Ārzemju kūrortos peldbaseins izrādās bīstamāks par niršanu un ūdens motocikliem

Vasara ir aktīvākā ceļojumu sezona, un liela daļa Latvijas iedzīvotāju to labprāt bauda arī ārvalstu kūrortos. Daudziem došanās uz ārvalstu kūrortiem saistās ar mierīgu, laisku atpūtu, bet citiem – jaunu pieredzi, adrenalīnu un "eksotisku" sportu silto zemju atpūtas vietās.

Šī gada vasaras ceļojumu sezonā – laika posmā kopš maija – apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi jau teju 140 000 eiro. Vidēji katrs piektais ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikums saistīts ar atpūtas laikā gūtiem savainojumiem. Turklāt, kā liecina apdrošinātāju statistika par pieteiktajiem atlīdzību gadījumiem, visbiežāk atpūtnieki gūst traumas nevis riskantās aktivitātēs, bet gan sadzīviskās situācijās pie peldbaseina.

Atpūtniekiem bīstamākais – peldbaseinu slapjās flīzes un slidkalniņi

 "Lai gan nenoliedzami tādas ekstrēmās aktivitātes kā niršana, vizināšanās ar ūdens motocikliem un raftings ir ar paaugstinātu bīstamību, BALTA pieredze liecina, ka visbiežāk traumas kūrortos un ūdens tuvumā tiek gūtas gluži ierastās izklaidēs pludmalēs, viesnīcu baseinos un ūdens atrakciju parkos, kur labprāt uzturas bērni un jaunieši. Pārsvarā tās ir kāju traumas, kas gūtas, šļūcot pa baseinu slidkalniņiem, paslīdot ūdenī vai neveiksmīgi lecot baseinā," stāsta Ludmila Ščegoļeva, BALTA Produktu vadītāja.

BALTA atlīdzību statistika liecina, ka atpūtniekiem vienlīdz bīstamas ir gan peldbaseinu slapjās flīzes, uz kurām viegli paslīdēt, gan atpūtnieku pūļi – ik gadu apdrošināšanas sabiedrība saņem vairākus atlīdzības pieteikumus par traumām, kas gūtas pēc nobrauciena pa baseina slidkalniņu, saduroties ar kādu citu atpūtnieku. Apdrošināšanas eksperte atgādina, ka īpaši svarīgi gar baseina teritoriju neskriet, savukārt pašā baseinā neaizmirsties un pamanīt citus atpūtniekus. Protams, nedrīkst aizmirst par drošības pamatprincipiem, tajā skaitā nelēkt ūdenī nepazīstamās vietās, kā arī pārliecināties, ka bērniem atbilstoši viņu peldētprasmei ir nepieciešamais drošības aprīkojums. L. Ščegoļeva iesaka izveidot labu tradīciju – pirms nodošanās atpūtai vispirms rūpīgi iepazīties ar atpūtas vietas drošības noteikumiem.  

Ceļotājiem, kuri mīl adrenalīnu

Nereti atpūtnieki atvaļinājumu izmanto, lai gūtu kārtīgu adrenalīna devu – L. Ščegoļeva norāda, ka arvien biežāk ceļotāji savās apdrošināšanas polisēs izvēlas iekļaut dažādas atpūtas aktivitātes, tajā skaitā ekstrēmos sporta veidus. Ar tiem apdrošinātāji saprot paaugstinātas bīstamības aktivitātes, tajā skaitā burāšanu, vindsērfingu, veikbordu, kaitbordu, pārvietošanos ar motocikliem, motorolleriem un kvadracikliem, piedalīšanos maratonā, safari apmeklējumu un daudzus citus elpu aizraujošus piedzīvojumus.

Apdrošināšanas sabiedrībā BALTA norāda, ka viena no aktivitātēm, kas adrenalīna cienītāju vidū pēdējos gados kļūst arvien populārāka, ir niršana jeb daivings. Daudziem atpūtniekiem tas ir ceļojuma galvenais mērķis, un viņi dodas uz sevišķi gleznainām vietām, lai baudītu dziļūdens ainavas. Lai gan BALTA pieredzē daivinga negadījumu atlīdzību pieteikumi tiek reģistrēti samērā reti, tas ir ne tikai viens no skaistākajiem, bet arī bīstamākajiem ūdens sporta veidiem, jo saistīts ar risku gūt barotraumas, kas ir dzīvībai bīstamas. Nopietnu barotraumu gadījumā nepieciešama arī steidzama evakuācija un palīdzības sniegšana.

"BALTA pieredzē lielākā izmaksātā atlīdzība par vienas dienas ārstēšanu saistībā ar barotraumu ir vairāk nekā 11 000 eiro tikai par medicīniskajiem izmeklējumiem vien. Tā bija tikai neatliekamā palīdzība vieglas saslimšanas gadījumā – stacionārs, ehokardiogramma, dekompresijas kamera, kas ir ļoti dārgs pakalpojums, un citi izmeklējumi. Ja būtu radušās nopietnākas veselības problēmas, attiecīgi arī izmaksas izrādītos stipri lielākas. Jārēķinās, ka arī repatriācija atkarībā no transportēšanas veida izmaksā no 4000 eiro un vairāk," norāda L. Ščegoļeva.

Visas situācijas paredzēt nekad nav iespējams, tomēr, apdomājot ceļojuma plānus un iecerētās aktivitātes, noteikti var izvēlēties atbilstošo polises segumu, kas pasargās no finansiāliem zaudējumiem dažādās dzīves situācijās. L. Ščegoļeva atgādina pirms ceļojuma pārliecināties, ka plānotās brīvdienu aktivitātes iekļautas apdrošināšanas polises segumā. Ne mazāk svarīgi – pirms ekstrēmu izklaižu baudīšanas ieteicams izvērtēt savas spējas, fiziski sagatavoties ceļojumam, ja tas nepieciešams, kā arī veikt visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai ceļojuma noslēgumā gūto pieredzi varētu atcerēties ar patīkamām emocijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.474437sec.