti mūzikas stili. Sestdien, 28. augustā, dienas programmā varēs dzirdēt festivāla meistarklašu ansambļu sniegumu, bet vakarā, prezentējot šī gada martā izdotā albuma “Katram sava tautasdziesma” programmu, skanēs Laura Amantova kvarteta un Rūtas Dūdumas-Ķirses kopprojekts, kā arī igauņu un armēņu mūziķu apvienība “Shabat Quartet”, kuru repertuārā līdzās oriģināldarbiem ir armēņu un ebreju folkmūzikas aranžijas. Par festivāla noslēguma programmu jau tradicionāli parūpēsies Rēzeknes bigbends, kuram pievienosies festivāla meistarklašu vadītāji – džeza dziedātāja Vita Rusaityte (LT), sitaminstrumentālists Artis Orubs (LV), saksofonists Kęstutis Vaiginis (LT), džeza ģitārists Jaan Janson (EE) un kontrabasists Ara Yaralyan (EE). Neiztrūkstoša festivāla sastāvdaļa būs arī ik vakara festivāla džema sesijas, kurās kopīgi muzicē gan meistarklašu dalībnieki, gan pasniedzēji. Koncertu biļetes no 1. jūnija būs nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā, vietu skaits koncertos būs ierobežots, bet džema sesijas apmeklētājiem ir bezmaksas.

Festivāla mērķis palicis nemainīgs – veicināt interesi par džeza mūziku, rosināt topošo un esošo džeza mūziķu sadarbību, kā arī turpināt izdzīvot džeza mūzikas prieku Latgalē, tādēļ līdz 25. jūnijam džeza mūzikas interesenti – mūzikas skolu un augstskolu studenti, topošie mūziķi un citi džeza entuziasti – aicināti pieteikties festivāla meistarklasēs, kurās varēs pilnveidot profesionālo pieredzi pie pasniedzējiem no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un šogad arī “The Ciel Experience” mūziķiem no ASV – kontrabasa, džeza ģitāras, basģitāras, saksofona un citu pūšamo instrumentu, taustiņinstrumentu spēlē un vokālā. Tāpat visās meistarklasēs varēs gūt improvizācijas un ansambļa saspēles prasmes. Meistarklasēm aicināti pieteikties arī topošie mūziķi, kuri spēlē citus instrumentus, lai papildinātu savas zināšanas un mācītos saspēli un improvizāciju ansambļos. Lai piedalītos festivāla meistarklasēs, lūgums līdz 25.06.2021. aizpildīt pieteikuma anketu, kas atrodama Lūznavas muižas mājaslapā te: https://ej.uz/skiunadzezs. Interesenti meistarklasēs var piedalīties gan aktīvu dalībnieku, gan brīvklausītāju statusā. Dalībnieku skaits meistarklasēs ir ierobežots, tādēļ paredzama dalībnieku atlase.

Ideja par džeza festivālu Lūznavas muižā sākās 2018. gada septembrī, kad Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā tika izveidota Džeza mūzikas nodaļa, kuras vadību uzņēmās džeza mūziķis, komponists Toms Lipskis. Viņam, sākot darbu Latgalē, radās doma par džeza festivāla veidošanu Lūznavā, tā uzņemoties arī topošā festivāla māksliniecisko vadību. 2018. gada vasaras noslēgumā Lūznavas “Kulturys škiunī” divās koncertprogrammās izskanēja džeza festivāla ieskaņu koncerts, iezīmējot festivāla laiku un vietu. Diemžēl rudenī Toms pāragri devās mūžībā, bet, godinot iesākto darbu un veltot festivālu viņa piemiņai, ar devīzi “Turpinājums!” 2019. gada augustā Lūznavas muižā notika pirmais Baltijas džeza festivāls “Škiuņa džezs”. Festivāla idejas un aizsākumu degsmi turpina un jau trešo gadu kopā ar Lūznavas muižas komandu uztur festivāla mākslinieciskais vadītājs, trombonists, aktīvs un pieredzējis džeza mūziķis Lauris Amantovs. “Škiuņa džezs” arī šogad būs turpinājums iesāktajām idejām, turpinājums džeza mūzikai Latgalē, turpinājums pieredzējušo džeza mūziķu zināšanu nodošanai jaunajiem.

Baltijas džeza festivāla norisi Lūznavā šogad atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība, ASV vēstniecība Latvijā un Francijas Institūts Latvijā. Plašāka informācija par piedalīšanos festivāla “Škiuņa džezs” meistarklasēs: muiza@luznava.lv un +371 29473700 (latviešu, krievu, lietuviešu valodās) vai  +371 29390701 (angļu valodā). Papildu informācija par festivālu: http://luznavasmuiza.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47144508sec.