Pasaulē izolētākā koka traģiskais stāsts

Lai gan nereti atceramies par koku nozīmību mūsu planētas ekosistēmā, dzīvojot mērenā klimata joslā, par kuplu lapotņu trūkumu sūdzēties nevaram. Taču Sahāras tuksneša valstī Nigērā, vienā no sausākajām vietām uz Zemes, koki sastopami ievērojami retāk.

Īpaši tas attiecināms uz vietu, kur 400 kilometru rādiusā aug viens vienīgs koks.

20. gadsimtā viens no zināmākajiem orientieriem un pat tūrisma objektiem Nigēras centrālajā daļā bija Teneres koks – akācija, kas auga blakus netālu no kādas cilvēka raktas akas pašā tuksneša vidū. Reiz šajā apvidū zaļoja vesela birzs, taču, reģiona klimatam kļūstot karstākām un sausākam, izdzīvoja tikai viens koks. Desmitiem gadu Teneres koks tika uzskatīts par izolētāko pasaulē.

Koks atradās visai noslogota transporta maršruta ceļā, tomēr, neskatoties uz to, zēla un plauka. Ceļinieki tā zarus nekad neizmantoja malkai, turklāt kamieļiem nebija ļauts grauzt koka lapas. Reģiona tuaregu nomadi to uzskatīja par svētu, un tā apkārtne kļuva par tradicionālo ceremoniju norises vietu, pirms viņi devās ceļā, lai šķērsotu neizmērojami plašo Teneres smilšu jūru.

Kā kokam izdevās uzzelt tik skarbos apstākļos? Kad 1938. gadā tika izrakta blakus kokam esošā aka, vietējie ļaudis novēroja, ka tā saknes iesniedzas cauri smiltīm vairāk kā 30 metru dziļumā, sasniedzot ūdeni. Šī Nigēras "dzīvā bāka" bija tik labi pazīstama, ka koks, neskatoties uz to mērogu, allaž tika atzīmēts vietējās kartēs.

Tomēr nevajadzētu posties ceļam uz Nigēru, lai apbrīnotu pasaules izolētāko koku. Mūsdienās ceļotāji, kas ierodas pie Teneres koka, kļūst par aculieciniekiem vien metāla skulptūrai, kura uzslieta vietā, kur reiz auga vientuļā akācija. To 1973. gadā notrieca kāds lībiešu izcelsmes kravas auto šoferis, kurš, būdams alkohola reibumā, sadūrās ar vienīgo koku 400 kilometru rādiusā. Šobrīd vientuļās akācijas atliekas glabājas Nigēras galvaspilsētas Niamejas nacionālajā muzejā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53563094sec.