Kā būt labam viesim - padomi, īrējot sveša cilvēka īpašumu

Kādu laiku atpakaļ, netradicionālas naktsmītnes kā Airbnb, Koučsērfings u.c. bija domāti pārsvarā budžeta ceļotājiem un tiem, kas velas piedzīvojumus. Bet šobrīd šis trends ir mainījies un cilvēki šādi ceļo gan darba vajadzībām, gan kopā ar ģimenēm. Šādi ceļo ne tikai jaunieši, bet arī cilvēki gados. Jaunieši paliek pie cilvēkiem gados, nevis tikai krašo pie sev gados līdzīgā vecumā esošajiem.

Šīs izmaiņas un pieaugošais trends ir iemesls, lai atgādinātu par to, kas ir laba viesa principi - un kas būtu jāievēro, apmetoties pie kāda svešinieka viņa īpašumā.

Izlasi sludinājumu/piedāvājumu ļoti rūpīgi

Lai būtu labs viesis, pats pirmais, kas jādara, ir jāsaprot īpašnieka uzstādītie noteikumi. Tajos parasti ir rakstīts viss, ko īpašnieks no sava viesa sagaida. Vai īpašnieks nevēlas redzēt ballītes, pīpētājus, varbūt dzīvniekus vai arī - pavisam vienkārši - mājoklis paredzēts izīrēšanai vienam cilvēkam. Tāpat sludinājumā būs rakstīts vai naktsmītnē būs tādas lietas kā, piemēram, Wi-Fi vai panna, kurā uzcept brokastis.

Parādoties savā naktsmītnē ar viltus cerībām, nedos neko labu nedz tev, nedz arī mājvietas saimniekam!

Uzdod jautājumus

Ja kaut kas nav skaidrs, noteikti, prasi īpašniekam. Vai vari ierasties naktsmītnē 12:00? Mēs to nezinām - bet īpašnieks zinās! Kur meklēt Wi-Fi paroli, ko apkārtnē apskatīties un kur ir tuvākais lētais veikals? To visu uzprasi!

Nemelo par savu informāciju

Ja plānojat naktsmītnē būt četri, nevajag censties iestāstīt, ka būsiet divi vai trīs - tas var radīt ne tikai savstarpēju neuzticību (nevis ļaut ietaupīt, piemēram, 10 eiro uz četriem), bet arī pavisam vienkārši - varat naktsmītnē tikt neielaisti. Vai... uz četrām gultām varētu būt arī tikai 3 segas. Un tad - vainosi tikai sevi!

Saproti vai tavs namatēvs vēlas komunicēt vai nevēlas

Ja paliec Koučsērfingā, tad saproti kāds ir tavs namatēvs - vai viņš vēlas ar saviem viesiem staigāt pa savu pilsētu, gatavot ēst, iepazīt tos - vai arī tikai pusstundu parunāt pirms naktsmiera, sakrājot sev karmas punktus par to, ka studentiņiem ļauj palikt savā mājā, ceļojot pa pasauli. Un tad, iespēju robežās, pielāgojies šiem cilvēkiem - galu galā viņi tev ļauj ietaupīt naudu!

Skaidri norādi savu ierašanās un prom došanās laiku (ja vien to zini)

Jo skaidrāk pateiksi cikos ieradīsies un cikos dosies prom, jo vieglāk būs gan tev, gan mājas saimniekam. Ja tev lidmašīna nolaižas 23:00, tad saproti, ka pats ieradīsies naktsmājās pēc 24:00 - kad vairums cilvēku jau guļ, bet viesnīcu ir slēgtas (ja vien tām nav 24 stundu recepcija).

Atstāj lietas tā, kā tās atradi

Pārsvarā visi namatēvi paši kārto savus īpašumus, līdz ar to, visu ko tu apčamdīsi, izbīdīsi vai sajauksi vietām, vietā būs jāliek viņiem pašiem. Tev taču pašam arī nepatiktu, ja tavā mājā izjauktu ierasto kārtību. Lietu jaukšana ir domāta "Escape Roomiem", nevis naktsmājām!

Padalies ar savu grafiku - ja tas ir vajadzīgs un nepieciešams

Protams, ja paliec viens pats savā Airbnb noīrētā apartamentā, tad tas nav jādara, bet ja īrē istabiņu vai vēl vairāk - paliec Koučsērfingā, vienmēr pastāsti saviem namatēviem par to, cikos būsi atpakaļ un ko darīsi. Tas ne tikai palīdzēs dienu organizēt tevi uzņemošajiem cilvēkiem, bet palīdzes arī tad, ja pēkšņi pazudīsi! 

Dažreiz paturi savu viedokli pie sevis

Cilvēkiem patīk tās rozā tapetes, vienalga cik slikti viņas izskatās. Un jā, kaķu bildes pie sienas arī nav izņēmums... Neviens taču nevēlas dzirdēt vārdus "Kā gan var dzīvot tik raibā istabā". Ja vien komentāri nav par mājokļa tīrību vai objektīvām lietām (dušas telpai trūkst slēdzenes, piemēram), tad labāk tos paturi pie sevis - vai pastāsti to draugam Messengerī.

Saudzē kaimiņus

Jā, tu neesi savās mājās - bet citi cilvēki, visdrīzāk, ir. Un viņi, gan jau, vēlas klusumu! Protams, vari pačalot ar kaimiņiem, ja tādus satiec, bet nerīko īpašas ballītes - ko gan darīsi, ja uz tavu Airbnb mitekli tiks izsaukta vietējā policija?

Apsver iespēju aizvest kādu dāvaniņu

Namatēvi ir dažādi - kāds viesus uzņem sistemātiski un konvoijera veidā, bet kādam katrs viesis ir īpašs. Ja aizvedīsi kādu dāvaniņu (īpaši, izmantojot Koučsērfingu), tas noteikti nenāks par ļaunu. Tai nav jābūt kam īpašam - vienkāršs magnētiņš, varbūt Latvijas šokolādes tāfele. Tas ir lielisks veids kā uzsākt attiecības ar cilvēkiem - un iegūt jaunus draugus!

Uzvedies tā, it kā būtu ciemos pie drauga

Pie draugiem, nu varbūt ne tiem pašiem tuvākajiem, kur jūties pat brīvāk nekā savās mājās - jo zini, ka nebūs jākārto mājoklis - tu taču uzvestos ar cieņu pret īpašumu. Ne tu ārdītos tur, ne atstātu nemazgātus traukus... Tāpat uzvedies arī dodoties uz svešu cilvēku mājokļiem!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 20.04.2024 Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.07819819sec.