Rēzekne: GORS šonedēļ pulcēs ērģeļmūzikas klausītājus

Jau sākot no ceturtdienas, 6. oktobra, līdz sestdienai, 8. oktobrim, Latgales vēstniecība GORS kļūs par 6./7. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi” mājvietu, aicinot klausītājus piedzīvot šī gada festivāla tēmu “Pēctecība, mantojums, paaudzes” trīs koncertos, sarunās un izstādē. 8. oktobrī, festivāla noslēguma vakarā uz Lielās zāles skatuves izskanēs Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskā kora “LATVIJA” koncerts, kur Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska “Veni Domine”.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja un iedvesmotāja, ērģelniece Iveta Apkalna gatavošanos šī gada festivālam dēvē par pazudušā festivāla meklējumiem, tā kā 2021. gada oktobrī plānotais festivāls “ORGANismi” neizskanēja, jo tieši dienu pirms tā atklāšanas, Latvijā tika atcelti visi publiskie kultūras pasākumi. “Šī šķietami savdabīgā festivāla numerācija - 6./7. “ORGANismi” - noteikti būs mums labvēlīga, tā kā saskaitāmo summa ir maģiskais skaitlis 13, kas man vienmēr bijis laimīgs!”

Festivāla atklāšanas diena, ceturtiena, 6. oktobris, būs veltīta jaunās ērģelnieku paaudzes daiļradei, kad ar koncertu plkst. 18.00 festivālu “ORGANismi” uzsāks Vācijā dzīvojošā ērģelniece Mona Rozdestvenskyte. Viņa ir vairāku starptautisku ērģeļmūzikas konkursu laureāte, kopš 2021. gada arī Brēmenes Sv. Johana prāvestu baznīcas mūzikas direktore un ērģelniece. Koncerta iesākumā klausītāji varēs novērtēt arī Rēzeknes ērģelnieku Pētera un Nellijas Sarkaņu dinastijas turpinātāja, Nacionālās Mākslu vidusskolas audzēkņa Oskara Kalniņu ērģeļspēli un improvizācijas.

Piektdien, 7. oktobrī, plkst. 18.00 koncertizrāde “Ķepas, ūsas un Minkāns” iezīmēs festivāla tēmas sadaļu “Paaudzes”, kur rakstnieces Margitas Gūtmanes sirsnīgajos, labestīga humora piepildītajos stāstos un komponistes Ilonas Rupaines mūzikā, kaķis Minkāns, līdzīgi cilvēkbērnam, sapņos, raudās, dosies lasīt mellenes, ķers rudens lapas, apmaldīsies miglā un piedzīvos daudz citu brīnišķīgu notikumu. Ģimeniskās koncertizrādes stāstu izstāstīs J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris, Rēzeknes kamerorķestris, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieri un leļļu animatori Rūdolfs Apse un Elīna Bojarkina. Izrādes režisors – Edgars Niklasons, māksliniece Evita Bēta, diriģenti Anda Lipska un Jānis Stafeckis.

Festivāla noslēdzošo dienu, 8. oktobri, plkst. 17.00 aizsāks saruna “Mūziķis un viņa skatuves tērps”, kad ar latviešu dizaineri un tērpu mākslinieci Eviju Dāboliņu par mūziķa, īpaši ērģelnieka skatuves tērpa veidošanas, nēsāšanas niansēm un īpatnībām sarunāsies mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Pēc sarunas plkst.18.00 sekos Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” koncerts GORS Lielajā zālē. Diriģenta Gunta Kuzmas lasījumā koncertā skanēs franču romantiskās mūzikas pārstāvja Aleksandra Gilmāna un amerikāņa Ārona Koplenda ērģeļsimfonijas. Savukārt diriģenta Māra Sirmā vadībā izskanēs Filipa Glāsa 7.simofnija, kā arī komponista Pētera Vaska “Veni Domine” Latvijas pirmatskaņojums.

Festivāla laikā tiks atklāta latviešu dizaineres un tērpu mākslinieces Evijas Dāboliņas tērpu un gleznu izstāde “Ierakstīts”. Izstādē tiks eksponēti dažādos laikos un dažādiem mūziķiem tapuši tērpi. Izstāde Latgales vēstniecības GORS 2. stāva foajē būs aplūkojama no 6. līdz 23. oktobrim. Retrospektīvā izstādē aplūkojami XXVI Vispārējo Latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku virsdiriģentu un deju lieluzveduma “Māras zeme” tērpi, rokoperas “Lāčplēsis” 30. jubilejas izrādes tērpi, ērģelnieces Ivetas Apkalnas, mūziķu grupas “Raxtu raxti”, Latgales vēstniecības GORS vadītājas Diānas Zirniņas un horeogrāfa Jāņa Purviņa skatuves tērpi, tērpi no JVLMA Operstudijas “Figaro” iestudējumiem “Dzirnavniece” un “Arlekīns”, un tērpu un dejas uzveduma “Krustdūriens”. 2022. gadā Evija Dāboliņa pievērsās glezniecībai, izstādē aplūkojams gleznu cikls “Akmens atmiņa”.
Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā. Biļešu cena no 10,00 līdz 17,00 €, GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 10% atlaide.

Festivāla vēsture
Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Šo gadu laikā veidotas programmas sadarbībā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianistu Juri Žvikovu. Festivālā viesojušies ārvalstu ērģelnieki – Ansgars Valenhorsts, Nadži Hakims un Marijas-Bernadete Djuforse, Lāslo Fassangs un Barbara Denerleina, Valentīns Feodorofs, arfiste Jūlija Kristīne Lukana. 2020.gada ORGANismu koncerts “Apkalna, Pauls un LNSO” saņēma “Kilograms kultūras 2020” balvu kategorijā “Mūzika”. Tāpat katru festivāla reizi tapis jauns uzvedums, piedaloties jaunajiem J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas talantiem – Raiņa gada iedvesmots bija skatāms teatrāls uzvedums “Saule. Bērni. Rainis”, tapa Renāra Kaupera mūzikas iedvesmots uzvedums “Viens prāts ar otru”, klātesot pašam autoram, Shipsea (Jāņa Šipkēvica), Ivetas Apkalnas un JIRMV meiteņu kora “Krelles” saspēlē tapa koncertstāsts “Origin”. Šopavasar GORĀ bija izrādīts pērnā gada festivālam gatavotais koncertuzvedums “Ķiršu koks pēc itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmatas “Mans vectēvs bija ķiršu koks” motīviem, sadarbojoties ar aktieris Gundaru Āboliņu un režisori Inesi Mičuli.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.45819902sec.