5 viegli ievērojami nosacījumi, kā saudzēt vidi ceļojot

Par vides saudzēšanas, ilgtspējības un ekotūrisma jautājumiem visai bieži runā daudzi ceļotāji, taču lielākajā daļā gadījumu tikai retais pirms katra soļa speršanas apdomājas par to, ko iespējams darīt lietas labā.

Patiesībā ceļojot nav grūti ievērot piesardzības pasākumus, lai nodarītu pēc iespējas mazāku kaitējumu pasaulei, kurā dzīvojam. Paradoksāli, taču visvienkāršākajām darbībām var būt neizmērojami pozitīvs sniegums apkārtējai videi. Labās ziņas ir arī tās, ka vides saudzēšana parasti tūristam nemaksā pilnīgi neko, turklāt daudzas "zaļās" alternatīvas dažādiem priekšmetiem, aktivitātēm un ieradumiem ilgtermiņā ļaus pat ietaupīt kaudzi naudas.

1. Izslēdziet mājsaimniecības elektroierīces

Tūrists var sākt saudzēt vidi jau tikko pēc sava nama sliekšņa šķērsošanas, no tīkla atslēdzot visas elektroierīces. Visbiežāk to atstāšana gaidīšanas jeb "standby" režīmā nenozīmē, ka iekārtas ir pilnībā atslēgtas. Televizori, DVD atskaņotāji, stereosistēmas un stacionārie datori uzskatāmi par lielākajiem elektropatērētājiem gaidīšanas režīmā, taču noteikti jāizslēdz arī mazākās un šķietami "nekaitīgākās" ierīces.

2. Izmantojiet vairākkārt uzpildāmus traukus kosmētikai/tualetes piederumiem

Mēģinot ievērot šķidrumu daudzuma ierobežojumus pārvadāšanai rokas bagāžā, visai loģiski būtu iegādāties šampūnu, losjonu, dušas želeju un citus kosmētikas produktus kompaktajos, speciāli ceļošanai paredzētajos iepakojumos. Taču ir kāda problēma – visu šo nelielo plastmasas tvertņu saturs tiek izlietots visai ātri, un rodas kaudzēm atkritumu. Nākamreiz, dodoties tālākā ceļā, mājās atrodamos šķidrumus sapildiet tukšās, vairākkārt uzpildāmās 100 mililitru vai mazākās pudelītēs, kuras pēc iztukšošanas varēs ērti papildināt atkārtoti.

3. Dvieļus un veļu viesnīcās izmantojiet atkārtoti

Svaigi mazgāto, balti pūkaino dvieļu smarža viesnīcas numurā, šķiet, var izraisīt atkarību. Turklāt netīro veļu iespējams nomest uz grīdas, tās vietā atkal saņemot tikko izmazgātus dvieļus un palagus. Šajā gadījumā problēma slēpjas faktā, ka veļas mazgāšanai nepieciešams milzīgs ūdens daudzums – ir aprēķināts, ka, piemēram, viena dvieļu komplekta izmazgāšanai vidēji vajadzīgi 20-30 litri ūdens. Tādējādi nav grūti iztēloties, cik daudz resursu nepieciešams viesnīcā ar simtiem numuru. Lai varētu sevi uzslavēt par vides pasaudzēšanu, pamēģiniet atturēties no tikai vienreiz lietotu dvieļu nomaiņas.

4. Lietojiet uzpildāmu ūdens pudeli ar filtru

Pasaulē ir neskaitāmas vietas, kur piesārņojuma līmeņa dēļ dzeramais ūdens kļuvis pat kaitīgs lietošanai, tādēļ ceļotāji bieži atveldzējas, iegādājoties ūdeni plastmasas pudelēs. Neskatoties uz daudzviet pasaulē sastopamajām PET pudeļu pārstrādes stratēģijām, lielākā daļa iepakojuma materiāla vienalga nokļūst izgāztuvēs, tādēļ, ja jums padomā ceļošana videi draudzīgā garā, iegādājieties uzpildāmu ūdens pudeli ar tajā iestrādātu filtru. Šādi varēsiet pastāvīgi lietot krāna ūdeni, neuztraucoties par tā iespējamo piesārņojumu – filtru sistēmas speciālajās pudelēs piedzīvo arvien jaunus tehnoloģiskus uzlabojumus.

5. Dodiet priekšroku vietējām maltītēm

Globalizācija, infrastruktūru un komunikācijas sistēmu attīstība mūsdienu tūristam ļauj tikt pie kārotā – lai arī kas tas būtu – teju jebkurā pasaules punktā. Hamburgera pieejamība Indijā vai launaga pauze ar picas šķēli Āfrikas savannā nevienam vairs nešķiet kas neparasts, taču, kā varētu nojaust, cilvēka mirkļa iegribu realizēšanā saskatāma arī ēnas puse. Pasūtot tādu ēdienu, kas nav raksturīgs reģionam, kurā esat nokļuvis, jūs saņemat sastāvdaļas, kuras apceļojušas teju pusi pasaules, sniedzot savu pienesumu atmosfēras piesārņojumam – galvenokārt ar oglekļa dioksīdu jeb gāzi, kas tiešā veidā izraisa globālo sasilšanu. Ja vēlaties ceļot, ik uz soļa domājot par ilgtspējīgu tūrismu, vienkāršākais veids, kā ieguldīt savu artavu tīrākā nākotnē, ir visur izvēlēties kaut ko no vietējās ēdienkartes. Turklāt tas kļūs par devumu arī valsts, kurā viesojaties, ekonomikā, nemaz nerunājot par to, ka uz vietas iegūtās sastāvdaļas noteikti būs svaigākas un garšīgākas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18325806sec.