Kā uzņemt veiksmīgus attēlus ar viedtālruni? Iesaka fotogrāfs Valdis Skudre

Ik gadu zelta rudens pienāk negaidīti ātri un paver Instagram vērtus kadrus uz katra stūra. Brīžos, kad visapkārt ir tik daudz skaistuma, ir vēlme iemūžināt visu atmiņā paliekošās fotogrāfijās. Taču, ne vienmēr acīm redzamo mirkli sanāk uzņemt kā plānots. Lai šoruden uzņemtu neaizmirstamas fotogrāfijas un apgūtu pāris vienkāršus padomus fotografēšanai ar viedtālruni, ainavu un ceļojumu fotogrāfs Valdis Skudre dalās ieteikumos no savas ikdienas.

Objekts, kas iedvesmo

Oktobrim strauji ejot uz priekšu, daudzi no mums dodas uz Latvijas mežiem apbrīnot zelta rudeni. Arī Valdim, kā dabas fotogrāfam, šī ir mīļākā no visām sezonām gadā, iemūžinot rudens krāsas un raksturu neaizmirstamās fotogrāfijās.

“Rudens ir īpašs ne tikai ar savām krāsām, bet arī ar bieži sastopamajām miglām, kas komplimentē krāsu akcentus un izmaiņas dabā, tāpēc fotografējamo objektu var ieraudzīt kaut vai no istabas loga. Rudenī īpaši populāras kļūst vietas, kur var redzēt krāsainos kokus slāņos vienu aiz otra. Lai iemūžinātu krāsu reljefu, ideālajā scenārijā vajadzētu atrast vietu, no kuras uz visu paraudzīties no augšas. Piemērotas rudens fotografēšanas vietas būs alejas, pilsētas parki, ūdenstilpņu krasti, kuros krāsainie koki veido atspulgu,” norāda fotogrāfs.

Tāpat, kā mēģinot iemūžināt rudens krāsas, arī citos fotogrāfijas žanros ir jādomā, kā galveno objektu izcelt. Runājot par portretu, Valdis iesaka nenomākt kadru ar pārāk raibu fonu, citiem objektiem vai gaismu, kas varētu novērst uzmanību no galvenās attēla “zvaigznes”. Ikdienā visu redzam acu līmenī, tāpēc portretus un arī citus objektus izceļ neierasti fotografēšanas leņķi – no apakšas uz augšu un otrādi – tāpēc vienmēr ir vēlams eksperimentēt, lai iegūtu interesantu rezultātu.

Apstākļiem pielāgoti iestatījumi

Viedtālruņu kameras ne tikai ir ērti izmantojamas jebkurā brīdi, jo vienmēr ir pie rokas, bet mūsdienās ir aprīkotas ar jaudīgiem objektīviem un funkcijām, kas ir pielāgojamas dažādiem fotografēšanas apstākļiem.

“Ikdienā viedtālruņa kameru izmantojam ar automātiskajiem uzstādījumiem, tāpēc nereti uzņemtais attēls liekas pārāk gaišs vai tumšs attiecībā pret to, ko redzam dzīvē. Tas ir tāpēc, ka ierīce analizē kopējo kadrējumu un cenšas sabalansēt attēla spilgtumu. Tajās reizēs, kad iecerētais rezultāts atšķiras no faktiskā, ir vērts izmēģināt mainīt gaismas iestatījumus atbilstoši vēlamajam, pieturot pirkstu uz ierīces ekrāna un pavelkot uz leju vai augšu atkarībā no vēlamā gaismas līmeņa. Vēl noderīgas ir balss komandas, kas, uzņemot attēlus, piemēram, ar Huawei nova 10 Pro flagmaņa līmeņa viedtālruni, ļauj iemūžināt ne tikai apkārt notiekošo, bet arī iekļaut sevi attēlā, kas ir īpaši noderīgi pastaigājoties vienatnē,” stāsta V. Skudre.

Gaisma – kas par daudz, tas par skādi

Ir daudz dzirdēts par “zelta stundu”, kad saule riet un veido zeltainu gaismu, kurā teju viss izskatās perfekti. Kaut gan gaisma ir viens no galvenajiem apstākļiem, kas ietekmē gala attēla kvalitāti un kopējo noskaņu, ne katra dienas gaismas stunda būs piemērotākā fotografēšanai.

“Dabas fotogrāfijā gaisma un tās krāsa veido noskaņu un atkarībā no saules pozīcijas arī ēnas, kas izceļ reljefu un atdzīvina krāsas. Arī portretos atkarībā no gaismas avota, pozīcijas un daudzuma var izcelt konkrētas sejas kontūras vai dramatizēt noskaņojumu. Savukārt ar izkliedētu gaismu – piemēram, apmākušos dienas gaismu vai nedaudz ēnainu vietu – var visu attēlu padarīt vienmērīgāku un mazāk kontrastainu. Vērts atcerēties, ka spilgta saule dienas vidū nebūs tik komplimentējoša, jo veidos nedabīgas ēnas zem acīm, deguna un kakla zonas, taču viegls un ātrs veids, kā to labot, ir atrast ēnainu vietu un uzņemt foto tur. Fotografējot krēslā, svarīgi atcerēties par stabilu viedtālruni, jo gaismas daudzums ir krietni mazāks kā dienas laikā, tāpēc jebkura kustība izkustinās kameru, attēlam iznākot miglainam,” skaidro fotogrāfs.

Kaut gan fotografēšana nereti ir impulsīva un spontāna, pamatzināšanas un neliels sagatavošanās darbs pirms attēla uzņemšanas ļaus iegūt kvalitatīvākus rezultātus. Kā arī, lai būtu iespēja izvēlēties, savuprāt, perfekto kadru, nekaitēs uzņemt vairākus attēlus no dažādiem leņķiem, tādējādi atrodot arī savu fotografēšanas stilu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51589298sec.