Kanādas ģeoloģiskā anomālija jeb vieta, kurp jādodas, lai "svērtu mazāk"

Kanādieši sarunās ar saviem dienvidu kaimiņiem amerikāņiem jokodami bieži vien uzsver to, kā nav ASV: jātnieku policija, metriskā mēru sistēma un, protams, Niagāras ūdenskrituma "skaistākā" puse. Tomēr, kā izrādās, šādus izteikumus erudītākie amerikāņi var itin sekmīgi atspēkot – ģeoloģiskas anomālijas dēļ Kanādas teritorijā ir vājāks Zemes pievilkšanas spēks nekā jebkur citur pasaulē. Lai rastu izskaidrojumu šai visai mīklainajai parādībai, zinātnieki veikuši pētījumus jau desmitiem gadu ilgi, un nu tie beidzot vainagojušies panākumiem.

Kā izrādās, Zemes pievilkšanas spēks visur uz tās virsmas nav viendabīgs. Patiesībā viss atkarīgs no iežu masas, un tieši tādēļ, nonākot Hudzona līča reģionā, pieaudzis cilvēks sver vidēji trīs gramus mazāk nekā jebkurā citā punktā uz Zemeslodes.

Pateicoties Vācijas Kosmosa un aviācijas centra un NASA projekta "GRACE" ietvaros apkopotajiem satelītu datiem, šī mistērija beidzot ir atrisināta. Zinātnieki ir pārliecināti, ka pēdējā ledus laikmetā Kanādu klājis milzu ledājs, kas tiek dēvēts par Lorentīdas (Laurentide) ledus segu – virs Kvebekas provinces ziemeļu daļas tā bijusi vismaz trīs kilometrus bieza, un stiepusies uz dienvidiem līdz pat mūsdienu ASV teritorijai. Ledus smaguma dēļ aptuveni 13 miljonus kvadrātkilometru plašā teritorija sirmā senatnē tikusi saspiesta gluži kā ūdensgulta, tajā ieguļoties cilvēkam. Ledājam sākot kust pirms aptuveni 21 000 gadu, ieži zem tā lēnām atguva sākotnējo stāvokli, taču, tā kā šis process norit ārkārtīgi lēni, vēl mūsdienās Hudzona līča reģions ir "deformēts". Tā kā ledājs iežus savulaik "izspiedis" uz plašās teritorijas "malām", Zemes garozas masa šeit ir mazāka nekā citviet, kas savukārt nozīmē vājāku gravitāciju.

Patiesībā Lorentīdas ledus sega līdz mūsdienām vēl nav līdz galam izkususi. Kā apgalvo zinātnieki, Bārnsas ledājs, kas atrodas uz Bafina salas Kanādas ziemeļos, ir senās ledus segas, kas reiz klājusi miljoniem kvadrātkilometru lielu platību, pēdējās paliekas. Taču, kā tika noskaidrots 2008. gadā veiktā pētījumā, 20 000 gadu senā "ledus cepure" klimata pārmaiņu dēļ varētu izzust jau tuvākajos gados.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44615698sec.