Zaļie Jāņi: “nē” vienreizlietojamai plastmasai un pārtikas atkritumiem

Tuvojas Jāņi un svinības draugu un ģimenes lokā. Kā izplānot ēdienkarti, kā glabāt kulinārijas šedevrus un kā samazināt atkritumu daudzumu svētkos un citos brīvdabas pasākumos? Ieteikumos dalās IKEA interjera dizaina eksperts Dariuss Rimkus un pavārmākslas blogere un grāmatu autore Zane Grēviņa (Našķoties).

Plāno un sadali uzdevumus

Latvijā 40 % iedzīvotāju atzīst, ka jūtas vainīgi, ja izmet atkritumos ēdienu. Lai svētki aizritētu ar tīru sirdsapziņu, pavārmākslas blogere un grāmatu autore Zane Grēviņa iesaka pat nelielās ģimenes svinībās mēģināt padomāt par visiem sīkumiem. “Ir jāpadomā par cilvēku skaitu, ēdienkartes īpatnībām, maltīšu skaitu un porciju lielumu, kā arī par to, ko katrs viesis atvedīs ciemkukulī. Ēdienkarti noteikti var sastādīt kopā ar citiem un tad vienoties, kurš par ko parūpēsies. Tā nebūs par daudz viena veida ēdiena, neviens nepārēdīsies un beigās arī nebūs jāizmet ēdiens atkritumos,” Zane Grēviņa saka, atgādinot arī par pārtikas drošības aspektu – ir jāizvēlas ēdieni, kas siltā laikā var atrasties ārā.

Izmanto vairākkārt lietojamus galda piederumus

IKEA aptaujā par zaļāku dzīvi mājās noskaidrojies, ka 6 no 10 Latvijas iedzīvotājiem ir samazinājuši savu vienreizlietojamās plastmasas patēriņu un cenšas nelietot, piemēram, šādus galda piederumus un traukus. Tāpat daudzi aptaujas dalībnieki norādījuši, ka ir pieraduši ikdienā izmantot vairākkārt lietojamus traukus, lai paņemtu pusdienas līdzi uz darbu vai mācībām. To pašu principu var izmantot arī svinībās – nebaidies ņemt uzkodas līdzi kārbā ar vāku un tāpat arī likt galdā. Tas atvieglos transportēšanu, ēdiens saglabāsies svaigs, un lietus gadījumā to varēs ātri apsegt ar vāku.

“Brīvdabas pasākumos droši var neraizēties par saskaņotu dizainu – var apvienot dažādus elementus. Lai kopiespaids būtu vēl krāsaināks un nebūtu jāizmanto vienreizlietojamās glāzes un krūzītes, viesus var palūgt paņemt līdzi savas termokrūzes un ūdens pudeles. Plastmasas salmiņu vietā var izvēlēties atkārtoti lietojamus bambusa salmiņus, un auduma dvieļi lieliski var aizvietot papīra salvetes,” radošu pieeju mudina izmantot IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus. Izvēloties pārtikas kārbas, jāatceras, ka plastmasa ir drošāka, ja svinībās būs daudz bērnu, bet stikla trauku un bambusa vāku kombinācija izskatīsies izsmalcinātāk.

Gatavo bez atlikumiem

Lai kā plānotu, tāpat var gadīties, ka uz galda ir par daudz ēdiena. Te var likt lietā fantāziju. Puse Latvijas iedzīvotāju izmanto atlikumus, lai pagatavotu jaunu maltīti, un ir iespējamas dažādas gardas receptes. “Dārzeņu plates pārpalikumus var sagriezt salātos vai ielikt zupā, sieru var izmantot maizītēm vai arī ielikt salātos kopā ar dārzeņiem; citus ēdienus var sasaldēt un ēst vēlāk,” saka Zane Grēviņa.

Viņa pastāsta vēl vienu knifu, kā samazināt pārtikas atkritumu daudzumu – nelikt galdā visu ēdienu uzreiz, bet pakāpeniski papildināt ar svaigiem produktiem. Pasākuma noslēgumā atkal ir pārtikas kārbu uznāciens: tajās var salikt produktus līdzņemšanai, lai, pārbraucot mājās, nebūtu drīz vien jādomā par ēdiena gatavošanu.

Svini skaisti

Lai arī tradicionāli svētku galds ir centrālais, vienojošais svinību elements, nevajadzētu aizmirst par mājīgu gaisotni kopumā. Noskaņu lieliski rada dabas elementi – ozollapu vainagi, pļavas ziedu pušķi vai pašdarināti dekoratīvie priekšmeti. Piemēram, burciņas un pudeles var pārveidot par svečturiem tējas un garajām svecēm.
“Izbaudi siltās vasaras naktis, iekarot koku zaros papīra laternas. Maģisku noskaņu rada lampiņas ar saules baterijām, kurām nav vadu un nav nepieciešamas klasiskās baterijas,” saka Dariuss Rimkus. Tā kā naktī pulcējas arī nelūgti viesi, noteikti noderēs kukaiņu tīkls, savukārt, ja sametīsies vēsi, par omulību gādās silti pledi un āra spilveni.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57768798sec.