Lūznavas muižā izstāde un darbnīcas ar bēgļu nometnēs vāktiem skaitāmpantiem

Vēl līdz 4. jūlijam Lūznavas muižā apskatāma izstāde “Veveri viver vū! Bērnu skaitļi Oto Bonga krājumā”, kas iepazīstina ar skaitāmpantiem, kuri pierakstīti bēgļu nometnēs Otrā pasaules kara izskaņā. Šajā nedēļas nogalē – 3. un 4. jūlijā – izstādi papildinās mākslinieces Ievas Saulītes darbnīca un skaņu ierakstu darbnīca ar Paulu Kvāli.

Bēgdami no kara un padomju okupācijas, pārvietoto personu nometnēs Rietumvācijā nokļuva ap 171 000 Latvijas iedzīvotāju. Oto Bongs, kurš līdz ar vācbaltu izceļošanas vilni Latviju bija atstājis pāris gadu agrāk, apbraukāja vairāk nekā 60 bēgļu nometnes, savācot neparastu latviešu folkloras krājumu — skaitāmpantus. Bongs iztaujāja gan bērnus, gan pieaugušos un pierakstīja ne tikai pašus skaitāmpantus, bet arī teicēju bērnības vietas, kurās panti skaitīti. Vēlāk skaitāmpantu klades kopā ar pārējo apjomīgo krājumu Oto Bongs novēlēja Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

Skaitāmpantus parasti apgūst un padod tālāk rotaļājoties, tāpēc tajos pārklājas dažādas pagalmos runātās valodas un izloksnes, nereti tajos iekļaujas bērnu pašu izdomāti vārdi:

Enku drenku drillā drū

Četri veveri viver vū

Āmu dāmu rikū dam

Vidī vidī anīkam!

Ā tē brīl loss!

(Pēteris Čerkovskis dzimis 1877. gadā, skaitījis 8–9 gadu vecumā Krustpils Alunānos. Skaitāmpants pierakstīts Icehojas bēgļu nomentē, Vācijā.)

Izstādē “Veveri viver vū!” var dzirdēt un ieraudzīt to, kādus pantus pirms simts un vairāk gadiem skaitīja Viļānos, Balvos, Rogovkā, Rucavā, Allažos un citviet Latvijā; vārdu skrejceļā var veidot savus pantus, kā arī ir iespējams uzzināt par bērnu pieredzi bēgļu gaitās, pateicoties muzeja un pētniecības centra “Latvieši pasaulē” un Latvijas Nacionālā arhīva glabātajiem materiāliem.

Izstādi veidojis “Kolektīvs” – kuratore Zane Zajančkauska un dizainere Ilze Kalnbērziņa-Prā, sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadošo pētnieku Viesturu Zanderu, muzeju un pētniecības centru “Latvieši pasaulē” un kuratori Mariannu Auliciemu, kā arī māksliniekiem/cēm un meistariem/ēm: Paulu Kvāli, Justīni Jakuševu, Sabīni Moori, Rūdolfu Janovu, Līgu Laurenoviču, Ievu Saulīti, Andu Lāci, Kasparu Groševu, Dzintaru Volmani un Eviju Štelpu. Izstādi organizā biedrība “Grafiskie stāsti”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Izstādes tapšanu atbalstījis arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, programma “Latvijas skolas soma”, Rēzeknes novada pašvaldība un Lūznavas muiža.

Līdz 4. jūlijam izstāde “Veveri viver vū!” ir apskatāma Lūznavas muižas darbalaikā no 10.00 līdz 18.00. Izstāde, nopērkot muižas ieejas biļeti, skatāma bez maksas (bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja muižā bez maksas). Mākslinieces Ievas Saulītes darbnīca un skaņu ierakstu darbnīca ar Paulu Kvāli 3. jūlijā pieejama no 12.00 līdz 18.00, bet 4. jūlijā no 10.00 līdz 18.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46714592sec.