Zaļajā ceturtdienā Rēzeknē skanēs «Rekviēms» un «Šyupuļdzīsme Jēzum»

Šī gada Lieldienu laiks Latgales vēstniecībā GORS 2016. gada 24. martā sāksies ar Latvijas Radio kora izdziedāto Volfganga Amadeja Mocarta "Rekviēmu", kura atskaņojumā piedalīsies arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Koncertā tāpat izskanēs Andreja Selicka Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" un Lielo mūzikas balvu saņēmušais skaņdarbs "Šyupuļdzīsme Jēzum".

Volfganga Amadeja Mocarta (1756–1791) "Rekviēms" ir ģēnija muzikālais testaments – viņa pēdējais darbs, kas kļuvis par vienu no visu laiku populārākajām partitūrām. Slavu šis monumentālais skaņdarbs iemantojis ne vien tā pārlaicīgā skaistuma un vēstījuma dēļ, bet arī, pateicoties leģendām, kādas apvij tā tapšanu. Noslēpumainais svešinieks, kas dižajam Vīnes klasiķim pasūtināja "Rekviēmu" – mirušo piemiņas mesu, komponistam esot asociējies ar paša nāves vēstnesi. Darbu pie šīs kompozīcijas Mocarts uzsāka 1791. gadā, jau esot smagi slims, un nepaspēja pabeigt... Komponista nāves brīdī pabeigta bija tikai "Rekviēma" pirmā daļa Requiem aeternam, citām izstrādātas bija melodiskās līnijas vai pavadošā basso continuo partija, dažviet izrakstot arī detalizētākas instrumentālās balsis. "Rekviēma" partitūru sakārtoja un pabeidza Mocarta laikabiedrs, austriešu komponists Francis Zīsmeijers. Meistardarbs, kas cauri gadsimtiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību Latgales vēstniecībā GORS izskanēs Zaļajā ceturtdienā, bet Sv. Jāņa baznīcā Rīgā – kristīgajai pasaulei nozīmīgajā Lielajā Piektdienā.

Koncertā piedalīsies: Latvijas Radio koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Jolanta Strikaite-Lapiņa (soprāns), Ieva Parša (mecosoprāns), Jānis Kurševs (tenors), Rihards Millers (bass), diriģents Sigvards Kļava. 24. marta koncerts būs Rēzeknes un pilsētas viesu atkal redzēšanās ar Latvijas Radio kori. Iepriekšējā satikšanās 28. novembrī, Latvijas Radio kora 75. jubilejas koncertā "Jubilejas portrets", vainagojās ar Lielās mūzikas balvas saņemšanu nominācijā "Gada koncerts".  

Aizkustinošs koncerta brīdis būs iespēja vēlreiz Rēzeknē dzirdēt Latvijas Radio kora jubilejas koncertā tieši Latgales vēstniecībā GORS pirmatskaņoto Andreja Selicka skaņdarbu "Šyupuļdzīsme Jēzum", kurš tikko saņēmis Lielo mūzikas balvu 2015 kā "Gada jaundarbs" un sirsnīgo pašu latgaliešu atzinību Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2015". A. Selickis ierosmi skaņdarbam "Šyupuļdzīsme Jēzum" radis ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova kora cikla, kuru reiz atskaņojis Latvijas Radio koris, ukraiņu Ziemassvētku tautasdziesmā, kurā Jaunava Marija, midzinot Jēzus bērniņu, saka: "Ļaudis gatavo Tev krustu!", kas komponistu dziļi aizkustinājusi. Muzikoloģe Inese Lūsiņa pēc skaņdarba pirmatskaņojuma novembrī atzina: ""Šyupuļdzīsme Jēzum" pārsteidza ar pārvērtību spēli, populāro latviešu tautasdziesmu "Aijā, žūžū, lāča bērni" krāsojot neierastā austrumnieciskā intonācijā un latgaliešu valodā", bet komponists Andris Dzenītis, komentējot Lielās mūzikas balvas nominantus, saka: "Skaņdarbs ir izkustinošs savā vienkāršībā, komponists, nepakautrējoties kā tēmas motīvu izmantot "Aijā, žūžū", radījis Bizantiski vienkāršo, skaidro opusu, kas ir ļoti, ļoti skaists un pārliecinošs."

Mocarta "Rekviēms" un "Šyupuļdzīsme Jēzum" Latvijas Radio kora izpildījumā Latgales vēstniecībā GORS izskanēs 24. martā 18.00. Biļetes uz koncertu sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un "Biļešu Paradīze" biļešu sistēmās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86069703sec.