Mājdzīvnieku kajītes: risinājums ceļošanā ar mīluļiem

Atpūtas braucienu plānošana rada patīkamas emocijas, taču, plānojot ceļojumu, mājdzīvnieku saimnieki bieži saskaras ar dilemmu - ko darīt ar ģimenes mīluli. Šī problēma kļūst par būtiskām galvassāpēm mājdzīvnieku īpašniekiem, kuri vēlas ceļot un nespēj izlemt, vai ir vērts ņemt mājdzīvnieku līdzi braucienā un kādi ceļošanas veidi sagādā dzīvniekam vismazāk nepatīkamu momentu un pārsteigumu.

Atstāt mājās vai ņemt līdzi?

Pēc veterinārārsta Kristapa Reķa teiktā, cilvēki vēlas savus mājdzīvniekus ņemt līdzi ceļojumā, jo tie tiek uzskatīti par ģimenes locekļiem, un tāpēc šī prakse ir kļuvusi arvien populārāka. “Ja runājam par tradicionālajiem mājdzīvniekiem kā kaķiem vai suņiem, pirms ceļošanas būtiski ir izvērtēt dzīvnieka uzvedību. Suņiem noteikti vajadzētu būt trenētiem un socializētiem, lai mājdzīvnieks netraucētu apkārtējiem un ceļojums būtu patīkams visiem. Savukārt kaķiem, kuri ir mazāk izplatīti kā ceļojumu biedri, būtu vēlams būt apmācītiem staigāt pavadā, tas atvieglotu, piemēram, zaļo pieturu plānošanu.” Kā zināms, kaķiem ir ļoti būtiska to mājvieta, kamēr suņiem -  saimnieki, līdz ar to suns noteikti būs fleksiblāks ceļojuma biedrs nekā kaķis.

Nākamais solis būtu ceļojuma maršruta izvērtēšana - vai tas ir piemērots jūsu mīlulim. Vai naktsmītnes atļauj uzturēties dzīvniekiem un cik piemērotas ir dienas aktivitātes sunim vai kaķim. Tomēr par pašu svarīgāko aspektu veterinārārsts uzskata ceļojuma ilgumu. Ja saimnieki dodas atpūtas braucienā tikai uz pāris dienām, dzīvniekam mazāk stresa izraisīs palikšana mājās, draugu vai radinieku uzraudzībā, savukārt ilgstoša prombūtne gan var ietekmēt dzīvnieku negatīvi (pat raisīt apetītes zudumu un trauksmainību), tāpēc vajadzētu izskatīt iespējas kā dzīvnieku tomēr paņemt līdzi braucienā.

Tāpat pirms brauciena noteikti jāpārliecinās arī par visiem nepieciešamajiem dokumentiem, kas var būt dažādi, atkarībā no ceļojuma gala mērķa un dzīvnieka. Suņiem un kaķiem ir nepieciešama Eiropas Savienības parauga dzīvnieku pase; dzīvniekam jābūt ar mikročipu un čipam jābūt reģistrētam Lauksaimniecības datu centra datubāzē, ja to jau nav veicis vetārsts, kā arī ir jāveic visas nepieciešamās vakcīnas. Vakcīnu prasības katrā valstī ir atšķirīgas, bet kā minimums ir nepieciešama vakcinācija pret trakumsērgu. Papildu informāciju var atrast Pārtikas un veterinārā dienesta mājas lapā.

Mazāk stresa uz zemes un jūras

Līdzīgi kā cilvēki, arī dzīvnieki jūtas komfortabli pazīstamās situācijās un stresu sagādā nezināmais un neskaidrais. Līdz ar to vēlams priekšroku dot ceļošanas veidam, kur dzīvnieks var atrasties fiziski tuvu saimniekam un tas būtu ceļojums ar automašīnu vai prāmi. “Noteikti ir jāņem vērā dzīvnieka tolerance pret automašīnām, jo, tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem var palikt slikta dūšā. Tas nav nekas neierasts un pirms ceļojuma dzīvniekam jāiedod ir speciālas zāles.”  

Savukārt avio ceļojumi ieteicami tikai tad, ja visas citas iespējas jau ir izskatītas. Aviosabiedrībām ir stingri izstrādāti noteikumi dzīvnieku pārvadāšanai un tas saistās gan ar dzīvnieku pareizu sagatavošanu lidojumam (piemēram, vidējie un lielie suņi var atrasties tikai bagāžas nodalījumā), gan lielākām izmaksām.

 Mājdzīvnieku kajītes

Ceļošana ar mājdzīvniekiem kļuvusi populāra visā pasaulē - Lielbritānijā veiktā aptauja atklāja, ka līdz pat 53 procentiem cilvēku izvēlas ceļot kopā ar savu mājdzīvnieku. Tas parāda, ka mājas mīluļi kļūst par neatņemamu ģimenes sastāvdaļu, bez kuras brīvdienas nav iedomājamas.

“Ērts ceļojums līdzās mājdzīvniekiem vairs nav izņēmums. Tieši pretēji - tas ir kļuvis par normu, ” komentē prāmja satiksmes DFDS komunikāciju vadītājs Baltijas valstīs Vaidas Klumbis (Vaidas Klumbys).

Vaidas atzīmē, ka Baltijas valstīs ir populāri ceļot kopā ar mājdzīvniekiem un ceļotāju ērtībai DFDS piedāvā īpašas kajītes, kur saimnieki var atrasties kopā ar saviem suņiem un kaķiem. “Kajītes, kas paredzētas ceļošanai ar mājdzīvniekiem, neatšķiras no standarta kajītēm. Vienīgais esam nomainījuši grīdas pārsegumu un paklāju vietā ir alternatīva, kas pasargā no alergēnu uzkrāšanos un atvieglo tīrīšanu. Ceļojuma laikā dzīvnieki var brīvi izmantot noteiktas klāja zonas pastaigām, protams, ar pavadu un uzpurni drošībai.”

Vaidas Klumbis arī atgādina, ka no 2021. gada janvāra ir mainījusies dzīvnieku pārvadāšanas kārtība ar kuģi - mājdzīvniekus vairs nevar atstāt automašīnā, un viņiem salonā ir jāceļo līdzās savam saimniekam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38157582sec.