Kā mitros laikapstākļos iekurt ugunskuru un pagatavot maltīti mežā

Latviešiem ir teiciens, ka svaigā gaisā viss garšo daudz labāk. Varbūt tiešām ēdiens garšo labāk, pateicoties svaigajam gaisam, varbūt tas ir nogurums pēc pārgājiena, bet tas, ko skaidri zinām – ikvienam dabas mīlim ir jāmāk iekurt ugunskurs, lai ne vien sasildītos ziemīga pārgājiena laikā, bet arī svaigā gaisā gardi paēstu. Tieši tādēļ Fjällräven aktīvās atpūtas eksperts Lauris Piņķis dalās ar praktiskiem padomiem, kā pareizi iekurt ugunskuru, lai ikviens sajustos kā īstens izdzīvotājs mežā.

Kā iekurt ugunskuru mitros laikapstākļos

Šobrīd mežā ir paaugstināts mitruma līmenis, tādēļ pirmā un svarīgākā lieta, kas ir jāapgūst – kā iekurt ugunskuru ar mitru malku. Daudziem varētu šķist, ka tas nav iespējams, taču tas ir tikai mīts. Vissvarīgāk ir savākt dažāda lieluma kokus – sākot no vissmalkākajiem žagariņiem līdz resnākajiem zariem. Tik pat svarīgi ir mežā meklēt kaltušas zāles kušķus, jo tie ātri izžūs un aizdegsies, kā arī egļu zaru pazares, jo tās būs sausākas un lieliski kalpos iekuram. Ja nu tomēr mežā nav atrodamas egles, tad ir jāmeklē priedes malka, jo tās centrā būs atrodami sveķi, kuri labi var kalpot par iekuru, jo viegli aizdegsies. Svarīga lieta, ko atcerēties – starp malkas pagalēm ir jābūt lielām atstarpēm, lai gaiss var cirkulēt un tās aizdedzināt. Koka miza arī kalpos kā viens no veidiem, kā iekurt uguni, jo tā ātri izžūs un aizdegsies arī sliktos laikapstākļos. Ja gadījumā pārgājiena somā atradusies vieta arī nelielam cirvim, tad ir jāmeklē nokaltuši, lieli koki, kuri varbūt ir veiksmīgi nokrituši stāvus un pilnībā neguļ sūnās. Tos pat ir ieteicams izmantot ugunskuram, jo to vidus būs sauss arī lietū, tāpēc ugunskuru izdosies iekurt vieglāk.

Galvenais padoms, kas ir jāatceras – labāk ir izvēlēties koku ar sveķiem vai dabīgo sulu. Malka no egles vai priedes ātrāk iekursies. Taču malka no bērza vai kļavas būs labāka izvēle, ja ugunskuru nepieciešams dedzināt ilgi.

Kā izveidot ugunskuru ēdiena pagatavošanai

Tādos gadījumos, kad malka mežā ir sausa un ugunskuram var izvēlēties labākās pagales, sākumā ir ieteicams sadedzināt blīvāku koksni, piemēram, no ozola vai bērza, jo tieši no tādas varēs iegūt daudz vairāk ogļu. Tieši ēdiena pagatavošanai daudz piemērotākas būs karstas ogles, nevis atklāta liesma, jo tās uztur daudz lielāku uguns temperatūru. Lai iegūtu labu ogļu pamatni, derēs jebkāda veida ugunskurs, bet labāk ir izveidot hibrīda veida ugunskuru, kur malka ir sakrāmēta guļbūves vai piramīdas tipa ugunskurā. Kad malka ir pārvērtusies kokoglēs var ķerties klāt pie ēdiena pagatavošanas. Talkā jāņem speciālu, atklātai liesmai piemērotu, ēdiena katlu, kuru var novietot tieši uz oglēm vai pakārt virs tā – abi varianti derēs, lai pagatavotu vai uzsildītu maltīti svaigā gaisā.  

Otrs veids kā iekurt ugunskuru ēdiena pagatavošanai ir zemes ieplakā vai bedrē. Šī ugunskura izveidošanai talkā būs jāņem lāpsta, taču šis ugunskura tips labāk iederas “leave no trace” jeb neatstāj pēdas principam. Viss kas jādara, jāizrok zemes ieplaka tik dziļi līdz redzamas smiltis un nav iespēja, ka aizdegsies zemsedze. Tajā ievieto egles vai priedes zarus, jo tie pasargās ugunskuru no slapjās zemes un pa virsu var likt malku un iekurināt ugunskuru uz kura pagatavot maltīti. Kad maltīte ir nobaudīta un visi pārgājiena dalībnieki ir sasildījušies ugunskuru nodzēš, apber ar jau izraktajām smiltīm, rūpīgi uzliek atpakaļ noņemto sūnu vai velēnu. Tieši tik vienkārši un “leave no trace”.

Atceries, ka ugunskurs ir jākur atbildīgi, ievērojot visus ugunsdrošības ierobežojumus mežā. To drīkst darīt speciālās ugunskuru vietās un tur, kur dabas liegumi to atļauj. Pēc tam, kad turpinām pārgājienu un ugunskura vietu pametam, jāpārliecinās, ka uguns ir pilnībā izdzisusi. Tik pat svarīgi ir dabā piekopt “leave no trace” principu, lai nekas neliecinātu, par cilvēka klātbūtni mežā.

Citas alternatīvas kā pagatavot maltīti svaigā gaisā

Tādos gadījumos, kad dabā nedrīkst vai nav vēlmes kurināt ugunskuru, no bada sajūtas izglābs kompaktais un visā pasaulē dabas draugu iemīļotais Primus gāzes deglis, kas ir ne tikai viegls, bet arī salokāms un neaizņems daudz vietas mugursomā. Uz tā ir iespējams novietot kā katliņus un pannas, tā arī vien tējas vai kafijas krūzi. Taču, svarīgi ir atcerēties, ka kuru katru katliņu vai krūzi nedrīkst novietot uz atklātas liesmas. Ir jāizvēlas speciāli pārgājienu trauki, piemēram, Primus Essential Treck Pot Set katliņu komplekts no anodēta alumīnija, kas būs viegli un ideāli piemēroti pārgājienam. Noderēs arī Primus 4-Season tējas krūze no nerūsējošā tērauda, kas kalpos gadiem ilgi.

Pareizais apģērbs – neaizmirstama pārgājiena atslēga

Pārgājiena laikā viena no kulminācijām ir ugunskurs, kas sasildīs arī nosalušos, taču, lai no tā izvairītos, jau pirms pārgājiena nepieciešams atbilstoši saģērbties, tādēļ, dodoties pārgājienā, ieteicams ģērbties kārtās, lai gadījumā, ja paliek par siltu, kādu no kārtām varētu noģērbt. Izvēloties apģērbu pārgājienam, nepieciešams pievērst uzmanību, lai apģērbs būtu no elpojoša materiāla, savukārt džemperi ieteicams izvēlēties tādu, kura sastāvā būtu vilna. Noteikti nevajadzētu aizmirst par termoveļu, lai ķermeni uzturētu siltumā un baudītu aktivitātes svaigā gaisā uz visiem 100%.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7892189sec.