19 mūziķi no 5 valstīm vienojas mājās tapušajā latviešu muzikālā jaundarbā «silence» («klusums»)

No mājām uz mājām: tāda varētu būt devīze 2020. gada garumā tapušajam komponista un pianista Edgara Cīruļa lielprojektam, kas rezultējies vairāku cilvēku nesavtīgā sadarbībā un muzikālajā jaundarbā «silence» (tulkojumā — klusums).

Kompozīcija orķestrim un balsij, kuru Edgars ir uzrakstījis pērnā gada pavasarī, savās Latvijas mājās atgriežoties, ir balstīta uz Aleksandras Lines dzejoli. Mūziku — katrs no savām mājām — attālināti ierakstījuši 19 profesionāli mūziķi no Latvijas, Rumānijas, Slovēnijas, Zviedrijas un Dānijas, ar skaņas apstrādi palīdzējis Toms Lisments, bet video ilustrācijas veidoja Patrīcija Vilsone. Šādā veidā, kamēr mūzikas industrijai klātienē bija niecīgi maz iespēju pieteikt sevi, komponists vienojis vairākas sev tuvas pasaules, kuras ikdienas apstākļos tik vienkārši satikties nevarētu.

«Pavasarī biju atgriezies savās bērnības mājās, drošībā, un man bija laiks. Pabeidzu šo skaņdarbu balsij un orķestrim un biju plānojis to pirmatskaņot, taču pagājušais gads ieviesa korekcijas un nezināju, kad to varēs spēlēt dzīvajā. Tāpēc vērsos pie kolēģiem un draugiem un palūdzu viņiem aizdot savu «balsi» manām nošu partijām, un, man par pārsteigumu, tik daudzi piekrita piedalīties šajā projektā. Šādi mums sanāca savilkt vairākas pasaules daļas kopā vienuviet», — par jaundarbu stāsta Edgars Cīrulis.

Šis darbs tika speciāli komponēts latviešu dziedātājai Beātei Zviedrei — kā Edgars stāsta, balsij, kas skan patiesi, pa īstam. Cīrulis ir daudz radoši sadarbojies ar Beāti un ļoti augstu vērtē viņas muzikālo potenciālu. Šī arī nav komponista pirmā sadarbība ar jauno pašmāju mākslinieci, Latvijas Mākslas akadēmijas studenti Patrīciju Vilsoni, kura ir vairākus mēnešus veltījusi oriģinālām ilustrācijām, kas pārtapuši par mūzikas video skaņdarbam.

Kompozīcijas tekstu ir uzrakstījusi dzejniece Aleksandra Line, kas skaidro: ««silence» jeb klusums nav obligāti laiks, pēc viss ir beidzies — bieži vien tas ir brīdis pirms. Pagājušais gads mums visiem, it īpaši mūzikas nozarei, ir bijis pārlieku kluss, taču ir svarīgi atcerēties, ka arī klusums nav garlaicīgs vai tukšs — tajā var notikt ļoti krāsainas lietas. Piemēram, dzimt kāds vērtīgs vārds vai skaņa».

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.77633309sec.