Meklējot tapas Seviļā...

Esot Spānijā - un īpaši Seviļā, jāaizmirst par "Mišelin" zvaigznēm apbalvotiem restorāniem, vislabākā maltīte "spīd" dodoties iekšā vispārbāztākajā Seviļas bārā. Jo nu... vietējie jau reti kad kļūdās savās izvēlēs. Andalūzijas reģiona ugunīgā galvaspilsēta ir jau vēsturiski pasaulē slavena ar savām "tapām" jeb uzkodām - un "tapeo" jeb staigāšana pa bāriem, medot tapas ir viena no "must-do" aktivitātēm, atrodoties pilsētā.

Bet kas ir autentiska Seviļas tapu pieredze? Kas jānogaršo un kas jāmeklē tapu bāros?

Tapat būtībā ir nelieli šķīvji bāros pasniedzamo uzkodu. Oriģināli tās bija vienkārši našķi, ko pasniedza pie dzērieniem - olīvju bļodiņa, iespējams tortilja (spāņu - no kartupeļiem), kāds šķiņķis, asā spāņu desa (chorizo), bet laika gaitā tapas jau arī ir pārveidojušās - un nu par tapām var saukt arī mazas porcijas restorānu ēdienu. Šobrīd ar vārdu tapa vairāk tiek izprasts ēdiena izmērs, ne vairs tā saturs.

Leģenda vēsta, ka tapu koncepts radies 13.gadsimtā, kad Karalis Alfonso X ēda mazas porcijas ēdiena pie saviem vīniem, jo tā viņiem lika dakteris. Tas esot "panesies" arī starp citiem. Cits stāsts vēstī, ka tapas radušās tad, kad alkohols kļuvis arvien dārgāks - un cilvēki vairs nav varējuši atļauties dzert un ēst vienlaicīgi, tāpēc izlīdzējušies ar uzkodām - tapām.

Seviļas tradicionālās tapas

Starp tradicionālajām tapām ietilpst šķiņķis - parasti "jamón ibérico" tipa, kas nāk no Analūzijā audzētām cūkām, kas barotas ar zīlēm. Tāpat populāri tapās pasniegt ir arī cūkgaļas šķiņķi viskija mērcē.

Ierasta tapu sastāvdaļa ir arī aukstās zupas - gaspačo, ko pasniedz glāzē. Arī citas spāņu zupas - kā piemēram, salmorejo, ir populāra. Protams, neiztikt arī bez dārzeņiem - spinātu salāti ar turku zirņiem un ķimenēm. Fritētas zivis (arī kalmāri), dažādi sieri, pupiņas, paprika, sviesta pupas, maize, un protams - olīvas. Tās visas ir tapu sastāvdaļas!

Seviļā kopumā ir aptuveni 3000 tapu bāri - un klasiski šie bāri jau atpazīstami pa gabalu, jo tajos karājas tradicionālie cūku šķiņķi. Uz sienām ir vēršu cīņu plakāti, apkārt ir keramiskas flīzes. Tapu bārs parasti ir bez sēdvietām - tikai ar stāvvietām. Protams, iespējams iegādāties arī alkoholu. Laika gaitā arī tapu bāri ir pārveidojušies - ir iespējams atrast arī gastrobārus, kur pasniegtās tapat būs kas daudz vairāk nekā ierastās. Protams, par to arī būs jāsamaksā atbilstoši...

Tā kā spāņu kultūrā ir ierasts staigāt apkārt pa bāriem, nevis visu vakaru pavadīt vienā, Seviļas aptuveni 3000 tapu bāri atrodas netālu viens no otra. Izbaudi šo iespēju - vienā vakarā apmeklēt, piemēram, 5 vai 10 bārus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19974089sec.