Ziemassvētki COVID-19 laikā: gatavošanās svētkiem sāksies savlaicīgi

Jaunie ar Covid-19 infekcijas izplatību saistītie ierobežojumi ietekmēs Ziemassvētku svinēšanu. Vairākums aptaujāto sāks svētkiem gatavoties laicīgi un plāno tos svinēt tikai ģimenes lokā, tēriņi paliks aptuveni tādi paši kā pērn – liecina IKEA veiktā aptauja.

Kā svinēsim svētkus šogad?

Vairums jeb 58 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka šogad Ziemassvētki nebūs tādi, kā parasti un tos ietekmēs COVID-19 izplatība, liecina IKEA veiktā aptauja*. 68 % aptaujāto Ziemassvētkus šogad plāno svinēt tikai tuvāko ģimenes locekļu lokā. Tikmēr Lietuvā un Igaunijā iedzīvotāji ir optimistiskāki, attiecīgi 37 % un 20 % cer, ka svētkus varēs pavadīt plašākā radu un draugu lokā.

“Vaicāti par to, kā pandēmija ietekmēs gatavošanos Ziemassvētku svinībām, visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ir norādījuši, ka laicīgāk sāks meklēt un iegādāties dāvanas (41 %), kā arī šogad 11 % aptaujāto izvēlēsies tikšanos ar tuvākajiem rīkot tiešsaistē, kas ir tieša pandēmijas ietekme,” stāsta Pēteris Grīnbergs IKEA Latvija vadītājs.

Tēriņi būs līdzīgi, kā aizvadītajā gadā

Vairums jeb 62 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Ziemassvētku tēriņi būs līdzīgi kā pagājušajā gadā, bet 15 % plāno tos palielināt.

Tāpat kā 2020. gadā, visbiežāk izdevumi tiks samazināti svētku apģērba iegādei (34 %), mielastam (31 %), jo svētku svinības notiek mazākā cilvēku lokā un ceļojumiem (16 %). Daļa iedzīvotāju (13 %) Ziemassvētku laikā ir ieplānojuši tērēt arī vairāk – visbiežāk mājokļa uzlabošanai, piemēram, jaunu mēbeļu iegādei.

“Jau pagājušajā gadā, sākoties pirmajiem pulcēšanās ierobežojumiem, redzējām, kā mainās cilvēku priekšstats par savu mājokli. Pēkšņi mājas bija jāpārveido tā, lai tās varētu kalpot arī par darba vai mācību vietu, sporta zāli, kā arī vietu, kur nodoties saviem hobijiem. Vēlme uzlabot savu dzīvojamu telpu nav mazinājusies arī šogad, jo, iespējams, cilvēki vairāk apzinās, ka sakārtota apkārtējā vide var uzlabot labsajūtu un dzīves kvalitāti kopumā,” saka Pēteris Grīnbergs IKEA Latvija vadītājs.

Lielākie svētku izdevumi – ēdienam un dāvanām

Lai arī trešdaļa aptaujāto norāda, ka centīsies samazināt tēriņus ēdienam, tā joprojām ir otra lielākā izdevumu pozīcija vairumam aptaujāto pēc dāvanu iegādes. Svētku mielasta pagatavošanai vairums cilvēku (52 %) plāno tērēt līdz 60 eiro, bet teju trešdaļa – līdz 100 eiro.

22 % aptaujas dalībnieku plāno iegādāties dāvanas vairāk nekā 6 cilvēkiem, bet 56 % apdāvinās trīs līdz sešus tuvākos. Visbiežāk cilvēki (59 %) dāvanu iegādei tērēs līdz 100 eiro, 25 % līdz 200 eiro, bet 12 % – vairāk par 200 eiro. 47 % aptaujāto atzīst, ka viņiem patīk dāvanas, kas pārsteidz, 32 % norāda, ka priecājas saņemt praktiskas dāvanas, ko var izmantot mājās, kā arī trešdaļa (26 %) vēlētos saņemt dāvanu kartes.

Par pētījumu:

Aptauju pēc IKEA pasūtījuma 2021. gada oktobrī veica pētījumu aģentūra Norstat. Aptaujā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53870201sec.