Kā nepārēsties Baltā galdauta svētkos?

Kad visa ir tik daudz, bet vēderā vietas tik maz... Uztura speciāliste Liene Sondore un Hotel Jūrmala Spa dalās ar padomiem, kā neapjukt svētku ēdienu pārbagātībā.

Tuvojas maija gaidīto brīvdienu laiks un skaistie Baltā galdauta svētki, kas pamazām kļūst par gaidītu notikumu ikvienā mājā. Šie svētki, savukārt, visbiežāk  nozīmē ciemošanos, viesības, pasākumus un, protams, arī ēdiena baudīšanu. Nereti pēc svētkiem jūtamies noguruši, pārēdušies un pat meklējam palīdzību pie ārsta.

Atceries - svētki ir svētki, tie ir jāizbauda, bet tie ir tikai dažas dienas gadā!

Ja ikdienā esi veselīga dzīvesveida piekritējs, tad nekādi svētki no mērenības ēšanā nespēs tevi novirzīt. Svētki ir tikšanās, sarunas, aktivitātes – āra pastaigas, dejas u.tml. Ja svētki notiek tavās mājās, tad rūpīgi ir jāplāno ēdienu skaits, to pagatavošanas un pasniegšanas veids.

Ja dodies ciemos, nevis organizē viesības pats:

  • Neej ciemos nepaēdis! Ja viesības, svētku galds ir paredzēts vakarā, dienā ēd vieglākus ēdienus – dārzeņus, vājpiena produktus. Ja ciemos aiziesi izsalcis – vēlēsies ar acīm apēst teju vai visus ēdienus. Ja būsi iepriekš paēdusi, tad varēsi ievērot mēru ēšanā.

  • Svētku laika ciemošanās reizēs aizmirsti par dažādu diētu ievērošanu! Pat ja ievēro diētu ( bet atceries, ka vārds ”diēta” nozīmē dzīvesveidu, nevis badošanos), pie svētku galda atļauj sev nobaudīt namamātes sarūpēto cienastu! Nākamajā rītā atgriezies pie saviem ēšana paradumiem. Cita lieta, ja ievēro kādu ēšanas režīmu veselības stāvokļa dēļ un to ir ieteicis ārsts. Noteikti par to pabrīdini namamāti iepriekš.

  • Pirms ēšanas izdzer glāzi ūdens! Neaizraujies ar saldām limonādēm un gāzētajiem dzērieniem. Tie slāpes neremdē, bet palielina apetīti, kā arī satur daudz cukura un liekas kalorijas. Uzmanīgi lieto arī alkoholu un kokteiļus ar saldinātiem dzērieniem. Tas, ka kokteiļos lielais cukura daudzums nav tik ļoti jūtams, nenozīmē, ka tā tur nav.

  • Nedzer ēšanas laikā – tā tu apēdīsi vairāk pati to nemanot! Padzeries pirms un pēc maltītes. Svētkos tāpat nav jāsteidzas!

  • Izvēlies no katra ēdiena nedaudz! Sāc ar svaigajiem salātiem – tie ir balastvielām bagāti, sniegs labu sātu sajutu, bet neļaus pārēsties.

  • Nav vērts svētkos pārēsties, jo svētki ir tikai dažas dienas! Lieki apēstais pats nekur nepazudīs – tie būs pāris lieki kilogrami! Nevajag sevi mierināt, ka tas tikai šoreiz, jo tā mēs sevi tikai apmānam.

Ko darīt pēc tam:

Pēc svētkiem, nākamajā dienā ievēro mērenību ēšanā! Laba izvēle būs vājpiena dzērieni –paniņas, kefīrs, veģetāra sakņu zupa vai kāda dārzeņu sulas glāze. Ļauj organismam atpūsties. Dodies uz mežu, paslēpo, paslido – tā jutīsies možāk, un organisms pateiks paldies! Svaigs gaiss un nepārspīlētas fiziskās aktivitātes palīdzēs ātrāk atbrīvoties no smaguma izjūtas, kā arī padedzinās kādas liekās kilokalorijas, kas uzņemtas iepriekšējā vakarā.

Ja esi namamāte:

  • Plāno savu viesību galdu iepriekš, nevis improvizē! Sastādi ēdienu sarakstu un iepirkumu sarakstu, lai mazinātos iespēja nopirkt un pagatavot pārāk daudz.

  • Pārsteidz savus viesus ar gardu un sātīgu biezzupu, papildinātu ar rīvētu cietā tipa sieru, sēkliņām, garnelēm vai vistas filejas strēmelītēm – sacep tās uz pannas ar ķiplokiem un čili pipariem. Lai viesi nebūtu pārēdušies, pievieno zupai saldā krējuma vietā kafijas krējumu ar 5% vai 10% tauku saturu.

  • Desertam izvēlies augļus – svaigus vai siltus - pagatavo uz pannas ābolus ar žāvētajiem augļiem, pievieno nedaudz rumu vai konjaku, kanēli un pasniedz tos kopā ar biezpiena krēmu – sakul biezpienu ar bezpiedevu jogurtu, 2-3 ēdamkarotēm medus. Pasniedz desertu nelielos trauciņos.

  • Ja pasniedz torti vai kūkas – labāk cep tās pati vai palūdz kādam viesim tās izcept. Tā tu zināsi produktu sastāvu. Izbaudi gabaliņu labas kūkas ar kafiju vai tēju.

  • Uz galda novieto vairākas krūkas ar ūdeni – papildini to ar citrona šķēlītēm , cidoniju ripiņām, svaigām dzērvenēm – piedāvā viesiem padzerties pirms ēdiena baudīšanas!

  • Laikus izplāno aktivitātes - galda spēles, pastaigu piemājas mežā vai pastaigu pa apkārtnes ielām, parkiem. Sagatavo stāstījumu par šo vietu! Viesiem būs interesanti. Ja plāno āra aktivitātes, pabrīdini viesus, lai tie varētu iepriekš atbilstoši apģērbties.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25585794sec.