Biznesa koučs Liene Uresina: 5 soļi kā kļūt par labāku sevis versiju

Katram no mums ir kāda dzīves joma, ko vēlamies uzlabot – vai tā būtu apņemšanās no rītiem celties agrāk, vairāk sportot, lasīt grāmatas, vai pavadīt vairāk laika kopā ar savu ģimeni. Neskatoties uz to, ka apņemšanās visbiežāk ir patīkams process, taču to ieviešana var būt izaicinoša. Jauna paraduma ieviešanai ir nepieciešama tieši 21 diena, tomēr pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkam ir vidēji nepieciešamas 66 dienas, lai mūsu jaunais paradums kļūtu par mūsu ikdienas daļu. Par to, kādēļ bieži vien jaunus paradumus ieviest mums līdz galam neizdodas un to, kā no tā izvairīties, 5 vienkāršos soļos stāsta biznesa koučs Liene Uresina.

1. solis: Lēmuma pieņemšana

Būtiskākais uzsākot jauna paraduma ieviešanu ir motivācijas meklēšana. It kā tas šķiet pašsaprotami, taču bieži vien uzsākam jaunu ieradumu tādēļ ka, to dara apkārtējie cilvēki, vai draugi, tas ir stilīgi, taču īstas motivācijas šādu ieradumu ieviest, diemžēl nebūs.

“Būtiskākais ir rast savu motivāciju, kādēļ tas tiek darīts – veselības, ģimenes vai pašsajūtas dēļ. Kad esam izlēmuši par labu jauna ieraduma ieviešanai, pirmais posms mums parasti ir prieks un liela apņemšanās. Tam nereti seko krituma brīdis, kura laikā mēs visbiežāk padodamies un jaunajam paradumam atmetam ar roku. Tādos brīžos palīdzēs mērķa nospraušana un piefiksēšama uz papīra – kādēļ es vēlos ieviest konkrēto ieradumu. Tas kalpos kā atgādinājums brīžos, kad nebūs spēka vai vēlēšanās uzsākto apņemšanos turpināt,” ar praktisku padomu dalās biznesa koučs Liene Uresina.

2. solis: Ieguvumu izsvēršana

Otrs solis, kas palīdzēs nostabilizēt jauno ieradumu, ir savu ieguvumu izsvēršana. “Vai tā būtu skriešana, celšanās piecos no rīta, vai veselīgāks uzturs ikdienā, labākais veids, kā motivēt sevi ir visu labumu un bonusu uzskaitīšana, jeb – kas būs mans ieguvums, kad jaunais paradums tiks ieviests un, kā man tas liks justies. Šī metode strādās kā lielisks motivators mūsu smadzenēm atcerēties vismaz pāris būtiskākos ieguvumus no jaunā ieraduma ieviešanas brīžos, kad gribēsies padoties,” stāsta L. Uresina.

Reizēm, kad ne motivācija, ne ieguvumu apzināšana mums nepalīdz un teju ir sajūta, ka pretī savam mērķim iet nav ne vēlēšanās, ne spēka, eksperte iesaka iedarbīgu triku, kas palīdzēs pārvarēt slinkumu un tuvoties savam mērķim.

“Brīžos, kad nevari saņemties turpināt iet uz nosprausto mērķi, labi palīdzēs 5 sekunžu likums. Tas strādā pavisam vienkārši – piemēram, ja esi nolēmis mosties plkst. 5.00, bet nevari saņemties – noskaiti 5 sekundes atpakaļgaitā - 5-4-3-2-1 - un lec ārā no gultas! Tas ir iedarbīgs triks brīžos, kad mūsu prāts mēģina mūs atrunāt, atrodot dažādus iemeslus, kādēļ kaut ko nedarīt,” atklāj speciāliste.

3. solis: Nesteidzīga paraduma ieviešana

Trešais un būtiskākais solis, ir nesteidzīga paraduma ieviešana savā ikdienā. Visbiežāk uzsākot, ko jaunu, esam ļoti prasīgi un nepacietīgi gaidām, ka jauno paradumu mums savā ikdienā izdosies ieviest nekavējoties. Taču pēc kouča pieredzes, jauno ieradumu vēlams uzsākt maziem, nesteidzīgiem soļiem.

