Iegādāties tūrisma pakalpojumus internetā būs drošāk

Ceļotāji, kas paši internetā komplektē savas brīvdienas, saņems tādu pašu aizsardzību kā tie, kas iegādājas ceļojumus no tradicionālajiem ceļojumu aģentiem, - šādu vienošanos panākuši Eiropas Parlaments (EP) un ES Padome.

Vienošanās arī nostiprina ceļotāju tiesības, ļaujot tiem atcelt noslēgto līgumu, ja ceļojuma cena pieaug par vairāk nekā 8%, saņemt palīdzību, ja rodas sarežģījumi, un būt nodrošinātiem ar transportu uz mājām, ja tūrisma aģentūra bankrotē.

"Pēc garām un sarežģītām sarunām mums izdevās nostiprināt to ceļotāju tiesības, kas izmanto arvien populārāko internetu. Tajā pašā laikā esam ņēmuši vērā arī mazo un vidējo uzņēmumu intereses," sacīja EP Iekšējā tirgus komitejas ziņotāja Birgit Collin-Langen (EPP, Vācija).

Likumprojekts par kompleksiem ceļojumiem atjaunina pašreizējos ES noteikumus par kompleksām brīvdienām, kas datējami ar 1990. gadu. Kopš tā laika lēto lidojumu piedāvājums un interneta tirdzniecība būtiski mainījusi veidu, kā ceļotāji plāno un pērk ceļojumu piedāvājumus.

Lai aizsargātu atpūtniekus problēmsituācijās, vienošanās arī paplašina "komplekso ceļojumu" definīciju, tajā iekļaujot lielāko daļu ceļojumu organizēšanas veidu, kas sastāv no dažādiem elementiem, piemēram, lidojumiem, izmitināšanas viesnīcā un automašīnu nomas.

Aizsargāti interneta darījumi

Likumprojekta definīcijā "kompleksie ceļojumi" EP deputāti ietvēra arī konkrētus ceļojumu veidus, kas iegādāti internetā. Tas dotu tiešsaistes pircējiem tādu pašu drošības sajūtu un aizsardzību pret organizatora maksātnespēju kā pircējiem, kas ceļojumus iegādājas tradicionāli - pie konkrēta pakalpojuma sniedzēja (ceļojumu aģenta).

Ja pēc pirmā pārdošanas līguma noslēgšanas 24 stundu laikā internetā tiek iegādāti papildu pakalpojumi (tas pats ceļotāja vārds, uzvārds, maksājuma detaļas un e-pasta adrese), tas jāuzskata par daļu no kompleksā pakalpojuma.

Vairāk tiesību

EP deputāti iekļāvuši noteikumos tiesības ceļotājiem anulēt noslēgto "kompleksā ceļojuma" līgumu, ja tā cena pieaug par vairāk nekā 8% (Eiropas Komisija bija ierosinājusi 10%).

Komplekso ceļojumu piedāvātajiem būtu jāiegādājas maksātnespējas aizsardzība, lai bankrota gadījumā nodrošinātu, ka atpūtnieku izdevumi tiek atmaksāti pilnā apmērā.

Vienošanās paredz: ja neparedzētu un neietekmējamu apstākļu dēļ ceļotājiem nav iespējas atgriezties mājās paredzētajā laikā, pakalpojuma sniedzējam jāsedz izdevumi par palikšanu ceļojuma vietā 3 naktis.

Deputāti gribēja palielināt šo skaitli līdz piecām naktīm, taču dalībvalstis bija pret. Tā vietā izdevās iekļaut papildu punktu, norādot, ka noteikums par trīs naktīm ir spēkā, ja vien jauns, nākotnē apstiprināts ES likums, neparedzēs lielāku aizsardzību.

Svarīga informācija

Kā nosaka jaunā vienošanās, pirms atpūtnieki slēdz kādas līgumsaistības, organizatoriem un mazumtirgotājiem būtu jānodrošina skaidra informācija, ka viņi pērk komplekso piedāvājumu, un jāinformē pircējs par viņa tiesībām.

Sniegtajā informācijā vienmēr jābūt norādītam vismaz vienas atbildīgās puses nosaukumam un ārkārtas numuram.

EP deputāti arī ievienoja pienākumu sniegt ceļotājiem aptuvenu izbraukšanas un atgriešanās laiku un norādes par jebkādām iespējamām papildu izmaksām.

Atpūtniekiem arī būtu tiesības atcelt komplekso ceļojumu pirms tā sākuma datuma vai nodot to citai personai.

Turpmākie soļi

Provizoriski saskaņoto tekstu vēl oficiāli jāapstiprina EP Iekšējā tirgus komitejā un ES Padomes Pastāvīgo pārstāvju komitejā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.45557499sec.