«Latgales prozas lasījumi 2022» aicinās patverties literatūrā dzelzceļa stacijā «Rēzekne II»

Šī nedēļa ir starptautiskā literatūras festivāla “Prozas lasījumi” norises laiks, kurā ceturtdien, 8. decembrī, plkst. 20.30 klātienē un tiešraidē varēs piedzīvot arī konkursa “Latgolys prozys skaitejumi 2022” (Latgales prozas lasījumi) noslēguma pasākumu. Konkursa noslēgums būs kā patveršanās literatūrā dzelzceļa stacijā “Rēzekne II”, bet tā tiešraidrei līdzi sekot varēs portālā lakuga.lv, latgaliešu kultūras kustības “Volūda” un festivāla “Prozas lasījumi” lapās sociālajā tīklā “Facebook”.

Lai veicinātu literāro procesu Latgalē un latgaliski rakstīto tekstu radīšanu Latvijā, jau trešo reizi biedrība “LgSC” izsludināja konkursu “Latgolys prozys skaitejumi 2022”. Konkursā bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta prozu. “Latgolys prozys skaitejumūs 2022”, kuru devīze šogad bija “Kur ir manas mājas?”, aicinot autorus pievērsties piederības, pārmaiņu un meklējumu jautājumiem, tika saņemti 16 dažādu autoru darbi gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Konkursam darbus iesūtīja Latgales kultūrtelpā jau zināmi autori, kā arī tādi, par kuriem publiski vēl nekas nebija dzirdēts. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, literatūrzinātniece un Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ieva Kalniņa, Balvu centrālās bibliotēkas vadītāja Ruta Cibule un rakstniece un redaktore Jana Egle.

Konkursa noslēgumus, kuru apmeklēt klātienē vai skatīties tiešraidē aicināts ikviens gribētājs, būs piedzīvojams ceturtdien, 8. decembrī, plkst. 20.30 Rēzeknē, dzelzceļa stacijā “Rēzekne II” vai tiešraidē latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, kā arī latgaliešu kultūras kustības “Volūda” un starptautiskā festivāla “Prozas lasījumi” lapās sociālajā tīklā “Facebook”. Pasākums ir bez ieejas maksas. Konkursa noslēgumā piedalīsies trīs labākie šī gada konkursa dalībnieki, pasākumu vadīs Rēzeknes Tautas teātra aktieris Jānis Pampe, bet prozas lasījumus papildinās folkloras ansamblis “Gosti”, kurā apvienojušies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jaunie mūziķi. Konkursa uzvarētāju darbus vēlāk varēs izlasīt un video formātā noskatīties arī portālā lakuga.lv, bet labākā darba autors svētdien, 11. decembrī, piedalīsies starptautiskā literatūras festivāla “Prozas lasījumi” noslēguma pasākumā Rīgā.

“Latgolys prozys skaitejumi 2022” noslēguma pasākumu rīko latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”), bet pasākuma režisore ir Amanda Anusāne, kur par tā ieceri stāsta: “Staciju kā prozas lasījumu vietu šogad esam izvēlējušies, sasaucoties ar festivāla “Prozas lasījumi” tēmu par patvērumu un “Latgolys prozys skaitejumu” aicinājumu domāt par mājām un piederību – stacija daudziem no mums ir pēdējā pietura pirms ceļa vai pirmā pēc atgriešanās, tāpat diemžēl šobrīd Ukrainā dažāda veida stacijas ir patvērums no Krievijas raidītajiem raķešu triecieniem. Šoreiz gribam staciju “Rēzekne II” piepildīt ar mieru caur literatūru un tās autoru balsīm. Tāpat jo īpaši aicinām tos, kuri tikko būs izkāpuši no vilciena “Rīga-Zilupe” nedoties uzreiz mājup, bet vēl apstāties un paklausīties latgaliešu prozas darbus to autoru lasījumā.”  

“Latgolys prozys skaitejumi 2022” noslēguma pasākumā varēs ne tikai uzzināt šī gada konkursa uzvarētāju, bet arī tā apmeklētājiem būs iespēja atbalstīt ar kādu ziedojumu biedrības “Tavi draugi” darbu uz Latgales robežas – robežkontroles punktors Grebņevā, Terehovā un Silenē, cilvēcīgākos apstākļos sagaidot ukraiņu bēgļus.  

Tāpat pasākuma laikā interesentiem būs iespēja apskatīties mākslinieces Gitas Palmas, kura mākslas aprindās pazīstama kā “vilcienu meitene” viena vakara gleznu izstādi ar vilcieniem galvenajās mākslas darbu lomās.

Konkursa norisi 2022. gadā atbalsta starptautiskais literatūras festivāls “Prozas lasījumi 2022”, Valsts kultūrkapitāla fonds, AS “Latvijas dzelzceļš”, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv un žurnāls “Domuzīme”. Latgaliešu kultūras kustība “Volūda” (biedrība “LgSC”) ir nevalstiska organizācija, kas apvieno cilvēkus, kuriem ir svarīgi saglabāt, attīstīt un iekustināt procesus, kas Latgales un latgalisko kultūrtelpu, latgaliešu valodu. Biedrība allaž ir centusies vispirms atbalstīt jaunus latgaliešu autorus un izdot kvalitatīvu literatūru.

Festivāls “Prozas lasījumi” notiek no 1995. gada, to rīko Latvijas Rakstnieku savienība. Laika gaitā “Prozas lasījumi” no neliela notikuma Andreja Upīša dzimšanas dienas piemiņai izauguši vairāku dienu starptautiskā prozas festivālā, kura programmā ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem piedalās dažādu paaudžu Latvijas un citu valstu rakstnieki. Trešo reizi sadarbībā ar festivālu būs arī kāds notikums Latgales autoriem.

Video ieskats pērnā gada konkursa noslēgumā: https://www.youtube.com/watch?v=_2lTKDVZp9M

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49642491sec.