Interesanti fakti par krāsām un to nozīmi dažādās kultūrās [1]

Krāsām ir būtiska nozīme mūsu dzīvēs. Ar tām mēs mēdzam asociēt kādus notikumus, vietas, kurās esam bijuši, tradīcijas, kā arī emocijas, kas apzīmē mūsu sajūtas kādā dzīves brīdī. Bet, tiklīdz runa ir par to, ko dažādas krāsas simbolizē visā pasaules kultūrā, krāsu nozīme var būtiski atšķirties. To apzīmējumi cauri gadsimtiem ir veidojuši dažādus uzskatus citu tautu kultūrās.

Sarkanā krāsa

Indijā sarkanā krāsa ir visspēcīgāka no krāsām un tā glabā daudzas nozīmes. Starp tām ir uguns, bailes, bagātība un vara, tīrība, auglība, vilinājums, mīlestība un skaistums. Sarkanā krāsa pārstāv noteiktu laiku un vietu katra cilvēka personīgajā dzīvē, tostarp brīdi, kad sieviete iziet pie vīra. Precētu sievieti var atpazīt pēc sarkanās hennas, kas pārklāj viņas rokas un sarkanas krāsas pulveris, ar ko tiek uzvilkts simbols pieres vidū, šī līnija tiek uzvilkta ar lielu cieņu un garīgu nozīmi. Sindoor ir sarkans pigments, kas simbolizē precētu sievieti, tas tiek uzskatīts par precētas sievietes kroni.

Dienvidāfrikā sarkanā krāsa simbolizē sēras. Sarkanā krāsa ir arī daļā valsts karoga un tā simbolizē vardarbību un upurus Neatkarības cīņas laikā.

Taizemē pēc tradīcijām katrai dienai ir piešķirta sava krāsa, kas saistīta ar Dievu. Svētdiena tiek simbolizēta ar sarkano krāsu, kas saistīta ar Saules Dievu, kurš dzimis šajā dienā.

Ķīnā sarkanā apzīmē Jauno gadu, kā arī bēres un kāzas. Tā pārstāv svētkus un simbolizē cilvēkiem veiksmi, labklājību, laimi un ilgu mūžu.

Dzeltena krāsa

Mums dzeltenā krāsa asociējas ar siltumu un jautrību, bet ir valstis, kurās tā simbolizē  ne pārāk patīkamu nozīmi. Piemēram, Francijā dzeltenā krāsa nozīme greizsirdību, nodevību, vājumu un pretrunas. Francijā nodevēju un noziedznieku durvis tika krāsotas dzeltenā krāsā. Arī Vācijā šī krāsa simbolizē greizsirdību.

Ķīnā dzeltenā krāsa simbolizē pornogrāfiju, savukārt Āfrikā šo krāsu drīkst lietot augsta ranga tautas, jo tā simbolizē zeltu, kas saistās ar naudu, kvalitāti un panākumiem. Līdzīgi kā afrikāņi, arī ēģiptieši to arī saista ar zeltu, kas parasti tiek izmantota gleznojot mūmijas un kapenes, pirms mirušais tiek nosūtīts aizsaulē, sēru simbols.

Japāņu kultūrā dzeltenā krāsa pārstāv drosmi, bagātību un izsmalcinātību kopš 1357. gada, jo tajā laikā karavīri pie apģērba nēsāja dzeltenas krizantēmas, kas atspoguļoja Japānas imperatoru un karalisko ģimeni kā galvojuma drosmi.

Savukārt, Taizemes kultūrā, pirmdienām tiek piedēvētas dzeltenas nokrāsas, jo tā tiek uzskatīta par svarīgāko dienu nedēļā. Dzeltena krāsa simbolizē Taizemes karali, kurš dzima pirmdienas dienā. Dažās skolās decembra pirmajā nedēļā skolotājiem pieprasa staigāt dzeltenas krāsas apģērbā.

Zilā krāsa

Šai krāsai piemīt visvairāk nozīmes kā jebkurai citai krāsai. Rietumu kultūrā zils tiek saistīts ar skumjām, neskatoties uz to, ka tā tiek uzskatīta arī par nomierinošu krāsu un simbolizē uzticību, drošību, tāpēc bieži Amerikas Savienotajās valstīs bankas izmanto zilās krāsas logo. Zilā krāsa simbolizē , materialitāti, vīrišķību un pārstāv zēnu dzimšanas brīdi, bet Ķīnā zilā krāsa tiek uzskatīta par sievišķīgu krāsu.

