Pavasara pārgājiens ar ģimeni: izzini dabu bērniem interesantā veidā

Pastaigas dabā nāk par labu ikvienam, un uz organismu jo īpaši labvēlīgu ietekmi rada svaigais pavasara meža gaiss, tāpēc līdztekus sagatavošanās darbiem Lieldienām un olu krāsošanai nu ir īstais laiks plānot savu nākamo pārgājienu kopā ar ģimeni. Gaidāmajām Lieldienu brīvdienām “Fjällräven” eksperti sagatavojuši spēli, lai Latvijas mežos meklētu pirmos pavasara vēstnešus un pavasara pastaigu dabā pārvērstu par īstu meža piedzīvojumu gan lieliem, gan maziem.

Pavasara piedzīvojumā spēlētāji mežā izpētīs, kā izskatās dabas atmošanās un kā pavasaris atšķiras no vasaras, rudens un ziemas. Spēle palīdzēs iemācīt atšķirt augus, kokus un ziedus, kā arī demonstrēs pavasara dabas velšu tekstūru, krāsu un smaržu daudzveidību. Un pats galvenais – pavasara piedzīvojums mežā iedvesmos visu ģimeni pastaigai svaigā gaisā un kopīgai atpūtai.

Kas būs nepieciešams pavasara piedzīvojumam mežā:

•    tukša olu kastīte vai līdzīga kaste ar šūnām;

•    šķēres un līme;

•    uz mežu ņemiet līdzi stipras šķēres vai knaibles.

Izdrukājiet spēles materiālus un pielīmējiet tabulu ar fotogrāfijām uz olu kastītes vāka, bet tabulu ar atslēgvārdiem vāka iekšpusē. Paņemiet kastīti līdzi pastaigā un pārbaudiet, kādas dabas veltes spēsiet atrast mežā. Ja pirmajā reizē jums tās visas neizdodas atrast, neuztraucieties – arī nākamreiz paņemiet kastīti līdzi uz mežu un turpiniet vākšanu.

1) Akmens. Akmeņus var atrast jebkur – gan mežā, gan pilsētā. Tie mēdz būt balti un krāsaini, apaļi un dažādās formās, ar caurumiem vai bez tiem, lieli un mazi. Uzdodiet spēlētājiem uzdevumu mežā atrast interesantāko akmeni (piemēram, ar caurumiem vai sirds formā) vai ar visneparastāko krāsu (vai pat visās varavīksnes krāsās), un pastaigas beigās salīdziniet katra dalībnieka atradumus.

2) Pavasara ziedi. No zemes jau ziņkārīgi izspraukušies pirmie pavasara ziedi – sniegpulkstenītes un vizbulītes, un drīz vien mežā varēs sastapt baltās un dzeltenās anemones, meža tulpes, pienenes, cīrulīšus un prīmulas. Savāciet mežā tik daudz dažādu ziedu, cik vien iespējams – jo vairāk, jo labāk! Un mājās ar enciklopēdijas vai interneta palīdzību spēsiet noteikt, kurus agrā pavasara ziedus jūs satikāt pastaigā.

3) Skujkoku zars. Jums noteikti vajadzētu sastapt vismaz vienu skujkoku (priede, egle vai kadiķis). Nemēģiniet uzreiz nolauzt kokam zaru – vispirms pārbaudiet, vai tuvumā zemē jau nav nolauztu zaru. Šajā spēles punktā varat savākt arī tikai skujas. Ja tomēr vēlaties iegūt svaigu zaru, nogrieziet to ar grieznēm vai knaiblēm pēc iespējas tuvāk stumbram, lai nesabojātu koku.

4) Koku sēnes. Vienas no interesantākajām un fotogēniskākajām sēnēm aug uz kokiem, un tās sauc par piepēm. Kopumā Latvijā konstatētas ap 150 piepju sugu. Iespējams, ka kādu no tām tu atradīsi, augot uz kāda koka!

5) Čiekurs. Tāpat kā ābols no ābeles, arī čiekurs tālu no koka nekrīt, tāpēc čiekurus iespējams atrast blakus priedei vai eglei. Pievērsiet uzmanību - egļu čiekuri ir iegareni, un priežu čiekuri ir diezgan apaļi. Šajā gadalaikā mežā var atrast arī ķekaros augošus alkšņu čiekurus. Tie izskatās pēc čiekuriem, bet patiesībā tādi nav, jo no botāniskā viedokļa īsti čiekuri aug tikai skuju kokiem, bet alksnis ir lapu koks.

6) Jauni zāles stiebri. Jaunus zāles stiebrus mežā iespējams atrast jebkurā gadalaikā, bet pavasarī to ir visvairāk - sāk dīgt podagras gārsa, lakši, nātres, pienenes un skābenes. Visus šos zaļos pavasara vēstnešus var lieliski izmantot ēdieniem. No lakšiem var pagatavot gardu pesto, no nātrēm - vitamīnu biezzupu, bet jaunās pieneņu lapas var pievienot salātiem vai omletei. Vāciet nātres ar cimdiem, lai nesadzeltu pirkstus!

7) Sūnas. Latvijā aug vairāk nekā 550 sūnu sugu. Sūnas nav jānostiprina augsnē, tāpēc tās var augt uz koku mizas un pat uz akmeņiem. Sūnām ir svarīga loma augsnes mitruma līmeņa uzturēšanā. Sūnas iegūst augšanai nepieciešamo ūdeni no lietus, rasas un miglas, un mitrās sūnas ir daudz spilgtākas un apjomīgākas nekā sausās sūnas.

8) Lapu koku ziedi. Ziedoši zari mājās ir droša pavasara pazīme. Ziedi pavasarī rotā daudzus lapu kokus, taču mēs parasti vislabāk zinām, kā zied vītols, lazda un alksnis, bet vītolu ziedi, iespējams, ir visslavenākie. Ziedošos zarus nogrieziet ar dārza šķērēm vai speciālām knaiblēm, lai nekaitētu kokam.

9) Lapu koka zars. Pasaulē ir vairāk nekā 10 000 lapu koku sugu, tādējādi tā ir lielākā koku ģints. Lapu koki zied pavasarī un nomet lapas rudenī. Meklējot lapu koka zaru, mēģiniet tam nenodarīt pāri un vispirms meklējiet zemā tuvumā nokritušos zarus.

10) Atkritumi. Diemžēl Latvijas mežos var atrast arī daudz atkritumu, ko, visticamāk, pamanīsiet mūsu pavasara pastaigas laikā. Apzinīgs tūrists neko no līdzpaņemtā mežā neatstās un visus atkritumus nesīs sev līdzi uz mājām vai uz tuvāko atkritumu tvertni. Spēles laikā atnesiet no meža vismaz vienu tur izmestu atkritumu gabalu - plastmasas maisiņu, pudeli, izsmēķi utt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73456907sec.