10 unikāli iemesli apciemot Gulbenes novadu

Travelnews.lv turpina iepazīstināt lasītājus ar interesantākajiem faktiem un vietām Latvijas pilsētās un novados. Šoreiz vairāk par Gulbenes novadu.

Gulbenes novadā ir skaista daba un lieliski tūrisma uzņēmēji, bet, domājot par to, kas pie mums ir īpašs Latvijas vai Baltijas mērogā, esam apkopojuši populārākos unikālos objektus. Taču mēs nesakām, ka tie ir visi!

1.    Tikai Stāmerienas Svētā Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīcu rotā 100 kalnu kristāli, kas saules apspīdēti, mirdz baznīcas torņu krustos. Tie ir baronu Borisa un Paula Volfu dāvana. Ar laiku kristāli bija zuduši un baznīca izpostīta, bet, pateicoties mecenātam, draudzes un vietējo iniciatīvai, baznīca ir atjaunota agrākajā spožumā.

2.    Ja vēlies paviesoties vienīgajā slēpju muzejā Latvijā, tad dodies uz Tirzu. Te aplūkojamas dažādas no koka gatavotas slēpes, nūjas, slēpju zābaki un piestiprinājumi. Ar katru slēpju pāri saistās stāsts par to īpašnieku.

3.    Baltijā vienīgā regulāri kursējošā šaursliežu bānīša „mājas” ir Gulbenē. Gulbenes-Alūksnes bānīša depo ir 20.gs. raksturīgs lokomotīvju depo ar šaursliežu un platsliežu ceļiem dzelzceļa ritošā sastāva novietošanai, kā arī remonta darbnīcām un Latvijā vienīgo divu platumu sliežu griezuli.

4.    Tikai Gulbenē atrodams dīķis M burta formā! Emzes jeb Marijas dīķi barons Heinrihs licis izrakt par godu savai sievai Marijai, kuru pats mīļi sauca par Marisu.

5.    Pie Gulbenes Evaņģēliski luteriskās baznīcas apskatāms Baltijā vienīgais piemineklis Mārtiņam Luteram. Draudze pieminekli uzstādījusi 1883.gadā, reformatora 400. jubilejā. Šī ir liecība par 19. gadsimta otrās puses tēlniecības mākslu, kādu tā laika gulbenieši varēja baudīt skulptūrām bagātajos un izcili koptajos Vecgulbenes muižas parkos.

6.    Ir daiļdārzi, japāņu dārzi, akmens dārzi....Bet mums ir Pudeļu dārzs! Tajā izveidoti aptuveni 40 dažādi vides objekti, kas ir ne tikai apbrīnojams papildinājums kopējā vides ainavā, bet arī saimniecībā noderīgs darinājums.

7.    Latvijas Republikas armijas vasaras nometnes vieta ir unikāla mūsu valsts vēstures lieciniece. 1941. gada vasarā nometnes vietā pret latviešu virsniekiem tika vērsts staļinisma terors. Ik gadu 14. jūnijā Sitas silā un Litenes kapos notiek valsts mēroga piemiņas pasākumi.

8.    Druvienas pagasts var lepoties ar Latvijā vienīgo ekspozīciju, kas veltīta vienai izrādei „Skroderdienas Silmačos”! Speciāli šai R.Blaumaņa izrādei uzbūvēta brīvdabas estrāde un izveidota ekspozīcija, kur apskatāma izrādes atribūtika.

9.    Kur gan vēl iespējams pārlaist nakti Igaunijas kompartijas vadītāju salonvagonā? Gulbenes-Alūksnes bānītis piedāvā pavadīt nakti šajā unikālajā vagonā ar neskaitāmām padomju laika liecībām.

10.    Litenē vari apmeklēt vienīgo Latvijas pusdārgakmeņu darbnīcu. Darbnīcā no pusdārgakmeņiem tiek izgatavotas rotaslietas un mini suvenīri. Tajā vari vērot paraugdemonstrējumus un iepazīties ar apstrādes procesu!

Sīkāka informācija par visiem Gulbenes novada tūrisma objektiem pieejama www.visitgulbene.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54896998sec.