Uzmanies no šīm slimībām ceļojuma laikā

Diemžēl atvaļinājums ne vienmēr tiek pavadīts tikai pozitīvā noskaņā. Ceļojumu var sabojāt ne tikai nepareiza viesnīcas izvēle vai pārmērīga alkohola lietošana. Pirms dodas ceļojumā, vienmēr jāiegūst informācija, vai ceļojuma galamērķī šobrīd nav paaugstināts risks saslimt ar kādu slimību, jāuzzina, kādi piesardzības pasākumi jāveic ceļojot, un kā izvairīties no slimībām. Lai gan šobrīd pasaulē valda paaugstināta bīstamība saslimt ar cūku gripu, astoņas biežāk sastopamās slimības ceļojumos ir:

Caureja - tā ir visbiežāk sastopamā slimība ceļojumos. Ieteikumi, lai nesaskartos ar šo problēmu ir: dzert tīru ūdeni, izvairīties no svaigu augļu un dārzeņu lietošanas, vienmēr ēst kārtīgi pagatavotu (ceptu vai vārītu) ēdienu.

Norovīruss - tautā bieži saukts par vēdergripu vai ziemas vemšanas kaiti, kaut arī vīruss neizraisa gripu. Tā ir akūta zarnu infekcija, kas izraisa sliktu dūšu, vemšanu un caureju. Visbiežāk sastopams uz kruīzu kuģiem un visur, kur salīdzinoši mazā platībā sadzīvo daudz cilvēku. Vīruss izplatās ar piesārņotu ūdeni un pārtiku.

Chikungunya vīruss - senāk bija sastopams tikai tropiskajās zemēs, tomēr nesenie saslimšanas gadījumi Itālijā pierāda, ka šis vīruss, ko pārnēsā moskīti, izplatās ne tikai Indijas okeāna areālā. Lielākā daļa slimības upuru ir tūristi, kas viesojās Indijā, Taizemē, Maldivu salās un Šrilankā. Vīruss nav nāvējošs. Moskīta kodums izraisa muskuļu un locītavu sāpes, augstu temperatūru un drebuļus. Pret vīrusu nav vakcīnas, tāpēc ceļotājiem tiek ieteikts izmantot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus, gulēt tikai zem moskītu tīkla un pēc saulrieta neiet ārā vai arī ģērbties iespējami slēgtā apģērbā.

Hepatīts A - izplatās ar ūdeni un pārtiku un izraisa vispārēju nogurumu, galvassāpes, drudzi, dzelti un muskuļu sāpes. Pret hepatītu A var vakcinēties.

Dengue drudzis - vīrusu pārnēsā moskīti un tas rada gripai līdzīgus simptomus, kā arī spēcīgas muskuļu un locītavu sāpes. Ar dengue drudzi iespējams saslimt Karību reģionā, Dienvidāfrikā, Āzijā, Centrālamerikā vai Āfrikā.

Saules apdegumi un saindēšanās - vēlme iegūt brūnu un vienmērīgu iedegumu reizēm rada pamatīgas problēmas, jo vienkārša pārsauļošanās var novest pie smagas niezes un sliktas dūšas. Galvenais, kas jāievēro - tiešām vienmēr jāizmanto daudz sauļošanās krēma, jānēsā galvassega.

Seksuāli transmisīvās slimības - ceļojumos vairāk nekā jebkad jāpadomā par drošu seksu, jo atvaļinājumā cilvēki reizēm rīkojas tā, kā ikdienā nekad nerīkotos, tādējādi pēc ceļojumiem jādodas pie ārsta, sūdzoties par niezi vai izdalījumiem. Bieži izrādās, ka no ceļojuma atvesti ne tikai suvenīri, bet arī sifiliss, gonoreja vai herpes. AIDS, protams, ir visdraudīgākā iespēja.

Malārija - visbiežākā un visdraudīgāka slimībā, ko izplata kukaiņi, ir potenciāli nāvējošā malārija. Tā izplatīta jaunattīstības valstīs Centrālamerikā, Āzijā, Āfrikā, Klusā okeāna dienvidu reģionos, Karību reģionā un daļā Austrumeiropas. Lai izvairītos no malārijas, ieteicams pirms ceļojuma doties pie ārsta, lai iegūtu recepti pretmalārijas līdzekļiem, bet, esot ceļojumā, vienmēr nēsāt pēc iespējas vairāk ķermeni sedzošas drēbes, izmantot moskītu tīklus gan logiem, gan gultām, kā arī izmantot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus. Pasaules veselības organizācija iesaka nedoties uz malārijas izplatības valstīm ar zīdaiņiem un maziem bērniem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20258904sec.