Vairāk patīk mazāk: dāvanu paradokss

Jocīgā pasaule: ja dārga dāvana tiek papildināta ar vēl vienu, lētāku, tā samazina dārgās dāvanas vērtību saņēmēja acīs, izpētījuši amerikāņu psihologi. Šis uztveres fenomens, protams, ir spēkā ne tikai Ziemassvētkos, bet arī visās citās dāvināšanas reizēs.

Kosmētika komplektā ar vienkāršu kosmētikas maciņu, 30 latu dāvanu karte kopā ar šampanieti: kas pirmajā mirklī šķiet veiksmīga dāvanu kombinācija, saņēmējiem var patikt mazāk nekā iepriekš cerēts. Kosmētika vai dāvanu karte vien būtu sagādājušas vairāk prieka arī tad, ja kombinācijā ar papildinošo dāvanu izmaksātu lētāk, noskaidrojuši ASV Mičiganas universitātes psihologi tā sauktā „dāvanu fenomena” izpētē. Rezultātā secinājums: lētākā dāvana pazemina dārgākās dāvanas subjektīvo novērtējumu.

Pirmā pētījuma gaitā divas dalībnieku grupas veica atšķirīgu uzdevumu: sagatavot dāvanu, kurā ietilpst MP3 atskaņotājs, vai novērtēt to. 92 procenti pirmās grupas dalībnieku dāvanu veidoja no paša atskaņotāja un dāvanu kartes mūzikas lejupielādes apmaksai, bet vairumam vērtētāju šis dāvanu komplekts likās mazāk pievilcīgs nekā atskaņotājs viens pats. Par komplektu viņi bija gatavi maksāt 170 dolārus, bet par MP3 atskaņotāju vienu pašu – vidēju 240 dolārus.

Līdzīgi rezultāti novērojami arī ikdienas un tūrisma pakalpojumu pirkumos. Rezultāts līdzīgs – piecu zvaigžņu baseins viens pats izrādījās saņēmējam vērtīgāks par piecu zvaigžņu baseinu komplektā ar trīszvaigžņu restorānu.

Līdzīgs princips darbojas arī, saņemot sodu, apgalvo zinātnieki, - pārāk daudz sodu vienlaikus mazina to preventīvo iedarbību. Arī tiesu advokātiem der atcerēties, - ja svarīgi un ļoti labi argumenti tiek pasniegti kopā ar mazāk svarīgiem, aizstāvība tiek novērtēta vājāk, jo pārāk liels informācijas apjoms sabojā uzstāšanos.

Tāpēc psihologu ieteikums skan: ja dāvināt kādam Ziemassvētkos kašmira džemperi, nelieciet tam klāt lētu cimdu pāri, lai gan kopā jūsu dāvana tad izmaksātu vairāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23364592sec.