Vai zini, kādēļ spāņi vakariņas ēd vēlu?

Atrodoties jebkurā Spānijas pilsētā, pat darba dienās, desmitos vakarā var novērot, ka vecpilsētu ielas, tāpat kā vietējie restorāni, ir pilnas ar cilvēkiem. Cilvēki izbauda tradicionālus spāņu ēdienus – kā tapas (uzkodas), gambas al ajillo (garneles ar ķiploku), cocido Madrileño (sautējums), kā arī paeljas un citus ēdienus. Restorāni, kafejnīcas un cita veida iestādes ir piepildītas, tajās ir milzīga dzīvība, kamēr šajā laikā citās valstīs pavāri jau uzkoptu virtuvi, gatavojoties doties mājup.

Lai arī ceļotāji bieži spāņu vēlās maltītes noraksta uz šīs valsts – un Vidusjūras iedzīvotāju mentalitāti, īstais iemesls ir nedaudz savdabīgāks – spāņi vienkārši jau 70 gadus dzīvo citā laika joslā, nekā tiem vajadzētu.

Tam par pamatu ir 1940.gadā ģenerāļa Francisko Franko lēmums mainīt Spānijas laika zonu, par vienu stundu pulksteni pagriežot uz priekšu. Šāds lēmums tika pieņemts, lai solidarizētos ar nacistisko Vāciju.

Lai arī pulkstenis tika pagriezts uz priekšu, kara un citu notikumu laikā, tam netika pievērsta pārāk liela vērība – spāņi tikai turpināja dzīvot savu dzīves ritmu. Pusdienlaiks vienos kļuva par pusdienlaiku divos dienā, savukārt vakariņas pārcēlās no pulksten 8 vakarā uz 9 vakarā.

Pēc otrā pasaules kara, laika zona mainīta netika, taču pērn, 2016.gadā Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja, ka valdība strādā pie plāna, kas paredzēs darba dienu noslēgt pulksten 6 vakarā (šobrīd tā noslēdzas 8 vakarā). Viens no šī plāna punktiem arī paredz izvērtēt iespēju pulksteni pagriezt 60 minūtes atpakaļ – šāda ideja gan izraidījusi dažādas diskusijas Spānijā.

Esošā laika sistēma nozīmē to, ka rīti sākas vēlāk un arī vakari beidzas vēlāk – kas ir parocīgi gan tūrisma industrijai, gan arī restorānu kultūrai. Tādas tūristu vietas kā Maljorka, Ibiza un Menorka jau paziņojušas, ka ir stingri pret iespēju griezt pulksteni atpakaļ.

Tomēr pašiem spāņiem, dzīvošana nepareizajā laika zonā rada neērtības – Spānijā arī ir ieviests divu stundu pusdienu pārtraukums ("Siesta"), kas nozīmē, ka dienai sākoties 9 no rīta, tā noslēdzas tikai 8 vakarā. Daudzi uzskata, ka tas ietekmē spāņu produktivitāti, kā arī darba kultūru. Šobrīd arī notiek diskusijas par to, ka vajadzētu pārtraukt "Siestas" jeb garā pusdienu pārtraukuma esamību, jo vairs tikai 18% iedzīvotāju atzīst, ka pilnvērtīgi izmanto divu stundu pārtraukumu – piemēram, diendusai. Daudzi spāņi atzīst, ka siestas un garās dienas dēļ, nepārtraukti izjūt līdzīgas sajūtas, kādas ir ceļotājiem, mainot laika joslas – nogurumu, apmulsumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.16403103sec.