Karstvīna vietā miestiņš – kā baudīt alu ziemā?

Domājot par alu, mēs nereti iztēlojamies norasojuši glāzi ar aukstu dzērienu karstā vasaras dienā, tomēr alu var baudīt arī gada aukstajos mēnešos, turklāt, ziemā miestiņu var baudīt gan aukstu, gan siltu, papildinājumā ar garšvielām un medu. Līdz ar pirmajiem tumšajiem ziemas vakariem, pieprasījums pēc tumšā alus pieaug aptuveni par 50%, un arī ražotāji seko līdzi tendencēm. Alus cienītāji šajā laikā bieži vien izvēlas porteri, kas lieliski sader arī ar dažādiem gaļas ēdieniem un pat desertiem, uzskata “Mežpils alus” someljē Andris Rasiņš. Kas īsti ir porteris un kā to vislabāk baudīt?

Intensīva un piesātināta garša

Porteris ir garšas niansēm bagāts alus, un tā cienītāju pulks Latvijā un pasaulē ar katru gadu pieaug. Mēs varam lepoties ar Baltijas porteri (Baltic porter) - tumšo alu, kas vēsturiski brūvēts reģionā ap Baltijas jūru. Tā recepte aizgūta no Anglijā populāriem alus veidiem - Britu portera vai Stout. Šis alus tiek brūvēts ar Lager tipa raugiem un zemās rūgšanas temperatūrās. Tiek izmantota īpaša, dažādu iesalu kombinācija, radot gan gaišāku, gan tumšāku, gan karameļu krāsas alu. Ziemai piemērotais alus ir ar intensīvāku, piesātinātāku garšu, bet pietiekami maigs. Pēc savas konsistences tas ir blīvāks, nekā gaišais alus.

Aizvien vairāk jaunu produktu

Gada aukstajā laikā alu var baudīt arī karstvīna vietā, svarīgi gan atcerēties, ka alu var nevajag uzvārīt, bet gan uzsildīt un papildināt ar medu, kļavu sīrupu vai apelsīnu vai cidoniju sulu. Karstā alus pagatavošanai labāk izvēlēties pēc iespējas stiprāku miestiņu. Un izvēlēties ir no kā, jo arī alus ražotāji seko līdzi tendencēm un pēdējā laikā veikalu plauktos parādījušies vairāk nekā 10 jauni produkti tumšā alus kategorijā, tostarp “Mežpils porteris”, kura stiprums ir 6,8%.

Konjaka un ruma mucās turēts alus

Viena no aktuālākajām tendencēm gan Latvijā, gan pasaulē ir porteri, kas nogatavināti runa vai konjaka ozolkoka mucās. Šādā veidā alu var nogatavināt no 12 mēnešiem līdz pat 5 un 6 gadiem. Tādejādi tā dzēriena nianses, kam sākotnēji tika izmantotas mucas, piemēram, konjaka, nonāk arī alū, bagātinot tā garšu un aromātu.

Papildinājums sātīgai maltītei

Lai labāk izjustu tā garšu, porteri ieteicams baudīt istabas temperatūrā, nevis aukstu. Tāpat ieteicams izvēlēties konjaka vai tulpes formas glāzes. Un, protams, svarīgi arī kombinēt šo alu ar atbilstošu maltīti. Tumšais alus lieliski sader ar sātīgiem gaļas ēdieniem un šokolādes desertiem. Cūkgaļas cepetis vai sautējums, meža gaļa vai teļa vaigi – tumšais alus papildinās un izcels ēdienu garšu. Turklāt, to var baudīt ne tikai kopā ar maltīti, bet arī izmantot ēdiena pagatavošanā. Teļa vaigi vai cita veida liellopa gaļa, kas sautēta alū, garšos daudz labāk, nekā sarkanvīnā.

Saderība ar šokolādi

Pārsteidzoši, bet porteris sader arī ar šokolādes desertiem. Šim alus veidam ir saldas garšas nianses, ko rada tumšais iesals, un, kas līdzinās šokolādes un kakao garšai. Tieši tāpēc porteris lieliski papildina dažādas šokolādes kūkas vai fondantu.

Stabila vērtība

Lai lielākie portera cienītāji ir Britu salās, arī Latvijā šis alus veids kļūst aizvien pieprasītāks. Īpaši spilgti tas jūtams ziemas mēnešos. Mainos laikam ārā aiz loga, mainās arī mūsu ēdienkarte un dzērienu izvēle – ēdieni kļūst sātīgāku, alus – izteiksmīgāks un garšām bagātāks. Ziema var asociēties ne tikai ar aukstumu un tumsu aiz loga, bet arī ar sātīgu maltīti un gardu alu. Porteris viennozīmīgi ir stabila vērtība, ko apliecina arī kuplais tā cienītāju loks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71917415sec.