Daudzu Tuvo Austrumu zemēs zilā krāsa nozīmē drošību un aizsardzību un simbolizē debesis, garīgumu un nemirstību.

Savukārt, Latīņamerikas valstīs zilā krāsa nozīmē cerību un labu veselību, kas simbolizē Jaunavu Mariju, kas parasti tiek attēlota zilā apģērbā ar lakatu un pārstāv bagātību.

Jūdaismā zilā krāsa attēlo svētumu un dievību un hinduismā, tā apzīmē Krišnu, hindu dievu, kas iemieso mīlestību, prieku un iznīcina sāpēs un grēku.

Zaļā krāsa

Visā pasaulē zaļās krāsas nozīme ir līdzīga, tā apzīmē dabu un ekoloģiju. Rietumu kultūrā zaļā krāsa simbolizē pavasari, naudu, svaigumu, greizsirdību, alkatību un Ziemassvētkus. Zaļā krāsa Īrijā ir saistīta ar veiksmi, rūķīšiem un Svēto Patriku. Lielākai daļai Austrumu un Āzijas kultūru, zaļā krāsa saistās ar jaunu un mūžīgu dzīvi, jaunu sākumu, auglību, jaunatni, veselību un labklājību.

Piemēram, Ķīnā vīriešiem nēsāt zaļas krāsas cepuri ir tabu jeb aizliegts, tas liecina, ka viņa sieva viņu krāpj.

Brīdī, kad Spānija atguva brīvību, Meksika savā karogā vēlējās iekļaut zaļo krāsu, kas simbolizē neatkarību. Daudzās Dienvidamerikas valstīs, kas bagātas ar mežiem, tā tur simbolizē nāvi.

Violetā krāsa

Austrumu un Rietumu kultūrā violetā krāsa simbolizē bagātību, spēku un ekskluzivitāti. Daudzus gadsimtus violetā krāsa bija retums un to bija ļoti grūti ražot, jo tā tika iegūta no jūras gliemežiem. Tā rezultātā, violetas krāsas drēbes bija ļoti dārgas un kļuva par simbolu karaļiem, karalienēm un citiem valdniekiem. Līdzīgi kā melns, arī violets dažās Eiropas valstīs, kā piemēram, Lielbritānijā, Itālijā, Brazīlijā, Taizemē un Indijā simbolizē nāvi.

Amerikas Savienotājās valstīs violetā krāsa simbolizē godu un drosmi. Violetā krāsa pārstāv "Violeto sirdi", kas rotā karavīru, jūrnieku, jūras kājnieku, lidotāju tērpu. Tas ir augstākais militāristu apbalvojums par viņu drosmi.

Oranžā krāsa

Rietumu kultūrā oranža krāsa tiek uzskatīta par jautru un nervozu krāsu, krāsa, kas simbolizē zinātkāri, radošumu, vēlmi izmēģināt jaunas lietas. Dažas valstis to asociē ar bagātību. Piemēram, Nīderlandē šī krāsa pārstāv Nīderlandes karalisko ģimeni, savukārt Ēģiptē tā simbolizē sēras.

Japāņu un ķīniešu kultūrā, tā simbolizē drosmi, laimi, mīlestību un labu veselību. Indijas kultūra tā simbolizē uguni. Oranžas krāsas garšvielas un safrāns nozīmē laimi un svētību.

Ukrainā tā simbolizē spēku un drosmi, tas atspoguļo laiku, kad valsts 2004. gadā sapulcējās kopā atmaskoja vienu lielākajām krāpnieciskajām prezidenta vēlēšanām tā vēsturē, kas pazīstams kā "Oranžais revolūcijas laiks".

Rozā krāsa

Rietumu kultūrā rozā krāsa saistās ar sievišķību, mīlestību, romantiku, rūpēm, maigumu un meiteņu dzimšanu. Neskatoties uz to, citās kultūrās ir pretēja nozīme šai krāsai.

Japānā šī krāsa tiek vairāk attiecināma uz vīriešiem nekā sievietēm, lai gan šīs krāsas apģērbu velkā abi dzimumi. Korejā tā simbolizē uzticību, bet Latīņamerikā, tā simbolizē arhitektūru. Daudzus gadus Ķīnā, rozā krāsa netika atzīta, līdz tas parādījās kultūrā un kā paši ķīnieši to sauc par ārvalstu krāsu.

Rozā krāsa stimulē garīgo attīstību, mazina vardarbīgu uzvedību un liek cilvēkiem justies mierīgākiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gaida 07/10/2019 17:22 Jauks stāsts.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.56030011sec.