Neparastie un interesantie vietvārdi Latvijā

Visi jau sen zina, ka lai pabūtu Maltā vai Nīcā, nemaz nav jādodas uz Vidusjūru - tās ir atrodamas tepat Latvijā - pie Rēzeknes un Liepājas.

Samērā labi zināmas ir arī apdzīvotās vietas Lielie Muļķi un Mazie Muļķi Daugavpils pusē un šovasar atpazīstamību valsts mērogā guvušais ciemats ar nosaukumu Stikli. Banku kapi, Cūku kūts Kliblapsas, Nāves ieleja, Stulbais ezers un Zelta Dibens ir tikai daži no simtiem jocīgo nosaukumu, kuri raisa interesi par šo vietvārdu atrašanās vietām un izcelsmi.

Lielu ieguldījumu līdz šim vietvārdu apzināšanā ir ieguldījusi LĢIA (Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra), kuras interneta vietnē (http://vietvardi.lgia.gov.lv/vv/to_www.sakt) pārsvarā tie visi arī ir atrodami, tomēr tur pašam ir jāzina un jāsaprot, ko meklēt un ko vēlies atrast.

Man vienmēr ir paticis ceļot un prioritāte nekad nav bijušas ārzemes. Es uzskatu, ka arī pie mums pašiem vienmēr ir daudz ko apskatīt, atklāt, piedzīvot un jauki atpūsties. Es parasti saku: “Galvenais nav uz kurieni, galvenais ir laba kompānija!”, tāpēc es vienmēr esmu gatavs doties ar atvērtiem un interesantiem cilvēkiem uz Velna grāvi kaut vai desmito reizi, nekā neinteresantā kompānijā lidot, piemēram, uz Antarktīdu.

Par tādu kā nosacītu sākumu šim vietvārdu hobijam varētu uzskatīt visu Rīgas plānošanas reģiona sabiedriskā transporta pieturvietu apsekošanu, kuras rezultātā es regulāri apkopoju un publicēju (savā FB kontā) interesantākos un neparastākos pieturzīmju nosaukumus. Tā kā daudzi pieturvietu nosaukumi ir saistīti ar tuvāko māju nosaukumiem, radās interese papētīt to visu padziļināti. Pārsvarā tā ir darbošanās ar dažādām kartēm un datu bāzēm, jo diemžēl norādes un informācijas zīmes uz šādiem objektiem dabā ir reti sastopamas.

Ar šādām lietām, manuprāt,ir tieši kā teicienā - “Jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas!”, jo katrs jauns atradums liek tālāk meklēt vēl un vēl. Tas ir aizraujoši un jautri, jo šo interesanto un neparasto vietvārdu daudzums ir tiešām pārsteidzošs.

Man šķiet, ka norādes zīmes uz šādiem interesantiem objektiem noteikti uzlabotu tūristu plūsmu, dzimtās zemes izzināšanu un apceļošanas popularizēšanu, jo ikdienas braucienos pa pazīstamiem ceļiem reti tiek lietots kartogrāfiskais materiāls, tādejādi garām interesantai vietai var pabraukt gluži nemanot. Tomēr jāņem arī vērā, ka ne visi privātīpašnieki droši vien atsaucīgi uzņemtu ideju par to, ka viņu īpašums šādi tiek reklamēts.

Šādu vietvārdu atrašana jau ir tikai sākums, jo interesantākais tomēr paliek “aiz kadra”- kā konkrētā vieta ir tikusi pie tik neparasta, dīvaina vai jocīga nosaukuma. Vai tā ir bijusi teika, leģenda, cilvēku rakstura īpašības, notikumi, vietas reljefa īpatnības?

Arī paši vietvārdi "nestāv uz vietas" un mainās, piemēram Zaķu zāģētava ir pārdēvēta mazāk asinskārā nosaukumā Sila putni.

Kopumā tas varētu būt samērā komplicēts un darbietilpīgs projekts, jo būtu jāapbraukā visa Latvijas teritorija, jākomunicē ar vietējiem iedzīvotājiem, valodniekiem, kā arī daudzas stundas būtu jāpavada novadpētniecības muzejos un arhīvos. Arī rezultāts varētu nebūt cerētais, jo lielākā daļa nosaukumu ir ļoti seni, tāpēc cerības atrast katram no tiem izcelsmi varētu būt samērā niecīgas.

Tomēr, ja kādam ir interesantas un reālas idejas neparasto un interesanto vietvārdu sakarā, es vienmēr esmu atvērts komunikācijai un sadarbībai.

https://www.facebook.com/groups/1435609756540885

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32812405sec.