3 kinoloģes padomi kā sagatavoties ceļojumam ar suni

Suņu īpašnieki zina, cik emocionāli grūti ir plānot ceļojumu, zinot, ka mājās jāatstāj savs četrkājainais draugs. Kā rezultātā atvaļinājums var pārvērsties par pārdzīvojumu, gan dzīvniekam, gan īpašniekam. Tādēļ kinoloģe Diāna Kontakeviča dalās padomos, kā saplānot kopīgu ceļojumu ar savu ģimenes mīluli tā, lai to izbauda kā saimnieks, tā suns.

    1. Pieradini suni pie gaidāmajiem ceļošanas apstākļiem

Ceļojums ar suni var kļūt par patīkamu piedzīvojumu, ja vien sākam laicīgi tam gatavoties un pieradināt suni pie ceļošanas apstākļiem.  Ja ceļā nepieciešams ņemt līdzi pārvietojamo būri ceļošanai, tad sunim ir nepieciešams pierast atrasties būrītī. Būri var izmantot gadījumos, ja ilgstoši nepieciešams braukt automašīnā, vai citās situācijās. Lai būris sunim neradītu stresu, pats galvenais, ko mums kā saimniekam jāiemāca, ir atrasties sunim būrī bez stresa.

Kinoloģe iesaka pieradināšanas procesu sākt nesteidzīgi, vislabāk jau pirms gaidāmā ceļojuma: “Sākotnēji suns pie būra jāpieradina. Pieradināšanas procesa laikā būrī var ievietot nelielus gardumus, lai suns aprod ar jauno platību. Vēlāk, kad suns jūtas brīvāk, tad var ievietot būrī kādu lielāku gardumu, kura apēšana prasa laiku, lai suns būrī uzkavētos ilgāk. Kad suns jau brīvi iet būrī, var lēnām sākt pieradināt savu mīluli arī pārbraucieniem mašīnā”.

Pēc ekspertes teiktā, pirmais brauciens var ilgt, piemēram, tikai 10 minūtes, lai suns saprot, ka viss ir kārtībā un nekas slikts nav noticis. Ar katru nākamo reizi, var palielināt šo brauciena ilgumu. Ja ceļojuma laikā paredzēts, ka dzīvniekam vajadzēs atrasties būrī diezgan ilgu laiku, tad vēl pirms došanās ceļojumā ieteicams nedaudz suni pieradināt,  atstājot to būrī arī uz nakti, lai pūkainais draugs pierod, ka būris kalpo kā viņa guļamistaba.

Bieži vien nepieradinot dzīvnieku pie jaunajiem apstākļiem, rodas liels stress. Šādos gadījumos suni var piemeklēt vēdergraizes vai pat vemšana. Ļoti svarīgi, ka dzīvnieks būri uztver kā drošu vietu, nevis pretēji, vietu, kas rada stresu.

Labā ziņa ir tā, ka arvien vairāk parādās dažādas iespējas, kā ar dzīvnieku ceļot komfortabli un ērti. Teiksim, prāmju operators DFDS, kas kursē maršrutos no Klaipēdas uz Zviedriju un Vāciju, piedāvā īpašas kajītes, kurās iespējams uzturēties ar savu mīluli kopā. Uz klāja pat ir nodrošināts īpašs pastaigu laukumiņš suņiem, kur izskrieties un sadraudzēties ar citiem suņiem.

    2. Parūpējies par sunim ierastu barību

Plānojot ceļojumu, noteikti pārliecinieties, ka dzīvniekam ir līdzi pase ar ikgadēji veicamajām vakcīnām un mājas mīlulis ir čipēts. Taču, pastarpināti tam derētu iepazīties ar konkrētā galamērķa dzīvnieku ceļošanas noteikumiem. Šo informāciju var atrast  Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapā.

“Jārēķinās, ka ceļojot ar ģimenes mīluli var gadīties visādi. Mājdzīvnieks var nokārtoties ne tam paredzētā vietā, vai stresa gadījumā var būt slikta dūša, tāpēc noteikti ir ieteicams ņemt līdzi mitrās salvetes un maisiņus, kas vienmēr noderēs higiēnai un tīrībai,” stāsta kinoloģe.

Tā kā ceļojuma laikā noteikti suns būs jābaro, tad kinoloģe Diāna rekomendē ņemt līdzi ierasto barību. “Ja dzīvniekam ir kādi iekšēji pārdzīvojumi un tiek nomainīta arī ierastā barība, tad dzīvnieks var piedzīvot stresu. Vislabāk ceļojuma laikā suni barot no speciālām rotaļlietām, kas ir domātas ilgai ēšanai, lai barošanas procesu padarītu kā aktivitāti. Piepildot šāda tipa rotaļlietu ar barību, tā tik viegli netiek ārā, līdz ar to sunim fiziski ir jāpiepūlas, kā rezultātā suns tiek nodarbināts un ēšanas process tiek padarīts ilgāks. Suns šajā procesā nedaudz nogurst un tiek nodarbināts dzīvnieka prāts,” padomos dalās kinoloģe.

Dodoties ceļā, noteikti nedrīkst aizmirst arī par ūdeni, bet ir jāatceras, ka ne vienmēr suns stresa situācijā grib dzert. Ja sunim ir pārdzīvojumi, tad viņš var arī atteikties uzņemt šķidrumu, tāpēc suņu speciāliste rekomendē pagatavot, buljonu, kas ir bez sāls un stiprām garšvielām, lai sunim tas būtu garšīgāks un būtu lielāka interese uzņemt šķidrumu.

Ceļojot ar prāmi, satraukties par to, ka jūsu mīlulim ir jūras slimība, nevajadzētu. Tādēļ ceļojumā nav nepieciešams ņemt līdzi arī kunģa darbību nomierinošas zāles. Suņu eksperte atklāj, ka vislabāk suni nomierinās tieši saimnieka klātbūtne, gan dažādas komandas, kas nodarbinās prātu, kā arī garšīgi našķi. Nepieciešamas suni barot ar specifiskām zālēm var būt svarīga tikai gadījumos, ja ceļojums ir neplānots un mīluli nav bijis iespējams emocionāli sagatavot ceļojumam.

    3. Nodarbini savu mīluli ar dažādām aktivitātēm

Bieži vien ceļošana sunim ir diezgan neaktīva un suns mēdz būt noguris daudz vairāk no nekā nedarīšanas, nekā mēs paši. DFDS prāmju operators piedāvā prāmjus ar plašu klāju, kur ir iespējams ne tikai iziet pastaigā ar savu mīluli  īpaši tam paredzētā vietā, bet arī veikt dažādas aktivitātes.

Kinoloģe un zooloģe iesaka suni ceļojuma laikā nodarbināt, piemēram, mācot dažādas komandas un trikus. “Noteikti ir ieteicams izvēlēties tādas komandas, kas neprasa lielas kustības, bet prasa smadzeņu darbību, piemēram, komandas – dot ķepu, apgriezties ap savu asi vai sēdēt uz pakaļkājām. Pastrādājot ar savu mīluli vismaz 20 minūtes, uz nākamajām 2 stundām pūkainais mīlulis būs noguris un vēlēsies atpūsties. Tas ne tikai sunim, bet arī jums ļaus mierīgi izbaudīt ceļojumu,” stāsta kinoloģe.

Taču, dodoties ceļojumā ar prāmi, ir vērts atcerēties, ka uz klāja būs arī citi pasažieri un citi suņi. Tādēļ ir ļoti svarīgi ir ievērot visus piesardzības pasākumus, lai gan jūsu mīlulis, gan jūs paši būtu atpūtušies un apmierināti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.47453213sec.