Plānots brauciens uz ārzemēm? Par auto nomu padomā savlaicīgi!

Eiropas un pasaules valstis ver savas durvis tūristiem. Grieķija, Portugāle, Horvātija, Spānija, Turcija, Melnkalne, Itālija, Maldivu salas, Meksika, Kostarika šobrīd ir vieni no populārākajiem galamērķiem visiem tiem, kuri pēc ilgāka laika vēlas izvēdināt galvu un pabaudīt vasarīgus laikapstākļus.

No 2021. gada 16. jūnija ceļošana kļūs krietni vienkāršāka un ērtāka visiem, kuriem ir Digitālais Covid-19 sertifikāts – nebūs jāveic Covid-19 (PCR) tests pirms ceļojuma un atgriežoties atpakaļ Latvijā, ja vien ceļotājs neierodas Latvijā no valsts ar īpaši augstu risku. Stingrākas prasības joprojām paliek spēkā ceļotājiem, kam Digitālā Covid-19 sertifikāta nav (aktuālā informācija pieejama Satiksmes ministrijas mājas lapā).

Saprotams, ka katrā no valstīm ir savi noteikumi, kas jāievēro tūristiem Covid-19 vīrusa izplatības dēļ, pie tam šie noteikumi var mainīties. Tieši tāpēc ir vērts ielūkoties konkrētās valsts oficiālajās vietnēs, lai pārliecinātos, ka visi vajadzīgie dokumenti būs kārtībā.

Mainījusies ceļojumu plānošanas kārtība

Pandēmija ietekmējusi praktiski visas ar tūrismu saistītās nozares, tajā skaitā auto nomu. Ja kādreiz ceļojuma plānošanu sākām ar aviobiļešu iegādi, šobrīd viss darāms apgrieztā kārtībā – pārbaudām, kādi ir COVID-19 ierobežojumi, vai būs iespēja rezervēt atbilstošas naktsmājas, nomas auto, un tikai tad seko aviobiļešu iegāde.

SIXT auto noma ir apkopojusi padomus, kas jāņem vērā, plānojot ceļojumu un nomājot auto ārzemēs.

Savlaicīgajiem izdevīgāk. Kas vēl jāņem vērā?

•    Rezervē nomas automašīnu savlaicīgi. Neatstāj automašīnas rezervēšanu uz pēdējo brīdi, jo pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājums. Covid-19 ierobežojumu dēļ jauno saražoto automašīnu skaits ir krietni mazāks nekā tas būtu normālos apstākļos, un līdz ar to visā pasaulē kavējas automašīnu piegādes. Tas, savukārt, var radīt situāciju, ka pēdējā brīža rezervētājiem nomas auto rezervēt ir neiespējami vai arī cena ir krietni augstāka, nekā rezervējot savlaicīgi.

•    Priekšapmaksa – lētāka; maksāt, saņemot auto – drošāk un bieži vien arī izdevīgāk. Šobrīd dzīvojam visai mainīgos laikos, un katram var rasties situācija, kad ceļojums jāpārceļ vai jāatceļ pavisam. Ņem vērā, ka rezervējot auto ar priekšapmaksu (cena būs lētāka), gadījumos, ja vēlēsies nomu atcel vai pārcelt, tiks piemērota maksa. Tieši tāpēc ieteicams izvēlēties tarifu, kas ļauj mainīt rezervāciju un to atcelt bez maksas.

•    Vietējā auto noma vai starptautiski zināma – kuru izvēlēties? Vairums galamērķu ir gan vietējo, gan starptautisko autonomu piedāvājums. Šeit jāsaprot, kas ir svarīgāks – pāris ietaupītu eiro vai drošība un pārliecība, ka tiksi pie nomas auto, kāds būs iepriekš rezervēts. Ja tomēr izvēlies vietējo auto nomu, rūpīgi iepazīsties ar citu klientu atsauksmēm.

•    Rezervēt auto pie auto nomas pakalpojuma sniedzēja vai caur starpnieku? Ja izvēlies auto nomu rezervēt kādā no servisiem, kas piedāvā cenu salīdzināšanu, ņem vērā, ka bieži cenā ir iekļauti atšķirīgi pakalpojumi nekā izvēlētās autonomas mājas lapā. Rūpīgi iepazīsties ar iekļauto, izlasi noteikumus un izvērtē iespēju rezervāciju mainīt vai atcelt, ja radīsies tāda nepieciešamība. Vienmēr pārliecinies, ka tev būs viegli sazināties ar uzņēmuma pārstāvjiem – tas var aiztaupīt laiku un nervus.

•    Papildu pakalpojumi – kuri ir vēlami un kurus noteikti iesakām? Apdrošināšana, iekļautie kilometri jeb nobraukums, bērnu sēdeklīši, ja plāno ceļot ar bērniem – šie ir svarīgākie, kam jāpievērš uzmanība. Pārliecinies, ka nomas cenā ir iekļauti tev vajadzīgie pakalpojumi, īpaši, ja rezervē auto pie starpnieka, nevis izvēlētās auto nomas mājas lapā.

Ar kādām izmaksām vēl jārēķinās, plānojot ceļojumu?

