Latgales vēstniecība GORS aicina uz sesto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu «ORGANismi»

No 22. līdz 24. oktobrim Latgales vēstniecība GORS aicina uz sesto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu “ORGANismi”. Tā mākslinieciskā vadītāja, pasaulē pazīstamā ērģelniece Iveta Apkalna atklāj, ka šī gada festivāla koncertos, kurus apvieno moto – PĒCTECĪBA, MANTOJUMS, PAAUDZES dzirdēsim Aleksandra Gilmāna, Filipa Glāsa, Ārona Koplenda, Raimonda Paula mūziku, Pētera Vaska “Veni Domine” Latvijas pirmatskaņojumu, iepazīsim uzlecošo vācu ērģeļmūzikas zvaigzni Mariusu Herbu, skatīsim ilgi gaidīto koncertuzvedumu “Ķiršu koks”.

Ivetas Apkalna atzīst: “Pēctecība, mantojums, paaudzes ir tas, ko mēs saņemam no mūsu priekštečiem, nododam tiem, kas ir un būs pēc mums; tas, ko mēs vienmēr ņemam līdzi savā prātā, sirdī un reizēm arī ceļasomā nošu formātā. Komponistu un mūziķu paaudžu pēctecība un mantojums ir iedvesmojis mūs un, es ceru, iedvesmos arī festivāla klausītājus”. Savukārt Latgales vēstniecības GORS Mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine atklāj: “Arī Ivetas biogrāfijā nolasās šī gada festivāla pēctecības vēstījums. Viņas dzimtā ir vairākas mūziķu paaudzes. Iveta, kas ir mantojusi savu vecāku un vecvecāku muzikalitāti, turpināja savas māmiņas pianistes izglītības ceļu, bet vēlāk pievērsās sava vectēva – ērģelnieka profesijai.”

Šī gada festivāls turpinās iepriecināt ar dažādību – 22. oktobrī GORS Mazajā zālē skanēs Vācijas jaunā talanta, ērģelnieka Mariusa Herba soloprogramma. Ar ērģelnieku Iveta Apkalna iepazinās 2019. gadā būdama Vupertāles (Wuppertal) Starptautiskā ērģeļmūzikas konkursa žūrijā, kurā toreiz vēl 19 gadus jaunais Mariuss ieņēma 1. vietu. 23. oktobrī Lielajā zālē varēsim piedzīvot Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” koncertu, kurā skanēs A. Gilmāna un Ā. Koplenda ērģeļsimfonijas, F. Glāsa 7. simfonija, Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Pētera Vaska “Veni Domine” Latvijas pirmatskaņojums diriģentu Gunta Kuzmas un Māra Sirmā Lasījumā. 24. oktobrī izskanēs īpaši festivālam radītā koncertprogramma “Ķiršu koks”, kurā līdzās Ivetai Apkalnai piedalīsies aktieris Gundars Āboliņš un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), uzveduma režisore Inese Mičule. Koncertuzveduma pamatā būs itāļu rakstnieces Andželas Naneti grāmata “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, tajā skanēs dziesmas no Raimonda Paula cikla “Mazs, laimīgs zēns”.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Līdzīgi kā organismi, ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Šo gadu laikā veidotas programmas sadarbībā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianistu Juri Žvikovu. Festivālā viesojušies ārvalstu ērģelnieki – Ansgars Valenhorsts, Nadži Hakims un Marijas-Bernadete Djuforse, Lāslo Fassangs un Barbara Denerleina. Tāpat katru festivāla reizi tapis jauns uzvedums, piedaloties jaunajiem J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas talantiem – Raiņa gada iedvesmots bija skatāms teatrāls uzvedums “Saule. Bērni. Rainis”, pēc itāļu rakstnieka Džanni Rodāri pasakām radīts stāsts “Ja es būtu”, ar Renāra Kaupera piedalīšanos skanēja uzvedums “Viens prāts ar otru”, Shipsea (Jāņa Šipkēvica) un Ivetas Apkalnas saspēle koncertstāstā “Origin”, bet pērn – Ivetas Apkalnas un maestro Raimonda Paula koncerts “Apkalna, Pauls un LNSO”.

Sestā Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi 2021” programma:

ORGANismi. PĒCTECĪBA

MARIUSS HERBS (Vācija), ērģeles.

22. oktobris plkst. 18.00, Mazā zāle

Mariuss Herbs (2000) ir vācu baznīcas mūziķis un ērģelnieks. Piecu gadu vecumā sāka spēlēt akordeonu un klavieres, taču trīspadsmit gadu vecumā viņam parādījās interese par ērģeļspēli. 2013. gadā tika uzņemts Augsburgas diecēzes ērģelnieku programmā, kur mācījās pie Augsburgas Sv. Ulriha un Afras bazilikas ērģelnieka Pētera Bādera. Pēc vidusskolas iestājās universitātē, kur kā jaunākais students sāka mācīties baznīcas mūziku. Skolas laikā Mariuss Herbs sāka regulāri spēlēt ērģeles savā mājas kopienā svētdienas dievkalpojumos. Kopš 2019. gada viņš ir katedrāles ērģelnieka pārstāvis Rēgensburgas katedrālē. 2020. gadā kļuva par ērģelnieku Sv. Elizabetes baznīcā pie Zigfrīda Šmita ērģelēm.

ORGANismi. MANTOJUMS

IVETA APKALNA, LATVIJAS NACIONĀLAIS SIMFONISKAIS ORĶESTRIS UN VALSTS AKADĒMISKAIS KORIS “LATVIJA”

23. oktobris plkst. 18.00, Lielā zāle

Diriģenta Gunta Kuzmas lasījumā koncertā skanēs franču romantiskās mūzikas pārstāvja Aleksanda Gilmāna Pirmā ērģeļsimfonija un amerikāņa Ārona Koplenda Scherzo Fantastique no Simfonijas ērģelēm un orķestrim, savukārt diriģents Māris Sirmais Latvijas klausītājus pirmo reizi iepazīstinās ar 2019.gadā Elbas filharmonijā izskanējušo Pētera Vaska jaundarbu jauktam korim un ērģelēm “Veni Domine” un komponista minimālista Filipa Glāsa 7. “Tolteku” simfoniju.

ORGANismi. PAAUDZES

ĶIRŠU KOKS. Koncertuzveduma pirmizrāde

24. oktobris plkst. 16.00, Lielā zāle

Koncertuzveduma pamatā ir itāļu rakstnieces Andželas Naneti grāmata “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, kas stāsta par attiecībām starp paaudzēm un mīlestību, kurai nav robežu. Tas vēsta par laimīgo bērnības zemi, kurā var kāpt ķirsī, jāt uz zoss un brokastīs dabūt gogelmogli. Koncertuzvedumā skanēs dziesmas no Raimonda Paula cikla “Mazs, laimīgs zēns”. Piedalās Iveta Apkalna (ērģeles), Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš (stāstnieks) un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), režisore – Inese Mičule.

Pasākumi tikai ar Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina, ka persona ir vakcinējusies vai pārslimojusi.

Festivāla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds mērķprogrammā “Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos” un Rēzeknes pilsētas dome.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50791812sec.