6 ieteikumi, kas palīdzēs atrast piemērotāko organizēto ekskursiju

Aktīvi un izziņu alkstoši cilvēki, kā likums, nav spējīgi visu ceļojuma laiku nogulēt pludmalē, īsti nemaz nepametot kūrorta robežas. Tie vēlas doties izpētīt vietējo vidi, interesantus apskates objektus, ekskursijas un piedzīvojumus.

Viens no labiem veidiem, kā to izdarīt, ir lēnā garā ievākt informāciju par galamērķi, un pašiem visu izplānot - gan savām vajadzībām ideālu maršrutu un tempu var piemeklēt, gan noķert to īpašo piedzīvojuma sajūtu, kas ne vienmēr iespējams organizētā grupā.

Taču tas ir arī samērā sarežģīts process, prasa iemaņas un laika ieguldījumu, un, ja zeme ir tāla un maz zināma, tas var būt grūti vai pat neiespējami. Un tad mēs šo darbiņu uzticam profesionāļiem, un kopā ar ceļojumu vai arī uz vietas iegādājamies kādu jau noorganizētu ekskursiju. Piedāvājumu parasti ir tik daudz, un izdarīt izvēli tik grūti! Daudzi šādā situācijā apjūk, citi automātiski izvēlas lētāko piedāvājumu no līdzīgajiem. Tomēr ceļojumu eksperti iesaka nepārsteigties un savu izvēli apsvērt rūpīgāk. Lūk, seši jautājumi, ko eksperti iesaka nekautrējoties uzdot ekskursiju piedāvātājiem un arī pašiem sev.

1. Vai pakalpojuma piedāvātājs labi pārzina gala mērķi?

Tam vajadzētu būt pašsaprotamam, bet - ir taču starpība, vai ekskursijas programmu veidojuši vietējie cilvēki, kas labi pārzina savu reģionu, ir savas lietas entuziasti, un programmā iekļaus arī vietas, kas plašākai tūristu straumei paliek nezināmas, vai arī tas ir lielās tīkla kompānijas standarta produkts, kas formāli apskata populārākos objektus, un visdrīzāk radīts ar vienu mērķi – palielināt kompānijas ieņēmumus.

2. Esiet uzmanīgi, salīdzinot piedāvājumu cenas.

Dažas ekskursijas pirmajā brīdī šķiet lētākas, salīdzinot ar analoģiskiem piedāvājumiem. Taču izpētiet rūpīgi, izlasiet visu "sīko druku" – kas tad īsti piedāvājumā ir iekļauts? Cik ēdienreizes, kādas aktivitātes, ieejas maksas apskates objektos un tamlīdzīgi, aptuveni aprēķiniet, cik jums papildus izmaksās cenā neiekļautās lietas. Salīdziniet arī piedāvāto naktsmītņu kvalitāti, un tikai tad izdariet galīgo secinājumu.

3. Kāds ir personāls, kas rūpēsies, lai jūs gūtu neaizmirstamu ceļojuma pieredzi?

Vai tas būs pietiekamā skaitā un kvalitātē? Gadās, ka kompānija izmaksu ekonomijas nolūkos uzskata, ka viens cilvēks var būt gan šoferis, gan gids, gan rūpēties par 14 cilvēkiem vienlaicīgi. Turklāt karstās sezonas laikā ekspluatē šo cilvēku režīmā 24/7. Tad nu iedomājieties, ar kādu aizrautību un atdevi šis cilvēks-orķestris spēs sniegt jums visu labāko, jo sevišķi – ja sezona jau pāri pusei.

4. Ko vēl bez galvenajiem apskates objektiem programma piedāvā?

Katrā vietā ir savas īpašās vietas, galvenie tūristu magnēti, uz kuriem visbiežāk arī piedāvā viņus vest. Ekskursijas programmas kvalitāti nosaka arī tas, ko vēl bez šiem lielajiem objektiem tā piedāvā? Piemēram, vietējās kultūras, autentiskas vides iepazīšanu ? Vai tam būs atvēlēts pietiekami daudz laika un iedziļināšanās, vai tik vien kā – daži formāli foto kadri, un braucam tālāk.

5. Kā notiks programmā iekļauto objektu apskate?

Vai transporta un gida pakalpojumi būs pieejami arī uz vietas, gala mērķī? Jo formāli, programmas punktu par konkrēto objektu var skaitīt par izpildītu arī tad, ja jūs vienkārši atved līdz objektam, un palaiž savā vaļā. Bet varbūt tieši tas ir tas, ko jūs vēlaties – laiku patstāvīgai izpētei ? Katrā ziņā, šiem jautājumiem jābūt skaidri izrunātiem, pirms jūs atstājat savu naudu pakalpojuma sniedzējam.

6. Ceļa biedri – vai tie būs "jūsu cilvēki", ar ko viegli atrast kopīgu valodu.

To, protams, nekad tā īsti nevar zināt, un tā gluži nav pakalpojuma sniedzēja atbildība. Ceļošana ir nodarbe, kas prasa arī zināmu elastību, uzvedības normas un komunikācijas prasmi, un, ja reiz esi izvēlējies organizēto ekskursiju, tad proti sadzīvot ar tādiem ceļa biedriem, kādi nu ir. Tas, ko tomēr šai sakarībā var darīt, ir – rūpīgāk papētīt pakalpojuma sniedzēja profilu, vēsturi, vērtības, jomas, uz kurām galvenokārt koncentrējas – vai tas sakrīt ar jūsu vērtībām un interesēm. Piemēram, ja jūs interesē kalnu pārgājieni, un firmas piedāvājumā tādi dominē, tad visdrīzāk arī vairums viņu klientu būs līdzīga tipa cilvēki, ar līdzīgām interesēm, un saprašanās neradīs grūtības.   

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.03473687sec.