Pētījums: pandēmijas laikā lielākais izaicinājums Latvijas ģimenēm ir ikdienas rutīna

Lielākā daļa jeb 73% Latvijas ģimeņu atzīst, ka pandēmijas laiks ir nesis līdzi kāda veida izaicinājumus, liecina “ZZ Čempionāta” veiktais Latvijas iedzīvotāju pētījums. Lielākie izaicinājumi ģimenēm ir spēja izturēt ikdienas rutīnu (33%), nepieciešamība ilgstoši atrasties mājās (22%), strādāt attālināti, atrodoties vienās telpās ar citiem ģimenes locekļiem (18%), kā arī uzturēt ģimenes kopības sajūtu (16%).

Pētījumā arī noskaidrots, ka izaicinājumi variē atkarībā no ģimenes lieluma un sastāva. Ģimenes, kurās aug bērni, kopumā biežāk (82%) nekā bezbērnu ģimenes (68%) norāda uz kāda veida izaicinājumiem. Interesanti, ka bērnu brīvā laika nodarbināšana rūpes sagādā ne tikai vecākiem, kas ar bērniem dzīvo vienā mājsaimniecībā, bet arī tiem, kuri dzīvo šķirti no saviem bērniem, savukārt kopības sajūtas uzturēšana ir izaicinājums visām ģimenēm neatkarīgi no bērnu skaita.

“Pētījums skaudri parāda, cik dažādi ir izaicinājumi, ar kuriem saskaras Latvijas ģimenes pandēmijas laikā. Ģimenes kopības sajūta ļauj vieglāk pārvarēt grūtības, taču tieši kopības sajūtu ģimenes norāda kā vienu no būtiskākajiem izaicinājumiem šī brīža apstākļos. Lai ģimenēm atgādinātu, ka tās ir pašas labākās un svarīgākās komandas cilvēka dzīvē un radītu iespējas kopīgām nodarbēm, šogad “ZZ Čempionātu” veltām tieši ģimeņu stiprināšanai, ko ir izmantojušas jau 1600 Latvijas ģimenes, kas aprīlī piedalījās “ZZ Čempionāta” digitālajā posmā, pārbaudot savus spēkus un zināšanas dažādos testos un fiziskos pārbaudījumos,” saka “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Kā atklāj pētījums, vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju saskata kādu zaudējumu, kas radies ģimenei pandēmijas laikā, starp būtiskākajiem minot ikdienas slodzes pieaugumu (30%), nespēju atrast spēku un motivāciju kopīgām ģimenes aktivitātēm (10%), ģimenes kopējās pašsajūtas pasliktināšanos (10%) un radušos vēlmi attālināties no ģimenes (10%). Jo lielāks bērnu skaits ģimenē (3 un vairāk), jo vairāk tiek uzsvērts ikdienas slodzes pieaugums, kā arī nespēja atrast laiku kopīgām aktivitātēm. Tāpat šīs ir ģimenes, kuras atzīst, ka ir pasliktinājušās savstarpējās attiecības.

“Lai kā mums gribētos ģimeni redzēt kā visās dzīves situācijās resursus akumulējošu un nepārtrauktā labklājības progresijā virzošos līdzcilvēku grupu, tā nespēj būt tāda nepārtraukti. Arī ģimenei, gluži tāpat kā ikvienam tās loceklim individuāli, ir nepieciešama sociālo kontaktu un atbalsta sistēma, kurā sajust gan savu autonomiju (atšķirīgo), gan piederību (kopīgo). Tā ir vitāla cilvēciskas būtnes pamatvajadzība, kura nomierina un nodrošina gan adekvātu pašuztveri, gan stiprina komunikācijas prasmes, kā arī ļauj no attāluma ieraudzīt to, kas ir, to novērtēt un  sajust ilgas, kad tas nav pieejams. Jo kuplāka ģimenes sistēma, jo prasmīgākiem “kopā” un “atsevišķi” žonglētājiem mums jāmācās būt,” saka psiholoģe Kristīne Balode.

Vienlaikus 52% ģimeņu arī saskata no pandēmijas laika vismaz vienu ieguvumu, kā galvenos norādot iespēja vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni (25%), ģimenes vērtības apzināšanos (14%) un citu ģimenes locekļu lielāku iesaistīšanos mājas ikdienas dzīvē, piemēram, palīdzot gatavot, uzkopt māju (13%).

“Aicinām visas ģimenes piedalīties arī lielajā ZZ Čempionāta “Ģimenes kausā”, kas norisināsies šo sestdien, 15. maijā, Starptautiskajā ģimenes dienā, kura laikā ikvienai ģimenei būs iespēja doties vienas dienas piedzīvojumā visā Latvijā. Kā liecina pētījums, kopības sajūtu uzturēt grūtāk ir tieši ģimenēm mazpilsētās (25%) un lauku teritorijās (20%), tāpēc iespēja ģimenēm izvēlēties kādu no 10 Latvijas pilsētām, kurās norisināsies “ZZ Čempionāts”, ir būtiska, lai pēc iespējas vairāk ģimeņu visā Latvijā var rast iespēju piedalīties un veltīt laiku kopīgai nodarbei un ģimenes saliedēšanai,” piebilst V.Vancovičs.

“ZZ Čempionāts” aprīlī uzsāka savu 15. sezonu, kuras mērķis šogad ir saliedēt un stiprināt ģimenes, nevis skolas klases, kā tas bija ierasts visās iepriekšējās sezonās. “ZZ Čempionāta” digitālais posms jau ir noslēdzies, taču pilnīgi visām Latvijas ģimenēm – gan lieliem, gan maziem – ir iespēja bez maksas piedalīties “Ģimenes kausa” orientēšanās un pastaigu spēlē, kas notiks 15. maijā desmit norises vietās visā Latvijā – Pāvilostā, Saldū, Talsos, Jelgavā, Rīgā, Aizkrauklē, Preiļos, Alūksnē, Valmierā, Salacgrīvā. Katra ģimene varēs meklēt kontrolpunktus, kopīgi pildīt dažādus radošus uzdevumus un pavadīt aizraujošu, piedzīvojumu pilnu dienu kopā. Ģimenes reģistrēties un papildu informāciju par visām aktivitātēm var atrast www.zzcempionats.lv.

Starp visiem “ZZ Čempionāts” dalībniekiem tiks izlozēta arī galvenā balva – 2000 eiro kopīgiem ģimenes piedzīvojumiem. Tāpat visas ģimenes saņems īpašu žurnālu, kurā būs ekspertu padomi un ieteikumi, kā veiksmīgāk pārdzīvot šo sarežģīto laiku un kā veidot attiecības ģimenē, kad ikdienā pavadām tik daudz laika kopā vienā telpā. Žurnāla saturs tapis sadarbībā ar vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv, kā arī pusaudžu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Arī šajā sezonā “ZZ Čempionāts” tapis plecu pie pleca ar sadarbības partneriem – AS “Sadales tīkls”, LLU programmu “Piens un augļi skolām”, ASV vēstniecību Latvijā, biedrību ģimenes atbalstam “Tēvi”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55733609sec.