Notiks pirmais dzejas slams latgaliski «Rogovkys dzejis voga»

Sestdien, 10. septembrī, Rēzeknes novada Rogovkā notiks pirmais dzejas slams – dzejnieku sacensība – latgaliski «Rogovkys dzejis voga», kurā piedalīsies latgaliski rakstoši dzejas autori. Pasākumu vadīs Kozmens, bet notikumu papildinās arī dziesminieka Vinsenta Kūkoja un grupas «Borowa Mc» muzikālās uzstāšanās.

Rogovkā iecerētais dzejas slams ir viens no septembrī tradicionālo Dzejas dienu laika pasākumiem. Dzejas slams ir dzejas kustība, kas Latvijā un pasaulē (starptautiski zināma kā «Poetry slam») atdzīvinājusi interesi par mūsdienu dzeju. Slama pamatā ir nosacīta dzejnieku sacensība, kuras laikā autori lasa savus darbus skatītāju priekšā, bet žūrijas un skatītāju balsojumā tiek noskaidrots šīs sacensības uzvarētājs.

Pirmais dzejas slams latgaliski notiks 10. septembrī plkst. 20.00 Rēzeknes novada Rogovkā, Nautrēnu sporta hallē-kultūras namā. Tajā piedalīsies vismaz septiņi latgaliski rakstoši autori, bet slama, kas notiks trijās kārtās, uzvarētāju noteiks žūrijas un skatītāju balsojums. Dzejas slama uzvarētājs saņems naudas balvu, bet uzvarējušie dzejoļi tiks publicēti latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv. Dzejnieku, kuru vārdi tiks atklāti tuvāk pasākumam, vidū būs arī dažādi pārsteigumi – savu dzejas autora radošo pusi vairāk parādīs kāds, kurš līdz šim bija plašāk zinām kā prozas rakstītājs, savukārt kādam, kurš līdz šim darbojies tikai ar pseidonīmu, slams būs kā sava veida atklāšanās publiski. Pirmās «Rogovkys dzejis vogys» vadīšana uzticēta raidījumu un pasākumu vadītājam Kozmenam jeb Mārtiņam Kozlovskim. Starp dzejas lasījumiem par muzikāliem starpbrīžiem parūpēsies dziesminieks Vinsents Kūkojs un grupa «Borowa Mc». Pēc dzejas slama uzvarētāju noskaidrošanas pasākuma apmeklētāji aicināti uz balli, kuru spēlēs Jānis Poplavskis.

Dzejas slama nosaukumā «Rogovkys dzejis voga» simboliski savijas septembra pirmā daļa, kas laukos parasti ir ražas novākšanas, jo īpaši kartupeļu lasīšanas laiks un dzejas sacensība. Līdzīgi kā kartupeļu vagā, kur zināmu apbrīnu izpelnās ātrākais un centīgākais lasītājs, arī slamā kā uzvarētājs līdz galam tiek tas, kurš ar savu radošo darbu spēj visspilgtāk pārliecināt žūriju un skatītājus, ir izveicīgākais vārdu meistars.

Rogovka Latvijas literatūras kartē iezīmējas kā spilgta literātu dzimšanas vieta – no šejienes nāk Andryvs Jūrdžs, Antons Kūkojs, Pīters Miglinīks, Pēteris Jurciņš, Anna Rancāne un citi. Vasarā te notiek literārais konkurss-pasākums «Pīterdīna Rogovkā», bet par jauna dzejas pasākuma Rogovkā rudenī rašanos tā idejas autore, Nautrēnu pagasta kultūras pasākumu organizatore Inga Vigule saka: “Pirmo reizi par dzejas slama formu uzzināju ne tik sen, aizstāvot kvalifikācijas darbu, ideja ieinteresēja un lika aizdomāties, kādēļ gan ne latgaliski un ne pie mums Rogovkā? Tas ir arī veids, kā parādīt, ka dzeja var būt dažāda, iespēja iepazīties ar autoriem un dzeju dzirdēt no pirmavota jaunā formātā. Autors dzeju pasniedz ar citu garšu! Tas reizē būs ari līdz šim nebijis pasākums – dzejas slams latgaliski. Latgalē zināmi vairāki spilgti ar latgaliešu dzeju saistīti notikumi – mīlas aiļu un dziesmu festivāls «Upītes Uobeļduorzs», savulaik «Andrejdīna» – un ļoti ceram, ka arī mūsu dzejas slams latgaliski varētu kļūt par regulāru un gaidītu tradīciju!”

Latgaliešu dzejas slamu «Rogovkys dzejis voga» rīko Nautrēnu pagasta pārvalde sadarbībā ar biedrību «LgSC» un latgaliešu kultūras ziņu portālu lakuga.lv. Pasākumu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība. Ieeja dzejas slamā «Rogovkys dzejis voga» un ballē pēc tā ir bezmaksas.

kā arī sevišķi jāņem vērā noteiktie ierobežojumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89473104sec.