•    Lidojums. Aviosabiedrības šobrīd piedāvā izdevīgas cenas un noteikumus. Pirms aviobiļetes iegādes iepazīsties ar izvēlētās aviosabiedrības biļešu iegādes noteikumiem – vai tie paredz iespēju pārcelt vai atcelt lidojumu neparedzētu apstākļu dēļ. Varbūt ir vērts piemaksāt pāris eiro un saņemt iespēju atcelt lidojumu, ka aviosabiedrība šādu iespēju piedāvā? Vienkāršākai un drošākai komunikācijai ieteicams iegādāties biļetes aviosabiedrībā, lai vajadzības gadījumā būtu iespēja operatīvi sazināties un atrisināt situāciju vai pat saņemt naudas atmaksu.

•    Naktsmītne. Viesnīcu un naktsmītņu piedāvājums ir gana plašs un cenas ir salīdzinoši ļoti draudzīgas. Ja naktsmītnes rezervēšanas brīdī ir iespēja izvēlēties veikt rezervāciju ar iespēju atcelt vai tomēr maksāt mazāk, iemaksājot daļu summas jau rezervācijas brīdī, jāizvērtē riski. Bieži pakalpojumu sniedzēji piedāvā iespēju veikt apmaksu tikai dažas dienas pirms iebraukšanas vai pat pēcapmaksu – šo iespēju vajag izmantot.  

•    Transports. Pārvietošanās veids būs atkarīgs no ceļojuma mērķiem un plāna – vienā gadījumā izdevīgāks būs sabiedriskais transports, citā – nomas automašīna vai koplietošanas auto. Skaidrs, ka individuālā pārvietošanās būs Covid drošāka un risks inficēties ceļojuma laikā – krietni mazāks.   

•    PCR vai antigēna tests. Daudzās Eiropas un pasaules valstīs tiek pieprasīti testa rezultāti, kas apliecina, ka esat vesels. Atgriežoties Latvijā, PCR tests ir nepieciešams tikai cilvēkiem, kuriem nav Digitālā Covid-19 sertifikāta un kuri atgriežas no augsta riska trešajām valstīm. Iesakām sekot līdzi aktuālajai informācijai – līdz ar vīrusa izplatības mazināšanos daudzas valstis ievieš atvieglinātu ieceļošanas kārtību.

•    Ceļojuma apdrošināšana. Noteikti apsver iespēju iegādāties apdrošināšanu, kas būs noderīga ne vien bagāžas aizkavēšanās un pazušanas gadījumā, bet arī, ja nepieciešama medicīniskā palīdzība. Tāpat ir apdrošināšanas kompānijas, kas polisē ietver riskus saistībā ar Covid-19, ieskaitot ceļojuma atcelšanu un piespiedu ceļojuma pagarināšanu gadījumā, ja inficējaties ar vīrusu ceļojuma laikā. Pirms ceļojuma apdrošināšanas iegādes pārliecinies, ka tā nav iekļauta līgumā ar banku, ja lieto kredītkarti.

Noslēgumā. Šobrīd ceļotāju un tūristu ir vēl salīdzinoši maz. Vairums vēl mazliet nogaida, bet paredzams, ka jūlijā un augustā pasaulē būs pēdējā laikā lielākais ceļotāju skaits – atvaļinājumu liela daļa gaida kā iespēju doties ārpus savas valsts robežām. Tikmēr tiem, kuri ceļo šobrīd, pakalpojumu izvēle visai plaša, cenas labas un sajūta neierasti privāta, īpaši, ja ceļošanai izvēlēts moto vai automašīna.

Pirms došanās ceļā velti nedaudz laika, lai iepazītos ar izvēlētās valsts aktuālo informāciju tūristiem – tas ļaus izvairīties no liekiem starpgadījumiem izbaudīt braucienu. Bieži noderīgi ieteikumi ir Facebook grupās, kur ceļotāji apmainās pieredzēs un sniedz ieteikumus viens otram, kas noteikti jāredz, kur doties, kādu transportu izvēlēties, kur nakšņot.

Pasaule ir atvērta. Lai izdevusies vasara!

Par SIXT

SIXT ir vadošais mobilitātes pakalpojumu sniedzējs Eiropā, kas dibināts 1912.gadā Minhenē, Vācijā. Šobrīd SIXT ir pieejams vairāk kā 100 pasaules valstīs, 2000 apkalpošanas vietās. SIXT sniedz auto nomas, auto koplietošanas, kopbraukšanas, pilna servisa auto līzinga un autoparku vadības pakalpojumus, būdams tehnoloģisko inovāciju līderis šajās sfērās.

Par SIXT Baltijā

2010. gadā autoparku vadības uzņēmums Transporent kļuva par SIXT rent a car un SIXT Leasing franšīzes partneri Baltijas valstīs. Uzņēmums sniedz auto nomas un pilna servisa auto līzinga pakalpojumus, apkalpo un konsultē Baltijas lielāko uzņēmumu autoparkus, kā arī uzņēmumus ar nelielu automašīnu skaitu, kopā apkalpojot 6300 automašīnas. Baltijā ir pieejami SIXT auto nomas biroji Rīgā, Liepājā, Tallinā, Tartu, Viļņā, Kauņā, Palangā un Klaipēdā, kā arī šo pilsētu lidostās. Vairāk par uzņēmumu: www.sixt.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18184686sec.