Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju tuvākajos gados ieplānojuši doties ceļojumā ārpus valsts

Gandrīz puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ik gadu vismaz reizi dodas ceļojumā ārpus valsts, kamēr salīdzinoši līdzīgs skaits – 51,5% nav ieplānojuši tuvākajos gados doties nevienā ceļojumā. Tas noskaidrots DNB bankas aptaujā par Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumiem.

Kā liecina DNB bankas īstenotā pētījuma dati, aptuveni puse jeb 51,5% Latvijas iedzīvotāju tuvāk gadu laikā neplāno doties ceļojumā ārpus valsts. Tikmēr gandrīz puse (44,3%) atbildēja, ka pieļauj tādu iespēju un ļoti labprāt to darītu. Pavisam neliela daļa aptaujāto atzina, ka ceļojumā noteikti dosies un jau noskatījuši savu galamērķi (2,1%), bet tikpat liels skaits aptaujāto patlaban vēl plāno savu nākamo galamērķi.

Vidēji puse no respondentiem ceļojumos dodas ik gadu – vairāk nekā katrs ceturtais aptaujātais ceļo aptuveni reizi gadā (26,7%), aptuveni katrs sestais (15,2%) to dara vidēji divas reizes gadā, bet četros un vairāk ceļojumos gadā dodas vien neliela daļa jeb 4% aptaujāto. Tajā pašā laikā apmēram katrs trešais respondents (34,9%) atklāja, ka ceļojumos ārpus Latvijas dodas ik pēc dažiem gadiem, bet teju katrs piektais (19,2%) atzina, ka ārpus Latvijas neceļo nekad. Aptaujas dati atklāja arī to, ka visaktīvākie ceļotāji (ceļo vairākas reizes gadā) ir vecāko vecuma grupu respondenti (46-55 un 56-65 gadi), bet atbildi, ka ārvalstu ceļojumos nedodas nekad, visbiežāk sniedza aptaujātie vecumā no 18 līdz 45 gadiem (aptuveni 21,5%).

Vairāk nekā puse (63,2%) respondentu atklāja arī to, ka vislabprātāk dodas ceļojumos uz Eiropas valstīm, bet aptuveni katrs sestais respondents (15,2%) norādīja, ka vislabprātāk apceļo Baltijas valstis. Gandrīz katrs desmitais (9,1%) ceļojumu laikā vislabprātāk vēlas paviesoties tālākās valstīs citos kontinentos, 6,4% aptaujāto ar vislielāko patiku dodas iepazīt Skandināvijas valstis, bet aptuveni 6% norādīja citus atbilžu variantus.

Kā atklāj 41,4% aptaujāto, ceļojumi tiek plānoti jau vairākus mēnešus uz priekšu, un šajā laikā arī tiek atlikta nauda gaidāmajiem izdevumiem. Pārliecinoši trīs ceturtdaļas aptaujāto norādīja, ka ceļojumus apmaksā no uzkrātiem līdzekļiem. Aptuveni ceturtā daļa jeb 26,5% respondentu atklāja, ka ceļojuma izdevumi tiek plānoti jau savlaicīgi, taču ikdienas tēriņu nauda iepriekš netiek atlikta, bet neliela daļa jeb 5,6% norādīja, ka nauda izdevumiem ceļojuma laikā tiek atlikta iepriekšējā mēnesī. Mazāka daļa aptaujāto atzina, ka ceļojuma apmaksai ir izmantots arī patēriņa kredīts (5,9%), kredītlīnija (4,4%) vai pat abas iespējas (4,4%). Tikmēr 66,4% apliecināja, ka ceļojuma apmaksai nekad nav izmantojuši nekāda veida aizņēmumus, bet 18,9% atzina, ka pieļauj, ka šāda veida iespēju varētu kādreiz izmantot.

"Ceļojumu, jo īpaši tālāku valstu apmeklēšana, prasa ne tikai maršruta, bet arī finanšu plānošanu. Dažādu interneta servisu attīstība ļauj ietaupīt plānošanas un izpētes laiku, kā arī sniedz dažādas iespējas, kā atvieglot ceļojuma izmaksas, piemēram, izmantojot dzīvokļu īres servisus - Booking.com, Roomorama.com, Airbnb.com vai pat jauniešu vidū iecienīto bezmaksas Couchsurfing.com. Attīstījušies arī dažādi mobilo aplikāciju pakalpojumi, piemēram, navigācijas aplikācijas, kas mazina nepieciešamību pēc tradicionālu ceļvežu un karšu iegādes. Ar aplikācijām vieglāk kontrolēt arī savu naudas patēriņu valstīs ar mazāk pazīstamu valūtu (piemēram, Trailwallet), kā arī attālināti sazināties ar banku un pārskatīt savas finanses, izmantojot mobilo banku,” tendences komentē DNB bankas ikdienas pakalpojumu vadītājs Jānis Dambergs. Tomēr, ja kārotais ceļojums prasa ilgāku laiku nepieciešamā budžeta iekrāšanai, J.Dambergs atgādina, ka lielisku atelpu sniedz arī vēl neizzinātu Latvijas vietu apceļošana, turklāt arī ievērojamais tūrisma ceļvedis "Lonely Planet” atzinis Latviju par vienu no šā gada saistošākajiem tūrisma galamērķiem pasaulē.

Atkarībā no ceļojuma galamērķa tiek izlemts arī par ērtāko un piemērotāko transporta veidu. Kā atklāj aptaujāto respondentu atbildes, visbiežākā izvēle nonākšanai ceļojuma galamērķī ir lidmašīna (37,5%) un personīgais auto (33,6%). Vidēji katrs desmitais (11,5%) aptaujātais norāda, ka ceļošanai visbiežāk izvēlas doties ar starpvalstu autobusu, bet 5,6% norādīja kuģi vai prāmi. Kamēr teju visas vecuma grupas no 18 līdz 65 gadiem visbiežāk norādījušas, ka vislabprātāk ceļošanai izmanto aviopakalpojumus, 36-45 gadus veci respondenti kā biežāko atbildi norādījuši savu auto (44,8%), turklāt biežāk nekā sievietes to norāda vīrieši.

Aptauja veikta no 2016.gada 23. līdz 31. martam. Tajā piedalījušies 505 respondenti vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.53330088sec.