Uzlabojot apkārtējo vidi, ieteicams sākt ar nelieliem, bet īstenojamiem projektiem

SIA “Landscape Construction” valdes loceklis Jānis Buķelis

Domājot par apkārtējās vides uzlabošanu, apzaļumošanu un attīstību, mums nereti gribas kardinālas pārmaiņas un ļoti apjomīgus projektus, taču ieteicams sākt ar nelieliem, vienkāršiem projektiem, kurus būs iespējams arī īstenot. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja nav iepriekšējas pieredzes, taču ir daudz un dažādas idejas. Sabiedrības iesaiste vides labiekārtošanā ir ārkārtīgi svarīga, taču visiem būs lielāks gandarījums no mazāka projekta, kas īstenots līdz galam, nekā no lielas ieceres, kas nav izdevusies.

Zīmols “Mežpils alus” ir uzsācis kampaņu “Daru savu pilsētu labāku!”, kuras ietvaros cilvēki no visas Latvijas var iesūtīt idejas apkārtējās vides labiekārtošanai. Līdzīgas kampaņas mēdz rīkot arī dažādas pašvaldības, kas nozīmē – iespējas realizēt savas ir, taču, kā saprast, kuri projekti un idejas ir īstenojamas? Ja ir ideja, bet nav iepriekšējas pieredzes vai iespējas piesaistīt profesionāļus, jāņem vērā vairākas būtiskas lietas. Pirmkārt, budžets vai finansējums, uz kuru varat pretendēt. Ja budžets ir ierobežots, nepieciešams izvērtēt, vai tā ietvaros varēs veikt vērienīgus būvniecības darbus? Ja ir plānots kaut ko būvēt, veikt apjomīgus rakšanas vai betonēšanas darbus, kā arī veidot vai pārveidot komunikācijas, būs nepieciešama projekta izstrāde, kas radīs papildus izmaksas. Šādiem apjomīgiem darbiem jāieplāno gan papildus līdzekļi, gan laiks saskaņošanas procedūrām.

Svarīga ir arī izvēlētā lieta, kur vēlaties veikt uzlabojumus? Neatkarīgi no tā, vai plānots veidot bērnu laukumiņu, sporta aktivitāšu vietu vai uzstādīt soliņus parkā, svarīgi noskaidrot, kas ir attiecīgās vietas īpašnieks un saskaņot plānus. Ja teritorijas īpašnieks ir pašvaldība, visbiežāk ir skaidri noteikti procedūra, kā to izdarīt. Ja teritorijas īpašnieks ir privātpersona (arī publiski pieejamas teritorijas īpašnieks var būt privātpersona), sākotnēji var šķist, ka process būs vienkāršāks, taču šeit jāpatur prātā, ka teritorijas īpašnieks var pārdomāt un iepriekš publiski pieejamo vietu nožogot.

Izvēloties vienkārši projektu, ir lielākas iespējas, ka to izdosies īstenot un gūt gandarījumu par paveikto. Tiem, kuriem ir vēlme darboties, bet nav lielas pieredzes, iesaku sākt ar salīdzinoši vienkāršām idejām – puķu podiem vai citiem mobiliem apstādījumiem vai soliņu uzstādīšanu. Tas nebūs sarežģīti, taču noteikti uzlabos ainavu un priecēs apkārtējos. Pārvietojamie apstādījumi puķu podos un kastēs kļūst aizvien populārāki, īpaši pilsētvidē.

Gadījumā, ja ir vēlme veikt teritoriju sakopšanas darbus, piemēram, aizaugušo krūmu izciršanu, smilšu laukumu izveidi vai peldvietas iekārtošanu, jāņem vērā, ka arī šie darbi būs jāsaskaņo ar teritorijas īpašnieku, pat tad, ja runa ir par nelielu dīķi vai ezermalu. Domājot par to, kā iespējams labiekārtot apkārtējo vidi, mums nereti nāk prātā bērnu laukumiņi, šūpoles vai sportošanas vieta – basketbola, volejbola laukums vai āra trenažieri. Plānojot šādus projektus, noteikti jāpadomā par drošības apsvērumiem. Piemēram, ja tās ir šūpoles, būs nepieciešams segums zem tām, lai samazinātu bērnu traumatisma risku.

Latvijas iedzīvotāji ir ļoti radoši un cilvēkiem mēdz būt daudz un dažādas idejas, kā uzlabot vidi, kurā dzīvojam. Ja ir vēlme pēc kaut kā radošāka par soliņu, iespējams, sadarbībā ar mākslinieku vai pašu spēkiem var izveidot kādu skulptūru, ko izvietot parkā vai skvērā. Arī tik vienkāršu lietu kā soliņš var padarīt radošāku un mākslinieciskāku. Esam piedalījušies Jelgavas pašvaldības rīkotajā konkursā, veidojot tematisko laukumu pilsētas parkā, t.sk. uzstādot soliņus ar pilsētas simboliku, kā arī apzaļumojot un labiekārtojot teritoriju.

Ir ļoti svarīgi, ka pašvaldības un uzņēmumi ar dažādu akciju starpniecību aicina iedzīvotājus iesaistīties. Tikpat būtiska ir arī cilvēku vēlme radīt jaunas idejas un īstenot tās. Lai ideja pārtaptu reālā risinājumā, iedzīvotājiem nereti ir nepieciešams profesionāļa padoms, tāpēc noteikti iesaku konsultēties ar savas pašvaldības pārstāvjiem. Arī uzņēmumiem, kuri organizē šādas akcijas, jāpadomā, kā palīdzēt dalībniekiem īstenot savas idejas, lai kopīgiem spēkiem nonākt pie pozitīva gala rezultāta.  


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20971489sec.