Gruzīnu tradicionālā virtuve – bez piemērota vīna neiztikt

Tagad, kad pasaules iepazīšana joprojām ir ierobežota, mēs varam ļauties ceļojumam garšas pasaulē. Viena no virtuvēm, kas pēdējos gados kļuvusi populārāka arī Baltijas valstīs, ir Gruzijas. Viņu virtuvē neatņemams garšas pastiprinātājs ir gruzīnu vīns. Par to, kā izvēlēties vīnu, pie iecienītākajiem gruzīnu ēdieniem, un arī otrādāk: kā savam iecienītajam vīnam piemeklēt vakariņas, raksta turpinājumā.

Ģeogrāfiskā novietojuma dēļ Gruzijas daba un klimats ir ļoti daudzveidīgs, tāpēc tradicionālajā virtuvē ir atrodams plašs gaļas, kā arī veģetāro ēdienu klāsts. Iepazīstot Gruzijas virtuvi, visbiežāk gaļas ēdienos tiek izmantota liellopa vai jēra gaļa, kas tiek papildināta ar garšvielām, nevis speciālām marinādēm. Gruzijā iecienītas garšvielas ir koriandrs, safrāns, baziliks, kā arī valrieksti, tos izmanto, lai paspilgtinātu un akcentētu ēdiena nianses. Tāpēc, baudot Gruzijas virtuves ēdienus, tiem raksturīga tīra un atsvaidzinoša garša. Arī ēdiena pasniegšanas tradīcijas Gruzijā ir tradīcijām bagātas - vienas ēdienreizes laikā tiek pasniegti vairāki ēdieni, bet pirms maltītes uzsākšanas, tie visi tiek novietoti uz galda. Tas ļauj pilnvērtīgi izbaudīt ēdienreizi, jo pēc vietu ieņemšanas pie galda, vairs netiek pasniegts papildu ēdiens, un ēdienu visi kombinē pēc saviem ieskatiem un gaumes.

Arī Latvijā gruzīnu tradicionālie ēdieni kļuvuši arvien populārāki. Turklāt tos ir iespējams pagatavot arī mājās. Viens no atpazīstamākajiem gruzīnu ēdieniem ir hačapuri jeb ar sieru pildīts plācenis. Šis tradicionālais ēdiens bieži vien ir brokastu un starp maltīšu sastāvdaļa. Savukārt, iecienīts gaļas ēdiens ir khinkaļi – gruzīnu pelmeņi, kas izplatīti Kaukāza kalnu daļās. Parasti mīklas pildījumā tiek ievietota maltā gaļa, kas sagatavota kopā ar garšaugiem. Pieņemts, ka hinkaļus vienmēr ēd ar rokām, atstājot gaļas sainīša galu uz šķīvja. Tāpat iecienīts ēdiens ir šašliks, kuru Gruzijā cep uz sadedzinātiem vīnogulājiem, uzskatot, ka garšu papildina to dūmi. Taču no vistas ēdieniem populārākā maltīte ir sulīgais sautējums: čahohbili. Šajā kultūrā iecienītas ir arī harčo zupas, kurā svarīga piedeva ir valrieksti, kas rada savdabīgu un tieši Gruzijai raksturīgu garšu. Tomēr, ņemot vērā senās gruzīnu vīna darīšanas tradīcijas, bez vīna nav iedomājama teju neviena maltīte.

“Ikvienā gruzīnu ģimenē tiek piekoptas tradīcijas – gan ēdiena pasniegšanā, gan vīna baudīšanā. Viena no tām – vīna pasniegšana pie ēdienreizēm. Tāpēc arī baudot mājās gatavotu gruzīnu ēdienu, vīna glāze iederēsies. Runājot par to, kādu vīnu izvēlēties, ja gatavojam gruzīnu virtuvei atbilstošas receptes, svarīgākais likums, lai izvēlētais vīns garšotu. Taču, ja vēlamies vīnu pielāgot pēc reģionālās saderības, pie šašlika vai gaļas ēdieniem piestāvēs Gruzijas Saperavi vai Dzelhavi. Jāpiebilst, ka galdā celtais ēdiens papildinās vīna garšu, veģetāriem ēdieniem piestāv kvevros neizturēts Rkatsiteli vai Tsolikouri vīnogu šķirņu baltvīns, savukārt, pie desertiem, piemēram, čurčelas, būtu jāizvēlas saldāks vīns – kvalitatīvs Ojaleshi vai Kindzmarauli. Izvēloties piemērotu vīnu ēdienam, der atcerēties, ka sarkanvīns vairāk piestāvēs gaļas ēdieniem, baltvīns noteikti saderēs ar zivju un veģetārajiem, bet Gruzijas oranžais vīns lieliski papildinās visus iepriekšminētā tipa ēdienus.” iesaka Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Gūstot Gruzijas Zemkopības ministrijas atbalstu, Latvija 2020. gada pavasarī kļuva par pirmo Baltijas valsti, kurā tika realizēts projekts “Izgaršo Gruzijas vīnus”, lai lauztu stereotipus un iepazīstinātu sabiedrību ar Gruzijas vīnu plašo daudzveidību, kā arī stiprinātu Latvijas un Gruzijas savstarpējo ekonomisko sadarbību. Plašāk par Gruzijas vīnu vēsturi, vīna darīšanas tradīcijām iespējams iepazīties: www.gruzijasvini.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 27.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.0417881sec.