“Ieviest jaunus paradumus, kas saistīti ar sportu, varam sākt pamazām – ja mērķis ir noskriet 10 km dienā, tas nepieredzējušam skrējējam var šķist pārlieku daudz. Tādēļ ir vērts sākt pakāpeniski, sākumā skrienot 1-2 km dienā, un tad, kad jūtamies ērti - kāpināt distanci. Starpcitu, te ļoti labi noderēs mūsu fiziskā stāvokļa novērtējums, ko var palīdzēt novērtēt dažādas valkājamās ierīces. Ar viedpulksteni uz rokas, vienmēr varēsim sekot līdzi saviem veselības rādītājiem, nebaidoties par to, ka varam pārpūlēties, tādējādi ar jauno ieradumu nevis sekmējot savu veselību un labsajūtu, bet tieši otrādi – kaitējot tai,” atklāj L. Uresina.

4. solis: Konsekvences ievērošana

Būtisks solis jauna pieraduma noturēšanā ir konsistence. Tā ir rutīna, solījums sev jauno ieradumu izpildīt. Liene Uresina iesaka – ja vēlamies mazāk laiku pavadīt telefonā pirms gulētiešanas, tad varam nospraust sev konkrētu laiku, pēc kura telefonu vairs rokās neņemam. Savukārt, ja apņemšanās saistīta ar skriešanu, palīdzēs konkrēta laika rezervēšana. Tādējādi mūsu prāts zinās, ka šī ir ieplānota rutīna, kas ir jāizpilda.

Konsekvenci var palīdzēt ievērot arī kāds uz ko varam paļauties un, kas motivēs brīžos, kad pietrūkst spēka jauno apņemšanos spēka izpildīt. “Tas var būt kāds tuvinieks, vai cilvēks, kurš ir uzsācis līdzīgu ieradumu. Tāpat labs palīgs jaunā ieraduma noturēšanai var būt arī viedpulkstenis, kas ne vien paziņos par gaidāmo laiku kādai aktivitātei, bet arī nodrošinās ar izsmeļošu veselības datu analīzi, kas palīdzēs labāk izprast, kā mūsu ķermenis jūtās konkrētajā brīdī,” stāsta biznesa koučs.

“Veidot ieraduma konsekvenci un Ieklausīties mūsu ķermeņa labsajūtā var palīdzēt arī viedpulkstenis, kas ieviešot jaunu paradumu, kļūs par neaizvietojamu sabiedroto. Tā piemēram, jaunais Huawei Watch 3 Pro viedpulkstenis, ir aprīkots ar spējīgu akumulatoru, kas nodrošina tā valkātāju ar darbības laiku līdz pat 21 dienai.Tas būs uzticams un klātesošs sabiedrotais, kas palīdzēs kontrolēt sev apsolītā izpildi. Tāpat jaudīgais viedpulkstenis ne vien lietotājam atgādina par plānoto aktivitāti, bet arī nodrošina nepārtrauktu veselības datu analīzi, tādējādi motivējot lietotāju piepildīt savu dienas mērķi, stāsta Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

5. solis: Apbalvot sevi

Protams, nevaram aizmirst arī par uzslavu un apbalvojumu sev, savam ķermenim. Bieži vien, sagaidām no sevis par daudz un aizmirstam, ka pēc katra sasnieguma ceļā uz mērķi nepieciešams arī sevi apbalvot.

“Sevis apbalvošana ir ļoti būtiska, jo tā palīdz mūsu prātam nostiprināt jauno ieradumu kā pozitīvu pieredzi. Pēc katra sasniegtā mazā mērķa uz lielo mērķi – jauna paraduma ieviešanu un sevis izaugsmi, būtiski palutināt sevi ar ko patīkamu, piemēram, relaksējošu vannu, masāžu, gardām vakariņām, vai jebko citu, kas uzlabo pašsajūtu, neaizmirstot arī par uzslavas vārdiem, ko varam pateikt paši sev, vai saņemt no tuviniekiem,” noslēdz Liene Uresina.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.15590501sec.