Aviopasažieru tiesības: Cik ilgi var nākties gaidīt kompensāciju?

Aviokompānija saka, ka būs kompensācija, bet naudas kā nav tā nav. Tu esi pieteicies kompensācijai par kavētu lidojumu, bet joprojām nav nekāda progresa - neviens neko nemaksā. Kāpēc tas tā notiek? Cik ilgi gaidīt ir pārāk ilgi? Kā un vai to ietekmē pandēmija?

Ko darīt un kur vērsties, ja liekas, ka nekas nekur nevirzās?

Uz šiem jautājumiem atbildēs Refundor. Šis latviešu uzņēmums specializējas aviopasažieru tiesību jautājumos. Ikdienā Refundor speciālisti palīdz ceļotājiem no visas pasaules iegūt kompensāciju no aviokompānijām lidojuma kavējuma un atcelšanas gadījumos.

Vai tā ir kompensācija vai naudas atmaksa?

Ir ļoti svarīgi nodalīt šīs 2 lietas.

Naudas atmaksa par nenotikušu lidojumu, un Eiropas Savienībā to ir iespējams saņemt arī tad, ja lidojuma atcelšana ir notikusi ārkārtēju iemeslu dēļ - vairākumā gadījumu ir atkarīga tikai no aviokompānijas. Ir noteikumi, kas nosaka, ka tā ir jāveic 7 dienu laikā. Realitātē tas aizņem no dažām dienām līdz pāris mēnešiem, šobrīd - vēl ilgāk. Lai procesu paātrinātu, ir jāraksta aviokompānijai vēl un vēl, vai jāraksta Patērētāju tiesību aizsardzības centram.

Ar kompensācijām ir savādāk. Bieži vien ir iespējams saņemt lielākas summas nekā naudas atgriešanas gadījumos, reizēm - vairākkārt lielākas nekā biļetes cena. Process bieži vien ir līdzīgs, taču līdz naudas saņemšanai parasti nākas gaidīt ilgāk. Pārsvarā tas aizņem pāris mēnešus, taču reizēm var nākties gaidīt arī 2 gadus. Jebkurā gadījumā pieteikties vienmēr ir vērts. Turklāt, ja dara to ar starpnieku, tas neaizņem praktiski necik laika un neprasa nekādu piepūli.

Kāpēc ir jāgaida vairāki mēneši?

Naudas atmaksas gadījumā tas parasti ir atkarīgs tikai no aviokompānijas.

Savukārt kompensācijas gadījumā tam ir vairāki iemesli. Lai to labāk saprastu, ir jāizprot, kā notiek kompensācijas pieprasīšana. Šis process ir tāds pats neatkarīgi no tā, vai to dara ceļotājs pats, vai, piemēram, šī lieta ir nodota mums - Refundor.

Saziņa ar aviokompāniju. Ir aviokompānijas, ar kurām saziņa ir vieglāka, un ir tādas, ar kurām viss notiek daudz lēnāk. Piemēram, Ryanair ir visiem zināma kā aviokompānija, kas ļoti negribīgi maksā kompensācijas. Tieši tāpēc šogad Itālijā pret Ryanair tika sākta izmeklēšana. Tai pat laikā ar Qatar Airways un Etihad Airways, kas nemaz nav Eiropas aviokompānijas, viss notiek daudz raitāk. Ja kompensāciju izdodas iegūt pa tiešo no aviokompānijas, tas aizņem aptuveni 2 mēnešus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centri. Ja nav iespējams kompensāciju iegūt pārrunās ar aviokompāniju, tad lieta tiek nodota tālāk attiecīgās valsts patērētāju tiesību aizsardzības centram. Parasti tas nozīmē, ka būs jāgaida vēl vismaz pāris papildus mēneši.

Lietas iesniegšana tiesā. Ja arī attiecīgā valsts iestāde nolemj, ka kompensācija ir jāmaksā, nav teikts, ka aviokompānija tam piekrīt. Ja aviokompānija joprojām atsakās veikt kompensācijas izmaksu, tādā gadījumā ir vēl viens variants, kā to atrisināt - tiesa. Tas, kā noprotams, procesu vēl vairāk paildzina, reizēm līdz pat 2 gadiem.

Kompensāciju pieprasīt noteikti vajag, jo citādāk nekas vispār netiek izmaksāts, bet ir jāsaprot, kā notiek šis process, un jārēķinās, ka tas aizņem laiku. Vai kompensāciju var saņemt arī šobrīd, pandēmijas laikā? Jā, var. Ir tikai jāpiesakās, un jābūt gataviem nedaudz ilgākai gaidīšanai. Turklāt pieteikt var arī līdz pat 3 gadus vecus lidojumus - ja vien tas ir uz vai no Eiropas Savienības valstīm.

Vai Tev ir kādreiz nācies to piedzīvot? Vai Tavs lidojums ir ticis atcelts? Vai esi atgriezies no atvaļinājuma ar vairāku stundu nokavēšanos? Ja atbilde ir jā - ir vērts pārbaudīt, vai Tev pienākas kompensācija no aviokompānijas. To var darīt pašu spēkiem vai nododot lietas izskatīšanu profesionāļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12684703sec.