5 interesanti fakti par vienu no pasaulē unikālākajiem ezeriem - Baikālu [1]

Baikāls atrodas Krievijā un ir viens no pasaulē unikālākajiem ezeriem. Tas ir pasaules dziļākais un vecākais ezers, kā arī septītais lielākais ezers pasaulē, bet pēc tilpuma - lielākais saldūdens ezers pasaulē.

Satur vairāk nekā 20% no pasaules virszemes šķidrā saldūdens krājumiem un vairāk nekā 90% no Krievijas šķidrā virszemes saldūdens krājumiem. Otrs lielākais ezers Krievijas teritorijā. Baikāls atrodas Sibīrijas dienvidos starp Irkutskas apgabalu un Burjatiju. Ezers ir iekļauts UNESCO Pasaules Mantojuma sarakstā. Ezerā atrodas pasaulē trešā lielākā ezera sala Oļhona, kas ir 72 kilometrus gara un tās platība ir 730 kvadrātkilometri. Iepazīsti piecus interesantus faktus par šo Krievijas ezeru!

• Lai gan Baikāls aizņem mazāk kā vienu desmito daļu otra Krievijas saldūdens milža – Kaspijas jūras – platības, sirpjveida ezers Tālajos austrumos patiesībā satur daudz vairāk saldūdens rezervju, jo ir dziļāks. Baikāla dzīlēs slēpjas viena piektdaļa pasaules šķidrā virszemes saldūdens krājumu – ja visu pasaules upju iztekas sāktos Baikālā, tik un tā būtu nepieciešams vismaz viens gads, lai ezers tiktu pilnībā nosusināts. Turklāt ūdens krājumi tajā visu mūsu planētas populāciju spētu nodrošināt ar dzeramā ūdens rezervēm, kas pietiktu 50 gadiem.

• Baikāla iespaidīgais tilpums skaidrojams ar tā dziļumu – tas ir dziļākais ezers uz Zemes. Vietām tas ir pat vairāk nekā 1,6 kilometrus dziļš. Kā apgalvo zinātnieki, tas arī ir vecākais ezers pasaulē, tomēr pat aptuveni 25 miljonus gadu ilgusi erozija nespētu to izveidot tik dziļu. Baikāla dziļuma noslēpums slēpjas faktā, ka tas atrodas kontinentālā rifta zonā starp divām Zemes garozas plātnēm, kuras viena no otras ik gadu attālinās par aptuveni divarpus centimetriem.

• Baikāls tiek dēvēts arī par dzidrāko ezeru uz Zemes. Vasarā tā ūdeņos ieplūst kūstošie ledāji no tuvumā esošajiem Sibīrijas kalniem, un novērotājs spēj redzēt pat 40 metru dziļumā. Kad dramaturgs Antons Čehovs 1890. gadā Baikālu uzlūkoja savām acīm, viņš rakstīja: "Esmu lūkojies tādos dziļumos, kur ienirušas klintis un kalni, ka mani viscaur pārņem trīsas. [..] Kamēr vien dzīvošu, nekad to neaizmirsīšu."

• Baikāla ezers ir arī mājvieta unikāliem floras un faunas pārstāvjiem. Reģionā mīt ap tūkstoti dažādu dzīvnieku sugu, no kurām lielākā daļa nav sastopamas nekur citur pasaulē – sākot no bezzvīņu zivīm līdz pat unikālajiem Baikāla saldūdens roņiem. Augu sugu kopskaits ezera reģionā pārsniedz sešus simtus.

• Ezera krasta līnija stiepjas 2 100 kilometru garumā, bet no tā galējā dienvidu līdz galējam ziemeļu punktam ir 636 kilometri. Baikāls ir 79 kilometrus plats, tajā ir 27 salas, taču lielākā daļa no tām – neapdzīvotas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 ... 01/25/2019 17:37 Kaspijas jūra (ezers) ir sāļa...


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 21.03.2024 Pirts rituāli pie Dzintras Abarones TAKA
Pirts rituāli un meistarklases dažādiem pasākumiem .Meistarklašu formāti parasti pielāgoti atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.03.2024 - 27.02.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79967594sec.